Úvod Divadlo Divadelní Thálie po čtyřiadvacáté
DivadloFilmySpolečnost

Divadelní Thálie po čtyřiadvacáté

30

Závěr března je každoročně ve znamení Světového dne divadla a v té souvislosti i slavnostního večera v Národním divadle v Praze, kde se udílejí CENY THÁLIE – prestižní ocenění za mimořádné umělecké výkony v uplynulém roce, vyhlášené Hereckou asociací (HA).

Vaza Thalie
Cena Thálie je ze sklářské huti AJETO legendárního Bořka Šípka

Letošní, již čtyřiadvacátý ročník doznal jistých změn. V zásadě se ale doposud zavedený průběh slavnosti nijak razantně změnit nemůže. Hlavní novinkou je předání dosavadního moderátorského žezla plzeňského dramatika a režiséra Antonína Procházky – hereckému páru  Taťjána Medvecká a Jan Cina, Nová scéna a režie Ivana Pokorného. Pozorný divák též zaznamená, že velkoplošné plakáty z dílny Adolfa Borna, vydávané po dlouhou řadu třiadvaceti let při této příležitosti, vystřídala neméně kvalitní grafika Jiřího Suchého.

„Ve své podstatě se jedná o letošní předpremiéru příštího, jubilejního pětadvacátého ročníku“, konstatoval prezident nezávislé profesní odborové organizace výkonných umělců Jiří Hromada, který je v jejím čele od roku 2011.
Vedle Thálií se HA podílí i na festivalu Novoměstský hrnec smíchu, kde její prezídium uděluje cenu za mimořádný mladý herecký výkon, a spolupodílí se na organizování dabingových cen Františka Filipovského, kde uděluje ocenění za celoživotní mistrovství. Každoročně se spolupodílí také na ocenění Senior Prix, které převzala již téměř tisícovka herců, tanečníků, operních, popových i sborových zpěváků, orchestrálních a sólových hráčů – starších 70 let herců.
I letošní, 24. ročník Cen Thálie 2016, má 4 kategorie: pro nejlepšího herce, zpěváky a tanečníky divadelních jevišť v činohře, opeře, operetě, muzikálu či jiném tanečně-dramatickém žánru.
24. Febiofest

Jiří Hromada
Jiří Hromada

 

 

Prakticky ve stejný čas bude žít naše hlavní město dalším hereckým svátkem, čtyřiadvacátým ročníkem Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest 2017 (23.3 – 31.3), který přináší milovníkům filmového plátna v širokém záběru to nejlepší a nejvýznamnější z celého světa. Febiofest je situován do multiplexu CINESTAR  ANDĚL na Smíchově a garantuje ve všech 12 kinosálech prvotřídní technickou kvalitu promítaných snímků i dokonalé pohodlí pro filmové diváky. Těšit se tak můžeme na dvě desítky zahraničních titulů v pražské předpremiéře, které si lze vychutnat za zvýhodněnou festivalovou cenu. Navíc je jako každoročně připraven bohatý doprovodný program. Letos poprvé ale bude po celých sedm festivalových dní hostit návštěvníky doprvodného programu zvaného OFF industriální Radlická kulturní sportovna, která nabídne veřejnosti workshopy, speciální projekce, diskuze s filmaři a vystoupení kapel či další hudební projekty.
HA - logoPři této příležitosti redakce Dámy zve milovníky výtvarného umění na výstavu „DRUHÁ MÍZA, aneb když herci, zpěváci a další umělci malují a fotografují „ – která se koná od 25. března do 30. dubna v prostorách Strahovského kláštera. K potěše oka a ducha je připraveno na sto výtvarných děl od známých osobností ze světa lehkých múz. Grafik, koláží, fotografií i pláten z kumštýřské dílny kupříkladu Evy Pilarové, Miroslava Horníčka, Františka Ringo Čecha a dalších. Výstavu připravila Galerie M54, ve spolupráci s Českým centrem fotografie, Královskou kanonií premonstrátu na Strahově a dalšími subjekty, jako doprovodný program 24. ročníku Febiofestu, pod záštitou Herecké asociace a jejího předsedy Jiřího Hromady a ředitele Febiofestu Kamila Spáčila.
-ič-
Foto archiv autora
Na foto v záhlaví loňské předávání Cen Thálie prezidentem HA Jiřím Hromadou. V pozadí je herečka Taťjana Medvedská jako bohyně Thálie. (Foto Jef Kratochvil)

Populární články

Související články

Společnost

Hold fotbalové legendě

Nové pražské nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí potěšilo (nejen) milovníky bezesporu...

SpolečnostUmění

Za jedinečnou krásou vitráží…

…  se můžeme vydat koncem měsíce září na Karlovarsko, do obce Lubenec...

FilmyTéma dneUmění

Další triumf českých sklářů!

Po takových unikátních projektech, jakým byl kupříkladu osmitunový skleněný sarkofág pro dánskou...

DivadloKnihyUmění

To byla pražská bohéma!

Před krátkým časem vydalo populární pražské nakladatelství Olympia jedinečnou knížku málo známých...