Úvod Kultura Pro dárky nejlépe na aukci uměleckých děl i sběratelských kuriozit
Kultura

Pro dárky nejlépe na aukci uměleckých děl i sběratelských kuriozit

36

15627-aukce-polozkaZnámá pražská Galerie M54 připravila na svou 45. korunovou aukci výtvarného a užitého umění přes tři stovky hodnotných položek. V předvánočním čase se jedná o jedinečnou možnost dobře vydražit hezký a především hodnotný dárek pod stromeček. Kouzlo takzvané korunové aukce, která je dražební specialitou jmenované galerie, spočívá v tom, že se začíná při symbolické částce vyvolávané ceny. Při troše štěstí15724-aukce-polozka můžeme získat vytoužený předmět či dílo za minimum, či jen symbolickou částku oproti klasickému typu dražby, kde se vyvolávací cena běžně pohybuje ve dvou třetinách reálné hodnoty. V případě opakovaných příhozů pak letí ceny strmě vzhůru.

Štěstí přeje připraveným
15676-aukce-polozkaChce to, takříkajíc, připravit se. Tedy především shlédnout předaukční výstavu. Vybrat očima předmět svého zájmu a dle obsahu peněženky posoudit, do jak vysoké částky případného dražebního souboje můžeme jít. Za předpokladu, že budeme mít soupeře. Často se totiž na tzv. korunových aukcích sejde méně zájemců, než bychom očekávali a pak lze skutečně vydražit hodnotou věc za minimum prostředků. Prohlídka nabízených exponátů 45. vánoční korunové aukce Galerie M54 se koná od pondělí 5.12 až do začátku aukce 7.12 od 18.00 hod. v Galerii M54, Politických vězňů 8, Praha 1. Více na: www.manesova54.cz

Obrazy, porcelán i fotografie a plakátyimg_1382
V nabídce je tedy více jak tři sta položek. Ve hře je jak výtvarné a užité umění, tak grafika, plakáty, fotografie i předměty sběratelského zájmu, včetně kuriozit. Široká je kupříkladu série kvalitních fotografií z 30. až 90. let minulého století. Mezi nabízenými fotografiemi nechybí práce takových mistrů, jakými byl Sudek, či kupříkladu žijící František Dvořák. Mnohé pány s dražebními čísly v ruce jistě zaujmou dobové snímky erotických aktů. Z grafiky bychom doporučovali práce Adolfa Borna, nebo ilustrace sochaře img_1384Olbrama Zoubka. Rozkošné jsou obrázky úspěšné prvorepublikové malířky Fischerové- Kvěchové. Zkrátka nepřijdou ani milovníci skla či porcelánu nebo keramiky. Sběratelé autogramů osobností by si neměli nechat ujít dopisy Jana Saudka, s legendárními ručně malovanými obálkami. V mimořádně ceněné nabídce je i několik originálů předloh na velké prvorepublikové reklamní plakáty ONYX – krém na opalování, nebo třeba Ottovo mýdlo.

Sběratelské kuriozity včetně hračekdsc_0035
I těch je na 45. vánoční korunové aukci požehnaně. Nechybí tady vzácné dobové modely auťáčků značky Mercedes Benz, sbírka o pětašedesáti kusech tzv. svatých obrázků nebo unikátní dřevěná stavebnice matador či kovová stavebnice Mᾂrklin Metallbaukasten. Jedinečné jsou i historické biju korále ze železnobrodského skla. Příslovečnou třešničkou na dortu je pak velká sada unikátních a vzácných gumových vojáčků z baťovské produkce. Jejich sběratelská cena je poměrně vysoká, takže, kdo na korunové aukci koupí, pak jistě neprohloupí…
Pryžové vojenské hračky se vyráběly ve Zlíně v 30. až 40. letech minulého století. Říkalo se jim „nezranitelná armáda“, protože byly nerozbitné. Dokázaly vzdorovat nešetrnému zacházení ze strany dětí, ale času nikoli. Vzhledem k tomu, že jsou z gumy, která během let podléhá zpuchření a rozpadu, tak se jich dodnes, na rozdíl od cínových vojáčků, zachovalo poměrně málo. Baťovy závody jimi dokonce reagovaly na mobilizaci československé armády, nebo tématiku X. všesokolského sletu v Praze, kde spolu cvičili vojáci československé armády a vojáci Jugoslávie a Rumunska. Baťa proto vyráběl vojáčky ve třech barevných provedeních, podle uniforem těchto států, které tehdy spolu tvořily tzv. Malou dohodu. Baťovy závody byly jediným výrobcem hraček z pryže (což je tvrzený kaučuk) v posledních letech první Československé republiky. K vojáčkům se vyráběly i krajinotvorné prvky včetně stromů, domečky a vojenská auta i tanky.
Závěrem připomínáme, že milovníky umění zve jmenovaná galerie na prodejní výstavu obrazů talentované krajinářky Dany Živorové, která se koná v galerii Na chodbě Galerie M54 a dále na výstavu fotografií Josefa Sudka, která je veřejnosti přístupná ve Strahovském klášteře v Praze až do konce ledna 2017.

Ivan Černý
Foto: Galerie M54

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...