Úvod Krása a zdraví Nezavrhujte sacharidy!
Krása a zdravíTrendy zdraví a krásy

Nezavrhujte sacharidy!

37

To, že auta jezdí na naftu, benzín, plyn či elektřinu je každému dobře známé. Co ale člověk? Co je jeho hlavní pohonnou hmotou? Je jich samozřejmě víc, ale jednou z nejdůležitějších jsou karbohydráty nebo-li sacharidy.

I přes svou špatnou reputaci jsou karbohydráty životně důležité pro lidské zdraví, a to z několika důvodů. V první řadě nás zásobují energií. Naše tělo využívá karbohydrátů jako hlavní zdroj paliva. Základním složením karbohydrátů je cukr, škrob a vláknina. Nejjednodušší formou karbohydrátů je cukr. Cukry a škroby se během trávení rozbíjejí na jednoduché cukry. Následně jsou absorbovány do krevního oběhu, kde jsou známy jako krevní cukr (glukóza). Ta odtud s pomocí inzulínu vstupuje do tělních buněk. Část této glukózy tělo využije pro energii, pohání veškeré vaše aktivity od běhání po samotné dýchání. Glukóza se navíc ukládá v játrech, svalech a dalších buňkách pro pozdější použití. Ovšem pozor! Nadbytek sacharidů nebo jejich špatný výběr semůže přeměnit na tuky a podílet se tak na nezvhledných tukových polštářích.

Sacharidy a zdraví

Sacharidy jsou malé životně důležité molekuly, které jsou v malém množství a různém složení obsaženy v potravinách, které konzumujeme. Každou kombinaci těchto molekul ale tělo tráví trošku jinak. Obecně platí, že čím je molekula cukru jednodušší, tím rychleji se rouštěpí a následně vstřebá do krve. Ihned se zvýší hladina cukru v krvi, dojde k tzv. hyperglykemii, na kterou tělo reaguje tak, že se hladinu cukru v krvni snaží snížit, a to vyplavením hormonu zvanégho inzulín, který cukrové molekuly posbírá a přenese tam, kde jsou zapotřebí, tedy do buněk vyžadující energii. To vše je v pořádku, pokud příjem sacharidů dosahuje určitých hodnot. Problém nastane, když je těchto molekul hodně. Inzulín zkrátka přestane stíhat, sacharidy se přemění na tuk a kila půjdou nahoru.

Přirozené versus umělé přidané

U zdravého jedince by příjem sacharidů měl činit 45 až 65 procent celkového kalorického příjmu. Pokud tedy denně zkonzumujete 2000 kalorií, mezi 900 a 1300 kaloriemi by měly být karbohydráty. To znamená, že naše tělo potřebuje mezi 225 a 325 gramy karbohydrátů denně. Na balených potravinách jejich množství spolu s množstvím dalších výživových látek najdete na etiketách. Dozvíte se z ní celkovém množství sacharidů, které daný výrobek obsahuje, tedy škroby, vlákninu, cukry a přírodní nebo přidané cukry. Karbohydráty najdeme v mnoha potravinách i nápojích. Většina karbohydrátů se přirozeně vyskytuje v rostlinné stravě jako například v zrní a obilovinách. Výrobci potravin je také přidávají do zpracovaných potravin ve formě škrobu a přidaného cukru. Nejzákladnějším sacharidem je molekula cukru, která spojuje jednu nebo dvě jednotky uhlíku, vodíku a kyslíku. Jiné karbohydráty obsahují tři nebo více jednotek uhlíkovo voďíkovo kyslíkového tria.

Druhy karbohydrátů

Cukr v přirozené formě najdeme v ovoci, zelenině, mléku a mléčných produktech. Cukry obsahují ovocný cukr (fruktózu), stolní cukr (sacharózu) a mléčný cukr (laktózu). Další složka, škrob se přirozeně se vyskytuje v zelenině, obilovinách, vařených fazolích a hrachu. A vlákninu opět najdeme v ovoci, zelenině, celých zrnech (celozrnném pečivu) a vařených fazolích a hrachu. Už jste možná zaslechli o glykemickém indexu. Tento pojem klasifikuje potraviny obsahující karbohydráty podle jejich potenciálu zvýšit hladinu cukru v krvi. Spousta zdravých potravin jako celozrnné pečivo, luštěniny, zelenina, ovoce a nízkotučné mléčné výrobky mají nízký glykemický index. Odtučňovací diety založené na glykemickém indexu odmítají potraviny s vysokým glykemickým indexem jako brambory nebo kukuřice. I v těchto potravinách ovšem najdeme spoustu prospěšných látek, takže je nemusíte zcela eliminovat ze svého jídelníčku.

Vybírejte karbohydráty rozumně

Karbohydráty jsou nezbytnou součástí zdravého jídelníčku a tělu dodávají mnoho důležitých živin. Je prokázáno, že potraviny z tzv. celých zrn (celozrnné pečivo) a vláknina pomáhá snižovat riziko onemocnění kardiovaskulárního systému. Vláknina také chrání před obezitou, druhého typu diabetu a je zásadní pro zdraví trávicího traktu. Výzkumy ukazují, že pravidelnými porcemi ovoce, zeleniny a celozrnného pečiva, můžete získat kontrolu nad svou váhou. Jejich velikost a množství v nich obsažené vlákniny mají za následek to, že se cítíte plni po požití malého množství kalorií. by´t autoři některých diet prohlašují pravý opak. Velmi málo studií ukazuje, že dieta založená na zdravých karbohydrátech vede k přibývajícím kilogramům nebo obezitě.

Čerstvé ovoce a zelenina je základ  

Ne všechny ovšem vznikají stejným způsobem. Poradíme vám proto, co udělat pro to, aby karbohydráty pracovaly ve vašem vyváženém jídelníčku. Běžné zdroje přírodních karbohydrátů najdeme v ovoci, zelenině, mléku, ořeších, obilovinách, semínkách a luštěninách. Zaměřte se na celou čerstvou, mraženou nebo sterilovanou zeleninu a ovoce bez přidaného cukru. Věřte, že existují lepší možnosti, než ovocné džusy a sušené ovoce, což jsou koncentrované zdroje přírodního cukru a tím pádem obsahují více kalorií. Čerstvé ovoce a zelenina navíc obsahují vlákninu a vodu, což způsobí, že se cítíte plni po požití malého množství kalorií.

Volte správné sacharidy!

Zaměřit bychom se ovšem měli na správné sacharidy. Volte především složené sacharidy, tedy výrobky z celozrnné mouky, ovesné vločky, luštěniny ale i müsli tyčinky – ovšem nepřislazované cukrem. Cukr nahraďte nekalorickými sladidly nebo slaďte medem, stevií, javorovým sirupem atd. Slazené nápoje vyměňte za ty neslazené, omezte příjem cukru. S opatrností konzumujte ovoce, které obsahuje fruktózu, která patří mezi cukry jednoduché. Abyste si udělali obrázek: jedna broskev obsahuje stejné množství sacharidů jako půlka tatranky, jedno kiwi rovná se množství sacharidů jedné kostce cukru. Co řídí na závěr? I sacharidy stejně jako všechno jezte v rozumném množství a doplňujte je bílkovinami.

Populární články

Související články

Krása a zdraví

Představujeme jedinečné Ozdravné centrum FUZHI

V čase respiračních chorob, dlouhotrvajícího boje s pandemií covidu a dalších nástrah, oslabujících naší...

Krása a zdravíWellness

Věnujte v novém roce více času péči o tělo a mysl

Že je novoroční předsevzetí považováno za klišé? Ne tak docela. Zvolíte-li si...

Trendy zdraví a krásyWellness

Lázeňská sezóna 2021 zahájena!

Jako v ostatních případech, i světově proslulé Mariánské Lázně do toho svátku zdraví...

Krása a zdravíTrendy zdraví a krásyWellness

Nechte se hýčkat

Hotel Mandarin Oriental, Prague nabízí ve svém SPA exkluzivní světoznámou britskou kosmetiku značky...