Úvod Krása a zdraví Zázrak jménem echinacea
Krása a zdravíTrendy zdraví a krásy

Zázrak jménem echinacea

31

S příchodem antibiotik jakoby upadlo do zapomnění tzv. bylinné lékařství, nebo-li bylinkářství, které po staletí léčilo neduhy našich prapředků. Mezi bylinkami přitom najdeme několik takových, kterým není od věci přiřadit přívlastek zázračný. Jednou z nich je bezesporu echinacea. Ne nadarmo se výtažky z této rostlinky řadí mezi jedny z nejprodávanějších bylinných preparátů v USA a Evropě.

Rod echinacea zahrnuje celkem devět druhů, z nichž nejčastěji se pěstuje echinacea purpurea nebo-li třapatka nachová, ozdobná květina patřící do kategorie hvězdicovitých. V Čechách na ni ve volné přírodě nenarazíte, když budete mít štěstí, najdete ji během pozdního léta na otevřených zalesněných plochách či prériích východní a centrální severní Ameriky, kde se v dávných dobách stala nezbytnou součástí lékárničky severoamerických Indiánů, kteří ji dali jméno Sluneční klobouk. Získala si je nejenom pro své tišící schopnosti coby účinný prostředek proti infekci, bolesti zubů a krku, kašli, ale dokonce i coby antisérum hadího kousnutí a k potlačení symptomů sněti. Jiní echinaceu používali při léčbě spály, syfilisu, malárie, otravě krve a záškrtu. Později se ukázala jako velmi účinná při léčbě bronchitidy, gynekologických zánětů, oparů a dalších infekcí, stejně jako ekzémů a lupénky. Echinacea se ukázala takovým lékem pro všechno. Pro svět vědy byla tato bylinka objevena koncem devatenáctého století německým vědcem Dr. Meyerem, který za svého života provedl několik studií dokazujících její přínos ke správné obranyschopnosti organismu a posílení imunity lidského organismu.

Echinacea posilulící imunitu

Tajemstvím této vzácné rostliny je v jejím jedinečné složení a vzájemné působení v ní obsažených účinných látek, kterými jsou: flavonoidy, polysacharidy, terpenické uhlovodíky, vitamíny a polyacetylenové sloučeniny. V samostatné podobě přitom tyto látky nemají žádný léčebný účinek. Ve svém komplexu ovšem výtažek z rostliny působí proti zánětlivým onemocněním, obzvláště proti bakteriím a virům. Tím zásadně zesilují imunitní aktivitu. Mnoho lidí ji dnes ve snaze vyhnout se onemocnění chřipkou a nachlazením proto užívá preventivně.

Echinacea coby prevence nádorových onemocnění

Polysacharidy, alkylamidy a kyselina hydroxyskořicová společně zabezpečují silnou aktivující sílu na bílé krevní buňky, které ničí choroboplodné organismy a mohou mít vliv na prevenci nádorových onemocnění. Tajemství spočívá ve stimulaci imunitní odpovědi organismu odolávat bakteriálním a virovým infekcím. Jedním z jejích mechanismů je totiž zvýšení hladiny properdinu (gemaglobulin nacházející se v živočišném séru), který zvyšuje odlolnost buněčných stěn proti infekci. Tato unikátní bylinka také aktivuje tzv. T buňky nebo-li T lymfocity a stimuluje makrofágy, které pohlcují a ničí problematické útočníky a vetřelce. Tato aktivita také pomáha redukovat tvoření tumorů a tím by měla být i účinnou prevencí proti rakovině.

Nejběžnější použití echinacei

Většina současných bylinkářů doporučuje echinaceu při léčbě infekcí ucha, coby součást stravy pro atlety, při senné rýmě, sinusitidě, infekci močového ústrojí, vaginálních zánětěch a pomalém hojení ran. Echinacea také urychluje léčbu nachlazení a rýmy. Mnoho lidí ji používá jako aktivní způsob, jak udržet silný imunitní systém a jak předejít nemocem. Jedním z nejlepších způsobů, jak echinaceu konzumovat, je podle Tomáše Sychry ze společnosti Druid, která se zabývá léčebnými metodami, ve formě extraktu z celých živých rostlin. Pokud ho nemáte, můžete ho nahradit čajem v biokvalitě, tedy louhováním jak sušené nebo čerstvé rostlinky nebo v její fermentované bio bázi. Fermentace echinacei v její bio bázi umožňuje využití maximálního nutričního potenciálu rostliny. Bio kyseliny také pomáhají udržovat zdravou mikroflóru střev a přispívají k obnovení zdravé ph rovnováhy v těle.

Rostlinku si můžete sami vypěstovat, a nebo v prodejnách s potravinovými doplňky koupit její zmíněný extrakt.

Populární články

Související články

Krása a zdraví

Představujeme jedinečné Ozdravné centrum FUZHI

V čase respiračních chorob, dlouhotrvajícího boje s pandemií covidu a dalších nástrah, oslabujících naší...

Krása a zdravíWellness

Věnujte v novém roce více času péči o tělo a mysl

Že je novoroční předsevzetí považováno za klišé? Ne tak docela. Zvolíte-li si...

Trendy zdraví a krásyWellness

Lázeňská sezóna 2021 zahájena!

Jako v ostatních případech, i světově proslulé Mariánské Lázně do toho svátku zdraví...

Krása a zdravíTrendy zdraví a krásyWellness

Nechte se hýčkat

Hotel Mandarin Oriental, Prague nabízí ve svém SPA exkluzivní světoznámou britskou kosmetiku značky...