Úvod Výstavy Žena věčně inspirující
Výstavy

Žena věčně inspirující

32
hrivnac_1Během dubna a května vystavuje známý pražský malíř, grafik a kreslíř Tomáš Hřivnáč (1. 11. 1959) v prestižní kutnohorské ArcusGallery v podloubí Husovy ulice, nedaleko legendární Kamenné kašny. Mistr suché jehly, jehož celoživotním námětem je Žena, se zde prezentuje průřezem své tvorby z posledních dvou let.

K vidění je nejenom kolekce rozměrnějších grafických listů a série okouzlujících akvarelů, ale i soubor drobné grafiky, ve kterém nechybí ani kolekce ex libris, které se po letech ztráty popularity u široké uměnímilovné veřejnosti k velké radosti sběratelů i tvůrců opět vrací na výsluní grafické slávy, kam bezesporu patří.

Mistr sametové linkyIMG_5835

Tomáš Hřivnáč je osobitý kumštýř, malíř a grafik, mistr kresby, na kterého by byl jistě pyšný i sám legendární Václav Hollar. Jak na vernisáži v Kutné Hoře 7. dubna řekl hostům ArcusGallery pedagog, výtvarník a filmař Vladimír Císař, Hřivnáčovým světem je svět ženy a poetiky, která ji obklopuje. Jeho grafické listy jsou jakoby záznamem okamžiků, v nichž se propojí záblesk akce, situace či gesta s lepou a žádoucí linií těla něžného pohlaví. I velice často jednoslovné názvy Hřivnáčových děl naznačují okamžitost situací, jako třeba Naposled, Úvod či Skrýš. Až k abstraktnosti pak míří jeho grafiky tam, kde opouští i tvář a konkrétní osobnosti, aby zbyla jen linka, tvar a tomu odpovídající napětí. Tajemné, trochu magické tahy, spíše linky, vyryté do měděných desek se v jednom okamžiku slijí a jakoby náhodou, mimochodem nacházejí konečnou podobu, podobu ženského těla v nejrůznějších pozicích. Tato navenek působící nahodilost je však vydobytá lety pečlivé a tvrdé práce.

hrivnac_5Ani den bez čárky

Tomáš Hřivnáč vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze (1979). Prošel různými zaměstnáními, skicák však takříkajíc nedal z ruky a výtvarnému umění věnoval veškerý svůj volný čas. Svou první samostatnou výstavu měl v roce 1984 v Praze, od roku 1999 je členem Sdružení českých a slovenských umělců grafiků Hollar. Věnuje se olejomalbě, především ale volné grafice, nejčastěji suché jehle i zmíněnému ex libris. Zdařile mu jdou i akvarely. Společným jmenovatelem jeho prací je ale smysl pro kresbu a její možnosti.
Slovy kunsthistorika, Hřivnáč je malíř, kterému od samého prvopočátku učarovalo ženské tělo natolik, že jiné náměty téměř nehledá a nepotřebuje. Navíc dokáže takovéto zadání či políbení Múzy nakreslit či namalovat zcela odlišně od jiných tvůrců tohoto žánru, což je tím největším přínosem pro diváky i sběratele.
Názvy jeho výstav hovoří samy za sebe: Erotika, Hold ženě, Eros, Akty ze skicáku nebo třeba Chvála ženy či Žena věčně inspirující… Co dodat?!IMG_5796
Jedině to, že má za sebou Tomáš Hřivnáč 130 samostatných a na 200 společných výstav doma i v zahraničí. Jeho dílo viděli lidé v Německu i Japonsku, Velké Británii, Dánsku a Rakousku, tleskali mu v USA, Francii, Brazílii a třeba i na Slovensku. V České republice jeho dílo průběžně vystavují tak slavné galerie, jako je kupříkladu Vltavín, Hollar, La Femme nebo Miro – a dnes též ArcusGallery, což je pro Kutnou Horu velkým kulturním počinem.
O Hřivnáčově mezinárodním uměleckém uznání svědčí i ocenění, která obdržel. Za všechny jmenujme alespoň Velký diplom za grafiku na 8. Mezinárodním bienále festivalu portrétů v kresbě a grafice v Tule, nebo hlavní cenu na Mezinárodním bienále grafiky Josef de Ribera ve Španělsku.

Ivan Černý
Foto archiv ArcusGallery

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...