Úvod Výstavy Vitráže pro radost i potěšení
Výstavy

Vitráže pro radost i potěšení

34

kantovi_05Toto křehké umění známe především z kostelů a chrámů v podobě velkoplošných oken. Během posledních desetiletí se ale přestěhovalo i do našich domácností. To již ale jako dekorativní předměty, ba i šperky a nejrůznější druhy módních doplňků, kterými nepohrdne žádná z žen, mířících do společnosti. Ojedinělou výstavu toho nejkrásnějšího, co lze v malém provedení z barevného skla a kovu vytvořit, připravila koncem loňského roku kutnohorská svatyně výtvarného umění ArcusGallery.

Výstava úžasných vitráží Jitky a Richarda Kantových, nazvaná Skleněné vánoce, představuje ale pouze nepatrný zlomek díla těchto světově uznávaných výtvarníků. Tato autorská dvojice je sehraný pár i v osobním životě. Paní Jitka je tvůrčím elementem, nadscf9272 jejím manželovi pak je, aby představy své partnerky realizoval. Mimo velkých vitráží, kopií slavných předloh či vlastní velkoplošné tvorby, jako je kupříkladu rozměrná vitráž s názvem Porta Bohemica – Brána Čech, která reprezentovala Českou republiku na světové výstavě Expo 2016 v Itálii, produkují tito sklářští umělci takříkajíc i „vitrážky“ pro radost a potěšení. Část jejich drobného sortimentu, od závěsných a dekoračních bytových vitráží, přes nejrůznější ozdoby a ozdůbky až po módní prvky v podobě nejrůznějších šperků, přívěsků i náhrdelníků si můžeme prohlédnout až do 2. února 2017 (více na: www.arcusgallery.cz). Co kus to originál. Přívěsky doplňují polodrahokamy s léčivými účinky a certifikátem pravosti, nahrazují známý punc u šperků ze stříbrných či zlatých kovů.
dsc_7117Manželé Kantovi tvoří v manufaktuře Lubenci, kam se snadno dostaneme po silnici z Prahy do Karlových Varů. Tady je možné nahlédnout pod pokličku tohoto křehkého uměleckého řemesla, které bylo známo již v čase antiky, v rámci turistické exkurze do dílny. Více na: www.skloart.cz

-iče-
Foto: mim

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...