Úvod Krása a zdraví Jak na jarní očistu?
Krása a zdravíRady odborníků

Jak na jarní očistu?

25

NATURHOUSE-únava-ilustr (1)S příchodem jara přichází na spoustu z nás také myšlenky na zbavení se přebytečných kil a celkové zlepšení životního stylu. Léto klepe na dveře spolu s dovolenou v plavkách a začíná plánování, jak v nich letos už opravdu vypadat skvěle.

Trápení se hladem nedopadne dobře téměř nikdy, rozhodně lepší je řídit se zásadami zdravého životního stylu. Nejen že díky nim budete vypadat lépe, ale hlavně se budete lépe cítit. Rady a tipy přinášejí odborníci.

Hýbejte se ilustrační-NATURHOUSE (2)

Zima přímo vybízela k nekonečnému posedávání a polehávání u televize a pojídání dobrot, teď však nastal čas dostat se zpět do reálného světa. A vlastně na tom není vůbec nic těžkého, není totiž třeba se dlouhé hodiny dřít v posilovně. Vašemu zdraví prospěje už to, když si každý den dopřejete minimálně 30 minut chůze. Můžete si udělat třeba procházku cestou z práce, zajít se psem nebo místo výtahu chodit po schodech.

NATURHOUSE-smoothie-ilustr (2)Konzumujte potraviny s čistícími a antioxidačními účinky

Dopřejte si pravidelnou dávku detoxikace v podobě šťavnatého ovoce či zeleniny. „Zaručeně se budete cítit lépe a budete mít více energie. Ovoce i zeleninu můžete konzumovat jak vcelku, tak ve formě šťáv či lahodných pyré,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.
Vaše tělo pročistí například celer, cuketa, řeřicha, artyčok, celozrnné obiloviny, chřest, pórek, celozrnné obiloviny, cibule, štěrbák nebo úplně obyčejné jablko či hruška. Antioxidační účinky pak mají například olivový a řepkový olej, granátové jablko, brokolice, kiwi, mandarinka, pomeranč, citron, mrkev či rajče.

Jezte a pijte pravidelněilustrační-NATURHOUSE (4)

Nejzásadnější pro zdravé hubnutí je pestrá, a hlavně pravidelná strava. Odbornice z NATURHOUSE radí: „Jíst byste měli každé 3 hodiny, proto snídejte, svačte, obědvejte, svačte a večeřte. Díky pravidelnosti nebudete mít hlad. Nezapomínejte ani na pitný režim. Ideální je vypít minimálně 1,5 l čerstvé neperlivé vody.“
Hubnutí rozhodně nemusí být trápení, zkuste si to letos užít a jít do toho s radostí a odhodláním. A pokud si nebudete vědět rady, není nic jednoduššího než se obrátit na odbornou pomoc, kterou rádi poskytnou například výživoví poradci z Naturhouse-cz.cz.

Naturhouse-smoothie_ilustracniJarní půst je pro tělo velmi vhodný

Tělo se tím zbaví negativních látek a toxinů, které se v těle ukládají a pomůže nastartovat náš organismus. Půsty jsou většinou 1 až 3denní nebo pokročilejší lidé drží půsty až 10tidenní. „Vyčistí se střeva a tím se začnou lépe přijímat vitamíny a všechny potřebné látky pro naše tělo, a navíc člověk zhubne po zimě nějaké ty kila. Při půstu je velmi vhodné zvýšit příjem tekutin, především čisté neperlivé vody, aby docházelo k rychlejšímu vyplavování škodlivin,“ potvrzuje Lenka Čejková, všeobecná zdravotní sestra a odborník z Carun Pharmacy. Půsty se však nedoporučují těhotným ženám, lidem s nemocným žaludkem a diabetikům.
„Pro úplné začátečníky doporučuji půsty na ovocných a zeleninových šťávách, které jsou velmi zdravé a zároveň chutné. Mnoho dobrých referencí od našich pacientů máme na očistnou citronovou kůru, která se provádí od 1, 3 nebo až 10 dnů podle pocitu a zdraví pacienta,“ říká Čejková z www.konopnyshop.cz. K této kůře potřebujete pouze citrony, vodu, javorový sirup a kayenský pepř, pije se 6 až 7 sklenic denně a nemusíte se bát, při těchto nápojích nebudete mít žádný hlad.
1-3denní půsty jsou vhodné a velmi zdravé, pokud chcete zkusit delší půst a máte jakékoliv komplikace nebo berete nějaké léky, poraďte se raději se svým lékařem.
Recept
300 ml teplejší vody
2 lžíce citrónové šťávy z čerstvých citrónů
2 lžíce javorového sirupu (ideálně typ C, nesmí být žádné slazené nebo s aroma)
1/10 čajové lžičky kayenského koření (červený pepř, chilli)

Jarní detox s čajem

Díky jarnímu detoxu se naše tělo, ale i mysl probudí ze zimního spánku a připraví se na slunné dny plné energie. Detoxikace organismu je očistný proces. Zbavuje tělo škodlivých látek, které vedou k poruše tělesných funkcí. Správně provedená detoxikace harmonizuje organismus, přináší pocit zdraví a zbavuje únavy.
Naturhouse-smoothieJarní detox ale není jen správný lehký jídelníček, cvičení, ale hlavně i pitný režim. Dobrou alternativou vodě jsou čaje. Čajové rituály mají své místo především v asijských zemích, které jsou pro nás poměrně vzdálené a exotické. Ale i obyčejně připravený šálek čaje nám může pomoci se zklidnit, udělat si alespoň pár minut jen na sebe a své myšlenky. Správná detoxikace není jen o těle a jeho fyzických pochodech, ale i našich psychických potřebách a duševní pohodě.
Druh zeleného čaje MatchaTea, pro vás bude při detoxu užitečným pomocníkem. Jeho popíjení Vám přinese hned několik pozitivních účinků. „Čaj Matcha je při pěstování systematicky zastiňovaný, což v jeho lístcích podporuje zvýšenou tvorbu chlorofylu. Právě to je vysvětlení jeho sytě zelené barvy. Vysoký obsah chlorofylu však čaji dodává také detoxikační účinky, protože z těla vyplavuje těžké kovy a chemické toxiny,“ odborník Petr Patočka z MatchaTea.cz.

Na jaře s lepší náladouNATURHOUSE-ilustrační (9)

S příchodem jarních měsíců na nás občas doléhá únava a cítíme se oslabení. Lidské tělo takto reaguje na dlouhodobý nedostatečný přísun slunečního svitu. Blahodárných účinků dosáhnete díky čaji i na duši. Theofylin je povzbuzující látka, která se nachází pouze v čajích a funguje úplně jinak než kofein. Kofein obsažený třeba v kávě je velmi rychle působící stimulant, který okamžitě najde cestu do krevního oběhu. Účinky se projevují během několika minut a vrcholí během 30 až 45 minut. Vrchol je často spojován s nervozitou, pocením a následným oslabením, či otupělostí.
„Theofylin funguje zcela odlišně. MatchaTea obsahuje velké množství živin, které omezují vstřebávání theofylinu do krevního oběhu postupně, což vede k pomalému uvolňování energie po dobu 3–6 hodin. Aminokyseliny a theaniny v čaji také pomáhají udržet uvolněnou mysl, což je pro tělo přínosnější. pH čaje Matcha je neutrální, kdežto u kávy kyselé, a to vede často k zažívacím problémům a nechutenství,“ říká Petr Patočka z MatchaTea.cz.

-pk-
Foto: archiv autora

Populární články

Související články

Krása a zdraví

Představujeme jedinečné Ozdravné centrum FUZHI

V čase respiračních chorob, dlouhotrvajícího boje s pandemií covidu a dalších nástrah, oslabujících naší...

Krása a zdravíWellness

Věnujte v novém roce více času péči o tělo a mysl

Že je novoroční předsevzetí považováno za klišé? Ne tak docela. Zvolíte-li si...

Rady odborníkůTéma dne

Vytěžit z online prostředí maximum? Studujte v něm!

Online prostředí nabízí prostor k seberozvoji a prohlubování znalostí a dovedností. Přihlaste...

Rady odborníků

Tajemství samozavlažovacího truhlíku

Při návštěvě pražské ordinace obvodního lékaře Mudr. Tomáše Syrovátky jsou v čekárně pacienti...