Úvod Krása a zdraví Zázračná okurka
Krása a zdravíTrendy zdraví a krásy

Zázračná okurka

26

Salátová okurka považována za absolutní jedničku pro zdraví pleti, kloubů, ledvin a jater. Díky obsahu vysoce zásaditých minerálů, vitamínů a stopových prvků má tato zelenina velký dietetický a terapeutický význam.

Je prokázáno, že čerstvé okurky dokáží zvýšit hladinu antioxidantů v těle a tím posílit obranyschopnost organismu. Lokálně aplikovaná okurka pak pomáhá třeba v boji proti celuliditidě. Tímto ale výčet předností této mnohdy podceňované zeleniny, která právem patří mezi světové potraviny číslo jedna posilující energii, ale nekončí.

Přírodní multivitamin

V okurce najdete proteiny, sacharidy, tuky, provitamin A, vitamíny B, C, E, minerální látky draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Tato zelenina, která si právem vysloužila označení zázračná, stabilizuje krevní tlak a stimuluje přírodní tělní detoxikujícící procesy. Neutralizuje totiž kyselý odpad, který produkuje tělo po konzumaci potravin živočišného původu. Tím usnadňuje vylučování odpadních látek z krevního řečiště močí nebo pokožkou a díky vysokému podílu vody urychluje pohyb stolice ve střevech. Proto je dobré dát si k masu salát mimo jiné i s okurkou. Zároveň se jedná o jedinečné přírodní energetické tonikum s celou řadou fytonutričních látek a elektrolytů a i přesto, že obsahuje velmi málo kalorií, vyvolává pocit zasycení. To je poměrně dost důvodů občas se do okurky zakousnout nebo ještě lépe zařadit ji do svého jídelníčku.

Zázračné lignany

Další prospěšná látka obsažená v okurkách, minerální oxid křemičitý, je základní složkou spojovacích vaziv jako svalů, vazů, chrupavek, kostí a pleti. Draslík, magnézium a vitamín C pomáhají udržovat zásadité prostředí v těle a tekutiny obsažené v okurkách je zase hydratují. Za zájmem mnoha vědeckých kapacit ale v poslední době stojí jiné látky nacházející se v okurkách, a to tzv. lignany. Látky, které řada současných vědeckých výzkumů spojuje s nízkým rizikem onemocnění kardiovaskulárního systému, rakovinou vaječníku, prsu, prostaty a močového měchýře. Jiné látky obsažené v okurce dle odborníků zpomalují či by dokonce za určitých okolností mohly zpomalit množení rakovinných buněk.

Pro krásnou pleť

Další význam prospěšnosti okurek, jak potvrdí mnoho žen, je v rovině kosmetické. Okurky čistí krev od toxických látek a pleti poskytují síru, která je nezbytná pro zdraví kožních buněk, vlasů a nehtů. Kyselina askorbová pak zase stojí za velmi dobrou hydratací, kterou pleti poskytuje. K tomu redukuje otoky pod očima a uklidňuje pokožku spálenou od sluníčka, pleť zanícenou či s ekzémem. Doporučována je mimo jiné při léčbě atopického ekzému, dermatitidy a lupenky. Okurku snězte, vypijte z ní šťávu nebo její plátky jednoduše přikládejte na postižené místo. Nejlepší způsob konzumace okurek je v syrovém stavu. Protože se ale sbírají nezralé, je třeba je velmi dobře prožvýkat, aby se předešlo trávicím problémům. Okurky jsou samozřejmě ošetřeny pesticidy a proto je vhodné konzumovat je v biokvalitě. Pokud přeci jen sáhnete po nebio okurce, určitě ji před konzumací oloupejte. Mnoho chemikálií je voskovitého charakteru a voda je nesmyje.

Populární články

Související články

Krása a zdraví

Představujeme jedinečné Ozdravné centrum FUZHI

V čase respiračních chorob, dlouhotrvajícího boje s pandemií covidu a dalších nástrah, oslabujících naší...

Krása a zdravíWellness

Věnujte v novém roce více času péči o tělo a mysl

Že je novoroční předsevzetí považováno za klišé? Ne tak docela. Zvolíte-li si...

Trendy zdraví a krásyWellness

Lázeňská sezóna 2021 zahájena!

Jako v ostatních případech, i světově proslulé Mariánské Lázně do toho svátku zdraví...

Krása a zdravíTrendy zdraví a krásyWellness

Nechte se hýčkat

Hotel Mandarin Oriental, Prague nabízí ve svém SPA exkluzivní světoznámou britskou kosmetiku značky...