Trendy zdraví a krásy

Pít či nepít mléko?

49

Od malička je nám vštěpováno, že mléko a mléčné výrobky jsou zdravé. Vypít jsme ho měli 3 sklenice denně. Obsahují vápník, kvalitní bílkoviny, vitamíny A, D a B12 a minerály. „Když budeme pít mléko, nedostihne nás v pozdějším věku osteoporóza,“ prokázaly vědecké studie. Jenže…

V tradiční čínské medicíně kravské mléko posiluje plíce a žaludek a zvlhčuje střeva. Za posvátné a léčivé mléko považuje i ayurvéda, podle které je výživné a dodává tělu vše pro zdraví vývoj, přináší mu vitalitu a dokonce urychluje uzdravování. Tato východní medicína dokonce doporučuje očistné kůry, při kterých je třeba vypít až 3 litry této tekutiny denně. Na paměti je ovšem třeba mít to, se kterým mlékem tato dvě učení pracují. Podle ayurvédy je mlékem zamýšleno to nejvyšší kvality, tedy čerstvé, nepasterizované a nehomogenizované mléko od krav pasoucích se venku na louce. I mléčné výrobky doporučované čínskou medicínou se velmi liší od těch současných, ve kterých hraje velkou roli vedle zmíněných úprav i třeba nadměrné množství cukru. Tak upravené mléčné výrobky pak podle čínské dietetiky do zdravého jídelníčku moc nepatří. Proč?

Má intolerance na laktózu

Je mezi námi hodně lidí, kteří se poté, co vynechali nebo alespoň omezili konzumaci mléčných výrobků, cítili lépe. Vzrostla jim energie, zmírnila nebo přímo vymizela alergie, akné, vaginální záněty, PMS (premenstruační syndrom), nadýmání či časté zahlenění. Mezi tyto lidi jsem patřila i já. Po té, co mi test na potravinové intolerance odhalil mírnou intoleranci na laktózu, jsem mléko vyškrtla ze svého jídelníčku, čehož jsem se upřímně obávala, protože mléčné výrobky v něm měly své pevné místo. Místo kravského mléka jsem začala pít (a zamilovala si ho) kokosové, sýry z kravského mléka jsem nahradila těmi z kozího, jen jogurt jsem ve svém jídelníčku ponechala. Vydržela jsem celé 3 měsíce a výsledkem bylo, že má chronická rýma a kašel zcela vymizely, což si, vzhledem k tomu, že mě trápily od mých dvacetin (je mi čtyřicet), vysloužilo zapět ódu na radost. Jak je to možné? Podle MUDr. Josefa Jonáše funguje mléčná bílkovina casein jako lepidlo, které vytváří v našem těle sliz, který působí jako nervový jed, omezuje metabolismus buněk i cirkulaci tekutin v těle. K tomu tělo zásobuje hlenem, který se usazuje v dýchacích cestách a dutinách (odtud pramenily mé chronické problémy), střevech a gynekologických orgánech, kde způsobují nemoci, střevní problémy a snižují imunitu. Podle americké specialistky na výživu Anne Marie Colbinové problémy může způsobovat i nadbytek vápníku, které se mohou usazovat v podobně ledvinových kamenů a cyst, a kterého se tělo snaží náročně zbavovat. A při přetížení přirozených vylučovacích cest, ke kterému často dochází, si pak tělo hledá jiné cesty jako například přes kůži či sliznice. A to, čeho se nezbaví, v těle zůstane, přemění se na hlen, který je živnou půdou pro mikroorganismy. Proto jsou podle mnohých odborníků mléčné výrobky dobrou základnou pro infekce a takové zdravotní neduhy jako astma, alergie, záněty mandlí, ušní infekce, vyrážky, akné nebo menstruační křeče.

Vědecké studie

Co na tento rozpor říkají vědecké studie? Stejně jako rozporuplné jsou názory odborné veřejnosti, tak rozporuplné jsou i výsledky studií, což je vlastně logické, neb právě o vědecké studie se opírá vědecká veřejnost. A zatímco jedna se opře o tu první, druhá o druhou. Jedna studie doporučuje jíst co nejvíce mléčných výrobků pro silné kosti, druhá z výše zmíněných důvodů nikoliv. Zmínit můžeme výsledky alespoň tří studií. Francouzská studie z roku 1986 uvádí, že ženy konzumující velké množství tučných mléčných výrobků byly vystaveny velkému riziku onemocnění rakovinou prsu. Ženy, které ale konzumovaly velké množství jogurtů, vykazovaly riziko nejnižší. Studio o 3 roky starší zase uvedla, že ženy konzumující velké množství jogurtů a sýru cottage jsou vystaveny riziku onemocnění rakovinou vaječníků. Určitě jste již slyšeli, že kravské mléko je vhodné pro děti coby prevence proti osteoporóze. Jiná rada z vědeckých kruhů zní, že děti by neměly konzumovat žádné kravské výrobky, protože mohou zapříčinit vznik cukrovky a cévních chorob. Existují i studie, které spojují kravské mléko s výskytem určitých typů rakoviny (střeva, prostaty, prsou či vaječníkú), ale i studie, které tvrdí naprostý opak, tedy, že konzumace mléka snižuje náchylnost ke vzniku rakoviny tlustého střeva, a to až o třetinu! A teď, babo, raď.

Máme věřit studiím?

Skutečnostje bohužel taková, že i vědecké výzkumy mohou fungovat jako rádoby seriozní reklama opřená o data a mohou tak prokázat cokoliv. Tedy to, co se hodí zadavateli výzkumu. Jak jinak si vysvětlit, že jsou výstupy výzkumů plné tolika rozporů. Podle Marion Nestlé, profesorky výživy na univerzitě v New Yorku, poslední slovo v diskusi o mléčných výrobcích nemají ti, kterým jde o lidské zdraví, ale obchodníci s mléčnými výrobky. Tato dáma tvrdí, že mléko není dobré ani zlé. Není tedy tak zázračnou potravinou, jak se o něm traduje, ovšem ani jedovatou. A pro člověka spíše nevhodnou. Říká, že k tomu, abyste měli silné kosti, nemusíte pít mléko. Pokud vám mléko chutná a nezpůsobuje vám zdravotní potíže, není důvod se ho zbavovat. Dbejte ale na to, jaký mléčný výrobek si koupíte. Americká odbornice na výživu pak doporučuje výrobky neochucované, nedoslazované a v bio kvalitě. Pokud ovšem potížemi trpíte, je vhodné se mléčných výrobků vzdát.

Intolerance na laktózu

Tento pojem jsem již zmiňovala. Ne nadarmo je mléko ideální pro tele. Obsahuje totiž až třikrát více bílkovin a čtyřikrát více vápníku než například mléko lidské. Toto složeni je uzpůsobeno růstu telete, které ovšem v dospělosti dosahuje až čtyřikrát vyšší váhy než člověk. A i toto zvíře jej nepije celý život. Člověk ano. Proto může způsobovat chronickou potravinovou alergii, tzv. laktózovou intoleranci, což není nic jiného než nesnášenlivost mléčného cukru, který dospělí jedinci zkrátka nepotřebují. Tímto typem nesnášenlivosti trpí až 75 procent světové populace, což je vysoká cifra. Nerozštěpený mléčný cukr u nich zůstává v trávicí soustavě, kde kvasí. Ve střevech si ho pak vezmou do parády střevní bakterie produkující plyny a další nepříjemné pocity. Následují bolesti břicha, nadýmání, průjmy ale i zácpy.

Kysané výrobky spásou?

Čemu tedy věřit? Kde je pravda? Pojďme hledat co mají výzkumy společné. Podle všech studií pozitivní vliv přináší konzumace kysaných mléčných výrobků, především jogurtů, potravině se silnými antibakteriálními a protirakovinnými účinky. Ty jsou totiž výsledkem mléčného kvašení a tělu dodávají přátelské bakterie, probiotika, která posilují trávicí systém. Tyto bakterie dokáží vyvolat kvašení, ale také zabraňují hnilobným procesům. Proto po jejich konzumaci nevznikají ve střevech plyny. Jogurt dobře snáší i lidé s nesnášenlivostí na laktózu, protože mléčný cukr je bakteriemi „předtrávený“. Musí se ovšem jednat o přírodní bílý jogurt s živými bakteriálními kulturami. A takový musíte pečlivě hledat.

Text a foto: Jana Abelson Tržilová

Populární články

Související články

Trendy zdraví a krásyWellness

Lázeňská sezóna 2021 zahájena!

Jako v ostatních případech, i světově proslulé Mariánské Lázně do toho svátku zdraví...

Krása a zdravíTrendy zdraví a krásyWellness

Nechte se hýčkat

Hotel Mandarin Oriental, Prague nabízí ve svém SPA exkluzivní světoznámou britskou kosmetiku značky...

GurmánTrendy zdraví a krásy

Odstartujte zimní rána s chutí! Vyzkoušejte skvělé snídaně s kaki Persimon Bouquet

Oranžové ovoce s nevšedním názvem kaki je ideální společník pro chladná podzimní...

Krása a zdravíSpolečnostTrendy zdraví a krásyWellness

La Praire atelier

V Praze se začátkem září otevřel exkluzivní prostor zasvěcený věčnému mládí a luxusním pečujícím produktům...