Úvod Krása a zdraví S antioxidanty ke zdravější pleti
Krása a zdravíTrendy zdraví a krásy

S antioxidanty ke zdravější pleti

38

Zajímá vás, jak zabránit předčasnému stárnutí pleti a udržet ji mladistvě pevnou? I když všichni víme, že pleti nesvědčí sluneční záření, existují i další faktory, které se na stárnutí pleti podílejí, tedy způsobují její vrásnění. 

Volné radikály jsou jednou z příčin stárnutí kůže. Způsobuje je tzv. oxidační stres (nerovnováha mezi tvorbou reaktivního kyslíku (jinak též volných radikálů), který vzniká jako vedlejší produkt okysličování a látkové výměny, a schopností organismu rychle odbourávat a detoxikovat reaktivní meziprodukty). Vlastně se jedná o převahu volných radikálů nad antioxidanty.Výzkumy poslední doby dokazují, že volné radikály vedlejší produkt látkové výměny v buňkách. Narušují buněčné membrány, ničí DNA (kyselinu rybonukleovou) a jsou příčinou celkového chátrání provázejícího stárnutí. Na kůži pak mohou způsobit přímo katastrofu v podobě ztráty pevnosti pleti v důsledku zhroucení kolagenu, výskytu stařeckých skvrn a tvorby vrásek. Jaké jsou běžné zdroje nadměrného poškození volnými radikály v našem prostředí? Přímá expozice slunci je stále na prvním místě. Na druhém pak je znečištění životního prostředí, které se významně podílí na stavu naší kůže. Jiné zdroje tvorby volných radikálů zahrnují: smog, alkohol, cigaretový kouř, nedostatek spánku a cvičení, stres, nemoc, ale i smažená jídla a nadměrné cvičení (všimli jste si, že třeba vytrvalostní běžci vypadají starší?

vizual-2-mal

Antioxidanty na bojové čáře

Životní prostředí se zhoršuje, ovzduší znečišťuje, potraviny jsou ochuzené o živiny, k tomu stres, nedostatek kvalitního spánku způsobují, že volných radikálů přibývá. A to by měly nastoupit právě antioxidanty. Naše kůže má jejich zásob použít, když jsou volné radikály generované na kůži. A jak je tělu dodat? První řadě orální cestou, tedy ve stravě. Použít je ale můžete i lokálně z vnějšku. Jako takové se antioxidanty stávají nutností v anti-agingu. A kde je najdeme?

1.Vitamin C – Jeden z nejlepších antioxidantů pro kůži vůbec. I když je obecně známý pro svou imunitní zesilující funkci, vitamin C je naprosto zásadní pro zdravou kůži, a to prostřednictvím dvou mechanismů- bojem proti volným radikálům a tvorbu kolagenu. Vitamín C můžete přijímat s potravou ale i lokálním způsobem prostřednictvím vhodné kosmetiky.

2. Vitamin E – Další top antioxidant pro pokožku. Nikdy nezapomínejte na Vitamin E! Víte, že jediná dávka UV záření ze slunce může vyčerpat celou částku vitaminu E v kůži? Vitamin E snižuje peroxidaci lipidů (spalování tuků), stárnutí vlivem světla, imunosupresi, vznik rakoviny kůže a zánětů. K tomu vitamin E může modulovat geny, které se podílejí na vytváření kolagenu v kůži. Proto je vitamin E hlavním kandidátem na tzv. „elixír mládí“. Hojně se vyskytuje v ořeších a semenech. Prospěšná je i kosmetika s obsahem tohoto vitamínu.

3. Zelený čaj – dávku oxidantů v těle doplníte i konzumací zeleného čaje. Zelený čaj je anti-agingový zázrak, přeplněný katechiny, zejména epigallocatechiny-3 (EGCG), což jsou účinné antioxidanty, které dopomáhají k čisté pleti bez skvrn a působí jako prevence vrásnění, rakoviny kůže a zánětů.

4. Lykopen – člen rodiny karotenoidů je silným antioxidantem nacházející se v červených druzích ovoce a zeleniny jako jsou rajčata, meloun, papája, červený grapefruit, plody goji a granátové jablko, který má schopnost bojovat s volnými radikály, podporovat tvorbu kolagenu a je výbornou prevencí poškození DNA.

5. Extrakt z hroznových jader – v žádném článku o krásné pleti nesmí chybět zmínka o extraktu z hroznových jader. Je bohatý na proanthocyanidiny a jeho antioxidační aktivita je mnohem silnější než vitaminu C a E! K tomu je anti-alergický, anti-zánětlivý a antikarcinogenní. Není se tedy čemu divit, že spousta kosmetických přípravků právě tento zázrak přírody obsahuje. Ty jsou na místě aplikovat lokálně.

6. Glutathion – mistr antioxidant a přední detoxifikátor. Patří k nejsilnějším antioxidantům, protože má silné tlumící účinky proti vzniku volných radikálů. Tělo jej může mít uložen v kůži a v případě nutnosti vyrazit do boje proti radikálům a toxinům. S věkem však hladina glutathionu klesá. Glutathion lze nalézt v některých potravinách jako je avokádo, meloun a brukvovitá zelenina. Na paměti ovšem mějte jednu věc – zatímco glutathion je k dispozici na internetu a v obchodech se zdravou výživou, touto ústní formou se ovšem neabsorbuje do krevního oběhu. Glutathion má také atraktivní vedlejší účinek, a to bělení kůže.

Na závěr snad jediné: nejjednodušší způsob, jak získat více antioxidantů do těla je zvýšit příjem ovoce a zeleniny (nebo ještě lépe šťávu z nich). A a ujistěte se, že používáte kvalitní k tomu určené kosmetické přípravky.

Naše tipy:

Zpevňující krém s pro-retinolem, L óreal, 199,90 Kč.
Zpevňující krém s pro-retinolem, L óreal, 199,90 Kč.
Slow age, denní péče, proti vznikajícím projevům stárnutí pleti, Vichy, 769Kč.
Slow age,krém pro denní péči proti vznikajícím projevům stárnutí pleti, Vichy, 769Kč.
 Řada skin Best s antioxidanty, Biotherm, od 780 až 1720Kč.

Řada Skin Best s antioxidanty, Biotherm, od 780 až 1720Kč.
Pleťový krém Ecobeauty, Oriflame, 549 Kč.
Pleťový krém Ecobeauty, Oriflame, 549 Kč.
Krém na oční okolí s vitamínem C, Helena Rubenstein, 2150 Kč.
Krém na oční okolí s vitamínem C, Helena Rubenstein, 2150 Kč.
Denní krém proti vráskám Essentials, Garnier, 199 Kč.
Denní krém proti vráskám Essentials, Garnier, 199 Kč.

 

 

Collagenist Re-plump, Helena Rubenstein, 2950 Kč.
Collagenist Re-plump, Helena Rubenstein, 2950 Kč.

Populární články

Související články

Krása a zdraví

Představujeme jedinečné Ozdravné centrum FUZHI

V čase respiračních chorob, dlouhotrvajícího boje s pandemií covidu a dalších nástrah, oslabujících naší...

Krása a zdravíWellness

Věnujte v novém roce více času péči o tělo a mysl

Že je novoroční předsevzetí považováno za klišé? Ne tak docela. Zvolíte-li si...

Trendy zdraví a krásyWellness

Lázeňská sezóna 2021 zahájena!

Jako v ostatních případech, i světově proslulé Mariánské Lázně do toho svátku zdraví...

Krása a zdravíTrendy zdraví a krásyWellness

Nechte se hýčkat

Hotel Mandarin Oriental, Prague nabízí ve svém SPA exkluzivní světoznámou britskou kosmetiku značky...