Úvod Lifestyle Cestování Pod pokličku dotovaným zahraničním zájezdům
Cestování

Pod pokličku dotovaným zahraničním zájezdům

28

SDC11432V současné době velmi populární slevový projekt zvaný „ 55 +“ nabízí mnoho tuzemských cestovních kanceláří. Není ale vždycky všechno zlato, co se třpytí. Často se totiž jedná o klamavou reklamu, neboť když se zvídavý klient hlouběji ponoří do nabídek a porovná je s jinými, může zjistit náramné rozdíly.

Mnohé společnosti používají název svých produktů „55+“ jen jako vějičku a při pozorném posouzení zjistíme, že se očekávané slevy pro dříve narozené občany prakticky nejedná. Proto jsme se obrátili, jak nám radí jeden z obchodních sloganů, který říká, abychom nakupovali u odborníků, na Ing. Martina Topola, ředitele CK QualityTours, která stála u zrodu speciálních, slevových zájezdů pro seniory.

Vaše cestovní kancelář byla první v ČR, která se začala orientovat na dříve narozené klienty…

Ano, byli jsme úplně první, když jsme v roce 2010 začali nabízet dotované seniorské zájezdy v České
republice. V ten čas jsme působili v turistice již sedmnáctým rokem a v naší dlouholeté základní nabídce bylo i Španělsko, které nás na základě naší dobré spolupráce oslovilo s možností zúčastnit se v ten čas jedinečného programu španělské vládní organizace cestovního ruchu pod názvem Europe Senior Tourism.

O co se konkrétně jednalo?

Podstatou tohoto programu bylo a je zvýhodnění seniorů lákavými mimosezónními slevami na období duben – červen a září – říjen. Obyčejně při takovémto nákupu ušetřila kategorie „55 +“ cca 100 euro. Velkým lákadlem je fakt, že se na osobu seniora doprovázející, třeba vnouče nebo mladou ženu, jmenovaná sleva též vztahuje. Navíc u naší CK Quality Tours je pravidlem jeden fakultativní zájezd během pobytu zdarma. Naše CK mj. nabízí i věrnostní členství v našem “Klubu 55+“, které jim zajišťuje velmi zajímavé bonusy v podobě slev na naše zájezdy. Podotýkám, že jsme byli nejenom první, který s tímto speciálním programem na český turistický trh přišel, ale jedničkou zůstáváme i dnes. Více na: www.dotovanezajezdy.cz
Po vzoru španělské vlády se časem přidaly jednotlivé destinace a regiony s podnikateli ve službách v cestovním ruchu včetně hotelů, které po oficiálním vládním ukončení programu Europe Senior Tourism, přebraly slevové akce na svá bedra a dotované rekreační projekty tak dále plynou k oboustrannému prospěchu. Záleží však na tom, jak která cestovní kancelář byla schopná se se španělskými partnery o slevách dohodnout. Proto skutečně vždycky není všechno zlato, co se třpytí, jak připomínáte v úvodu článku.

Jak se v tom má ale laik vyznat?Titulka katalogu QUALITY TOURS

Nejjednodušší cestou je při výběru dovolené porovnávání cen tzv. normálních zájezdů a nabídky pro seniory. Prověřit si, jak dlouho se daná cestovní kancelář programem „55+“ zabývá a zda cesty organizuje sama, nebo pod svou hlavičkou prodává cizí zboží. To hraje větší roli, než si dokážeme představit. Skutečný pořadatel zájezdu nabízí zásadně jen kvalitní služby, neboť má se službami seniorů více zkušeností a má pro jejich přání a potřeby pochopení, k čemuž má speciálně proškolené delegáty.

Mimosezónní pobyt, je to opravdu až tak atraktivní?

Bezesporu oboustranně ano. Na jihu Evropy, v celém Středomoří, je již od března sluneční svit natolik intenzivní, že moře, zejména na jihu Španělska či Itálie, na Kypru a dalších místech, se dostatečně prohřívá a pobyt je zde velmi příjemný. A v květnu to již dosti připaluje… Mnohým seniorům ani mladším lidem letní horka v hlavní sezóně červenec – srpen nejsou zas až tak příjemná a snesitelná. Navíc hotely, promenády ani pláže nejsou přelidněné, nehrozí bujarý noční život, často starší lidi silně rušící. A ceny u stánků, v restauracích či taverničkách se ještě drží při zemi. Na druhou stranu mimosezónní pobyt snižuje dopad sezónních výkyvů na obsazenost hotelů a s ní související zaměstnanost v jednotlivých regionech. Výsledkem je prodloužení turistické sezóny, pracovní místa pro spoustu lidí, kteří působí v cestovním ruchu nebo pohostinství a v neposlední řadě i přísun financí, utracených turisty za suvenýry, gastronomii, výlety a podobně.

Žhavou aktualitou je konec intervencí České národní banky a koruna se chystá po dlouhých třech a půl letech vůči euru posílit. Co to bude znamenat pro cestovní ruch?

Hlavní dopad zřejmě zažijeme příští rok. Na letní dovolenou v roce 2018 bychom mohli euro vyměnit za 25 korun a čtyřčlenná rodina by na ni při klasickém zájezdu tak mohla ušetřit i čtyři tisíce. A v případě „55+“ ještě více. V roce 2019 by mohl kurz jít až na 23 Kč za euro, kdy by jistě začaly zlevňovat i letenky. Ve hře je však pořád slůvko „možná“ nebo „pravděpodobně“.

Na momentce z propagačního stánku CK Quality Tours na letošním pražském mezinárodním veletrhu cestovního ruchu vidíme Ing. Martina Topola, se kterým jsme rozmlouvali.
Na momentce z propagačního stánku CK Quality Tours na letošním pražském mezinárodním veletrhu cestovního ruchu vidíme Ing. Martina Topola, se kterým jsme rozmlouvali.

Závěrem: Vaše CK, i když nabízí i jiné destinace, je především specialista na Španělsko a Itálii. Proč?

V prvé řadě se jedná o krásné země s bohatou historií, skvělými památkami a úžasnou gastronomií. Počasí je tady příjemné v jarní i podzimní podobě a moře spolu se sluncem dokáží nabít energií každého z klientů. Tady se bezesporu mládne. Výsledky jsou patrné již po týdenním pobytu! Mám-li konkrétně některá z míst doporučit, pak nemohu ze španělské nabídky zapomenout na klasické destinace, jako je  Menorca, Costa del Sol či Costa de la Luz či Costa Almeria. Vynikající je méně známá destinace Mar Menor – La Manga, se kterou jsme přišli jako první na český trh v roce 2013. Tato rekreační oblast je velmi zajímavá tím, že se zde nabízí možnost během jednoho dne se koupat ve dvou mořích a zároveň se i léčit léčivým mořským bahnem, podobným jako v Mrtvém moři v Izraeli. Více na: www.murciaturistika.cz
V Itálii pak nabízíme destinace na obou pobřežích i ostrovech. Neapol, Kalábrii, Basilicatu, Sardinií i Sicílii. Úžasnou novinkou je kupříkladu výlet do unikátního jeskynního města Matera v provincii Basilicata. Od roku 1993 je na seznamu památek UNESCO a jedná se o Evropské město kultury, kterýmžto titulem se bude chlubit v roce 2019. Osidlování zde začalo již v době kamenné a je nepřetržitě osídleno až dosud. Toto strašidelné místo je častým cílem filmařů, sem umístil i děj své slavné knihy „ Kristus se zastavil v Eboli“  italský spisovatel, novinář a malíř Carl Levi.“
Více na: www.qualitytours.cz
Za rozhovor děkuje Ivan Černý
Foto archiv

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...