Úvod Krása a zdraví Řasy místo multivitamínu
Krása a zdravíTrendy zdraví a krásy

Řasy místo multivitamínu

30

To, že je náš organismus zatěžován škodlivými látkami, si už naštěstí uvědomuje většina z nás. A mnozí se tuto situaci i snaží napravit. Řešení může být na první pohled prosté: vyměňte své multivitamíny za řasy, ať již mořské či sladkovodní.

Svému tělu totiž opravdu hodně prospějete. Jak mořské, tak i některé sladkovodní řasy alkalizují krev, odvádějí z těla těžké kovy a radioaktivní látky, rozpouštějí tuky a hleny, snižují hladinu cholesterolu v krvi, působí preventivně proti osteoporóze, posilují zdravou funkci štítné žlázy, vlasy, nehty i kůži, jsou nápomocny při hubnutí a předepisují se při nedostatku jódu! Skutečně se jedná o takový multivitamínový a čistící doplněk stravy za velmi slušnou cenu. Je propočítáno, že jedna porce na den (v podobě dvou polévkových lžic) vás vyjdou na necelou korunu. Celý sáček je sice o něco dražší, ale zase vám při každodenní konzumaci vydrží déle než půl roku!

Mořské řasy pro krásu i zdraví

Existuje asi 400 druhů řas s různým využitím a nemyslete si, že jejich konzumace je doménou jen asijských zemí. Málo se ví, že po staletí si je dopřávali i Angličané. A věděli proč. Mořské řasy, které můžeme považovat za zeleninu, totiž patří k vůbec nejhodnotnějším potravinám. Rostou až 7000 metrů pod mořskou hladinou ve vůbec nejúrodnější půdě na světě, jsou ohebné a pružné a tyto vlastnosti prý dokáží předat našemu tělu. Co se dělení týče, nejběžnější je to podle barev na: zelené (jsou rozšířené v oblastech s dostatkem světla), červené (nacházejí se na mělčinách asi 200 metrů pod hladinou) a hnědé (chaluhy vytvářející na moři rozsáhlé porosty). A výčet jejich předností je opravdu dlouhý. Mořské řasy obecně obsahují pro tělo přirozené a dobře využitelné organické minerální látky, jsou skvělým zdrojem vápníku (řasy Hiziky, Arame a Wakame obsahují desetkrát více vápníku než mléko), železa (Hiziky obsahují osmkrát více železa než hovězí maso) a jódu (v řasách Kombu a Arame najdeme až tisíckrát více organického jódu než v mořských rybách). Dále v řasách najdeme vitamíny E, K, B,C, kyselinu listovou, fluor, řadu bílkovin a v některých zdrojích stojí, že obsahují i vitamín B12. Poslední studie ovšem potvrdily, že se jedná pouze o látky podobné vitamínu B12 a jejich účinek ještě není zcela prokázán.

Pro koho ano

Škála lidí, kterým by právě mořské řasy mohly být nápomocny od různých neduhů, je poměrně dlouhá: lidé trpící vysokým krevním tlakem, onemocněním srdce a cév, osteoporózou, obezitou, či anémií. Po řasách by ale měli sáhnout i jedinci žijící v permanentním stresu, či ve velkoměstském smogu. Do svého jídelníčku by je dále měli zařadit ti, kteří konzumují hodně rafinovaných potravin, uzenin, bílého cukru a výrobků z bílé pšeničné mouky. A kolik řas bychom měli zkonzumovat? Určitě u řas neplatí, že více je lépe, spíše bychom zde měli používat termín známý z pohádky Sůl nad zlato přiměřeně. Ani s přísunem zdraví prospěšných látek bychom to rozhodně neměli přehánět. Naše tělo není zvyklé například na vysoký přísun jódu, na který negativně reaguje štítná žláza. Pokud máte problémy se štítnou žlázou, raději se mořským řasám vyhněte úplně. Je to stejné jako s jinými multiviataminovými prostředky, kterých také na posezení nespořádáte celou tubu. I řasy byste si tedy měli dopřát tak dvakrát týdně. A mějte na paměti, že účinkují i v malém množství. Takže ulomte kousek řasy dlouhý cca 5 cm a hoďte jej do polévky či jiného pokrmu. Pokud byste rádi podstoupili očistnou kůru, doporučuje se ne více než 5 až 15 gramů řasy denně v suchém stavu. Pozor byste měli i na samotný proces vaření, který ničí fluor obsažený v řasách. Proto byste měli svůj jídelníček obohatit i o řasy čerstvé. Ty u nás bohužel nejsou k sehnání, řešením je proto namočit řasy sušené, nechat je naboptnat a ty pak nakrájet přímo do salátu. Řasa Wakame

V Japonsku se tato řasa tradičně používá pro čištění krve a ženám po porodu. Japonky si ji ale cení i jejích kvalit prospěšných pro zdravé vlasy a pokožku – říká se, že dokonce dokáže zabránit šedivění vlasů. K tomu z těla napomáhá vylučování těžkých kovů a nadbytečného sodíku (způsobeného nadměrným solením). A jak řasu připravit? Asi 5 cm dlouhý kousek řasy umyjte pod tekoucí vodou a posledních cca 10 až 15 minut dejte vařit do jakékoliv polévky popřípadě ji přidejte k dušené zelenině. Na konci ji vyjměte a nakrájejte na menší kousky. Řasu můžete konzumovat i syrovou, v tom případě ji jen opláchněte a na 15 minut namočte do vody. Vyřízněte středové žebro a jemné listy nasekejte do salátu či jiného pokrmu.

Řasa Kombu

Kombu výborně pročišťuje střeva, ze kterých odvádí toxické látky a doporučuje se i při potížích s tlustým střevem. Díky vysokému obsahu jódu by po Kombu měli sáhnout i ti, kteří mají potíže se štítnou žlázou a ze stejného důvodu je skvělým pomocníkem v případě předávkování solí. A k tomu snižuje hladinu cholesterolu, obsahuje hodně drasíku, vápníku, vitamínu C a provitamínu A. A jak kombu konzumovat? Řasu propláchněte, otřete vlhkým hadříkem, nalámejte a nůžkami nastříhejte na menší kousky. Vařit ji bude zapotřebí o něco déle, než jiné řasy, a to zhruba hodinu. Rozhodně ji nekonzumujte dříve, než bude zcela měkká, jinak z ní tělo nebude mít takový užitek. Velkou devizou řasy je, že řasa nejenže pokrm obohacuje o minerály, ale také změkčuje vlákna ostatních potravin a tím usnadňuje jejich stravitelnost. Kousek řasy tak můžete přidat při vaření rýže, fazolí, krup nebo cizrny. Doměkka uvařenou řasu také můžete rozmixovat a přidat do pomazánky či omáčky, řasu je možno smažit i pražit. K dostání je řasa i v instantní formě, tedy usušená, ochucená a rozdrcená. V takovéto formě ji v množství ne větším než kávová lžička můžete rozpustit v polévce či omáčce, kterou tím tak i příjemně dochutíte.

Populární články

Související články

Krása a zdraví

Představujeme jedinečné Ozdravné centrum FUZHI

V čase respiračních chorob, dlouhotrvajícího boje s pandemií covidu a dalších nástrah, oslabujících naší...

Krása a zdravíWellness

Věnujte v novém roce více času péči o tělo a mysl

Že je novoroční předsevzetí považováno za klišé? Ne tak docela. Zvolíte-li si...

Trendy zdraví a krásyWellness

Lázeňská sezóna 2021 zahájena!

Jako v ostatních případech, i světově proslulé Mariánské Lázně do toho svátku zdraví...

Krása a zdravíTrendy zdraví a krásyWellness

Nechte se hýčkat

Hotel Mandarin Oriental, Prague nabízí ve svém SPA exkluzivní světoznámou britskou kosmetiku značky...