Úvod Krása a zdraví Trendy zdraví a krásy Zdravá střeva základem pevného zdraví
Trendy zdraví a krásy

Zdravá střeva základem pevného zdraví

34

Aby byl člověk zdravý a měl dostatek energie, musí mu dobře fungovat trávicí systém a vylučování.

Poruchy trávení jsou základem většiny onemocnění a jejich příznaků. Trávicí systém funguje za normálních okolností hladce a účelně – je velice odolný. Bohužel dnešní nekvalitní strava, která neobsahuje důležité živiny, stres, který na nás negativně působí, a nedostatek kvalitní pitné vody (ta běžná je plná chloru) má za následek překyselení organismu a přemnožení různých mikroforem (kvasinek, nižších hub a plísní).

Hýčkejme svá střeva

„Střeva jsou zodpovědná za 70-80% celého imunitního systému, a proto si je musíme hýčkat,“ říká nutriční poradkyně Julie Zákostelecká. Je tomu tak proto, že s jídlem přicházejí do střeva i různé patogeny. Imunitní systém proto opevňuje střevní stěnu zvláštními buňkami, které vyhledávají a ničí patogeny, jež se snaží proniknout přes střevní výstelku. Pokud nějaký zloduch proklouzne do krve, musí projít játry, kde je připravena další a ještě početnější ochranka z imunitních buněk. Pokud jsou ale i játra oslabená, vetřelci se dostanou přes všechny tyto obranné prostředky a podaří se jim infikovat jiné tkáně. K rozvoji „děravého“ či prosakujícího střeva dochází, když je střevní výstelka abnormálně propustná nebo má poškozenou strukturu. Střevo tak podle Julie Zákostelecké nezvládá řádně vstřebávat živiny a řídit přitom, co má zůstat uvnitř nebo vně. Výsledkem je, že část bakterií a toxinů, nestráveného jídla a dalších odpadů může prosáknout ze střev do krve a spustit imunitní reakci. Syndrom zvýšené propustnosti střeva je tak provázán s problémy s imunitou.

Pozor na břišní tuk!

Na propustnost střev má také vliv nadbytečný břišní (útrobní) tuk. Postupem času začnou při trvalém prosakování střevní stěny vaše játra a okolní tukové zásoby fungovat jako houbovitá past na některé z vetřelců pronikajících dovnitř. V těchto tkáních tak dochází k zanícení a v játrech a okolní tukové tkáni se navíc ukládá nadbytek tuku. Pokud jsou střeva narušená, tedy propustná, neplní svou funkci. Střeva by měla plnit ochranou bariéru před škodlivinami, které se dostanou do našeho těla spolu s potravou. Pokud budeme o svá střeva pečovat, můžeme se intolerancí zcela zbavit. Negativní vliv mají na střeva nejen potraviny, na které jsme intolerantní, ale měli bychom vyloučit také průmyslově zpracované potraviny, jedy a různé chemikálie (viz. nadužívání léků, chlorovaná voda apod.). Pro podporu ozdravení střeva bychom měli nasadit vysoce kvalitní probiotika či domácí fermentované potraviny (např. kysané zelí, kimchi), pokud máme zhoršené trávení, doporučovala bych na nějaký čas podávat enzymy. Skvělým pomocníkem je také L-glutamin, který obnovuje střevní sliznici a působí protizánětlivě,“ uzavírá Julie Zákostelecká.

Text a foto: Jana Abelson Tržilová

Populární články

Související články

Trendy zdraví a krásyWellness

Lázeňská sezóna 2021 zahájena!

Jako v ostatních případech, i světově proslulé Mariánské Lázně do toho svátku zdraví...

Krása a zdravíTrendy zdraví a krásyWellness

Nechte se hýčkat

Hotel Mandarin Oriental, Prague nabízí ve svém SPA exkluzivní světoznámou britskou kosmetiku značky...

GurmánTrendy zdraví a krásy

Odstartujte zimní rána s chutí! Vyzkoušejte skvělé snídaně s kaki Persimon Bouquet

Oranžové ovoce s nevšedním názvem kaki je ideální společník pro chladná podzimní...

Krása a zdravíSpolečnostTrendy zdraví a krásyWellness

La Praire atelier

V Praze se začátkem září otevřel exkluzivní prostor zasvěcený věčnému mládí a luxusním pečujícím produktům...