Úvod Filmy Tanečnice se natáčela v Praze
Filmy

Tanečnice se natáčela v Praze

31

Strhující životopisné drama o průkopnici moderního tance natočené v česko-francouzské koprodukci bylo poprvé představeno na festivalu v Cannes, kde bylo zařazeno do prestižní soutěžní sekce Un Certain Regard. Do českých kin vstoupí 19. ledna.
Celovečerní debut režisérky Stephanie Di Giusto Tanečnice (La danseuse) se vrací do Paříže přelomu 20. století, kdy byla tanečnice Loïe Fullerová hvězdou kabaretu Folies Bergère. V hlavní roli filmu se objeví francouzská herečka a zpěvačka Soko (vlastním jménem Stéphanie Sokolinski). Její konkurentku Isadorou Duncanovou si zahraje Lily-Rose Depp, dcera herce Johnnyho Deppa a zpěvačky a herečky Vanessy Paradis.V hlavní mužské roli se představí Gaspard Ulliel, (známý z role hlavní role filmu Saint Laurent nebo z filmu Umění milovat).

Mimořádný debut natáčený v Českutanecnice_web_soko

Film vznikl ve francouzsko-česko-belgické koprodukci. Získal čtyři francouzské filmové ceny César včetně ocenění pro českého výtvarníka Martina Kurela, a byl uveden na festivalu v Benátkách. Artemio Benki a Sirena Film stojí také za českou koprodukční účastí na filmu Personal Shopper (režie Olivier Assayas, v hlavní roli Kirsten Stewart), který byl zařazen do hlavní soutěžní sekce festivalu v Cannes.
Natáčení filmu probíhalo v Praze v listopadu 2015. Filmaři si vybrali secesní Obecní dům, který ve filmu reprezentoval francouzský kabaret Folie Bergere, a hotel Evropa.

O filmu

Budoucí hvězda evropských kabaretů éry Belle Epoque Loïe Fullerová se narodila na americkém Středozápadě a nic z jejího původu nepředurčovalo tuto farmářskou dcerku k tomu, že jednou bude tančit v pařížské Opeře. Ale stalo se. Skryta v metrech hedvábí, paže prodloužené dlouhými dřevěnými tyčemi, Loie znovu objevuje své tělo na jevišti a uchvacuje publikum každý večer o trochu víc svým
revolučním Serpentinovým tancem. Oslní celé město a stane se ikonou, zářícím symbolem jedné generace. Významní obdivovatelé jí padají k nohám: Toulouse-Lautrec, bratři Lumierové, Rodin. Dokonce i když jí hrozí, že si fyzickou námahou zničí záda, i když jí záře reflektorů spaluje oči, nic ji nezastaví v touze stále zdokonalovat své umění. Až setkání s Isadorou Duncanovou – mladou tanečnicí bažící po slávě – přivede tuto ikonu z počátku 20. století k pádu…

-hp-
Foto: ARTCAM

Populární články

Související články

FilmyTéma dneUmění

Další triumf českých sklářů!

Po takových unikátních projektech, jakým byl kupříkladu osmitunový skleněný sarkofág pro dánskou...

DivadloFilmySpolečnost

Jedenáct českých umělců v Síni slávy

Umělecké sdružení Artes už po šesté rozdávalo ocenění Mistr zábavního umění! Emoce, dojetí...

FilmyKnihyNovinky

Labutí Burianova píseň

Na předvánoční trh přichází kniha Ivana Černého, která potěší. Hlavně starší čtenáře,...

CestováníFilmyGurmánSpolečnost

Bobule konečně vyrazily do světa

Lépe řečeno do našich kin. Dlouho čekávaná premiéra závěrečného dílu úsměvné filmové...