Úvod Krása a zdraví Chřest na lepší sex
Krása a zdravíTrendy zdraví a krásy

Chřest na lepší sex

26

Protože chřest obsahuje málo kalorií a velké množství vlákniny, skvěle zahání hlad. A pokud jej pokapete citronem, máte na stole skvělý pokrm, který může být součástí jakékoliv redukční diety. Ale nejenom to.

Protože chřest podporuje tvorbu moči v ledvinách a pomáhá při odstraňování tekutin zadržovaných tkáních, využívá se tedy v případech onemocnění ledvin. Díky jeho nízkému obsahu kalorií se používá při obezitě a díky obsahu vlákniny při zácpě. A díky svým pročišťovacím a detoxikujícím schopnostem je vynikající i při kožních problémech.

Zázračný chřest 

Není tomu tak dávno, kdy si na českém chřestu spolu s českou šlechtou pochutnávali páni vídeňští, němečtí i římští. S příchodem socialismu ale tato pochoutka bohatých, jak na ni nahlíželi komunističtí pohlaváři, zmizela jak ze stolů, tak z myslí českých konzumentů. A to byla škoda. V současné době mezi největší světové konzumenty chřestu patří Holandsko a byli to právě Holanďané, kdo koncem devadesátých let minulého století starou českou tradici obnovili a začali chřest u nás znovu pěstovat. Takovýto chřest ovšem téměř stoprocentně putoval na export a na pulty našich obchodů se dostával chřest horší kvality. Tyto doby ale naštěstí jsou dávno pryč. V současné době se chřest hojně pěstuje především na Mělnicku, kde mu vyhovují tamní půda i klimatické podmínky. Takový chřest si můžete pořídit třeba na farmářských trzích.

Chřest na libido

Možná vás překvapí, že chřest, jehož na světě existuje okolo tří set druhů, neřadíme mezi zeleninu, nýbrž bylinky. A to bylinky, kterým se přiřazují afrodiziakální účinky! Chřest nejenže zvyšuje libido, ale i ženskou a mužskou plodnost, harmonizuje ženské hormony, zmírňuje premenstruační syndrom a menstruační bolesti. Ovšem nejen to! Pokud jste tuto rostlinku vzezřením připomínající exotickou květinu, někdy pozřeli, možná jste následně zaregistrovali změněný pach vaší moči. Tomu se tak stalo proto, že součástí prchavých éterických olejů obsažených v chřestu je látka zvaná asparagin. To je aminokyselina, kterou například potřebuje centrální nervový systém k udržení duševní rovnováhy. Tato látka ovšem i udržuje odolnost vůči únavě a podporuje jaterní funkce. Dále chřest bývá součástí redukčních diet. Patří totiž mezi potraviny s minimálním podílem tuků a sacharidů, tedy nejnižším obsahem kalorií vůbec. Většinu druhů zeleniny naopak převyšuje, a to obsahem proteinů, kterých má víc než špenát. Dále se chřest vyznačuje vysokým podílem vlákniny, vitamínu skupiny B, kyseliny listové a provitaminu vitaminu A a vitamíny C a E. Z minerálů v něm dále najdeme významné množství draslíku, fosforu, železa, hořčíku a různých stopových prvků. Celkově lze říci, že chřest je nízkokalorickou potravinou bohatou na minerály.

Připravujeme chřest

Před koupí chřestu si dejte pozor na několik věcí. Kupujte jen takový s pevnými sevřenými hlavičkami a lesklým povrchem. Dalším znamením kvality je bílá míza, která by z něj po naříznutí měla vytéci. Nesnažte se ho ale ohýbat, to by prasknul. Rozhodně nesahejte po chřestu gumovém, svraštělém, nebo okoralém v místě řezu. Pozor si dejte na stonek – pokud je tvrdý, oloupejte jej. V supermarketu jste možná zaregistrovali chřest konzervovaný, který ovšem postrádá část vitamínů a vlákniny, ale stále si uchovává minerální a močopudné látky. Chřest báječně chutná samotný coby příloha k jídlům, vynikající je i s holanskou omáčkou. Obvykle ho vaříme 5 až 10 minut, můžeme jej ale i smažit a péct.

 

 

Populární články

Související články

Krása a zdraví

Představujeme jedinečné Ozdravné centrum FUZHI

V čase respiračních chorob, dlouhotrvajícího boje s pandemií covidu a dalších nástrah, oslabujících naší...

Krása a zdravíWellness

Věnujte v novém roce více času péči o tělo a mysl

Že je novoroční předsevzetí považováno za klišé? Ne tak docela. Zvolíte-li si...

Trendy zdraví a krásyWellness

Lázeňská sezóna 2021 zahájena!

Jako v ostatních případech, i světově proslulé Mariánské Lázně do toho svátku zdraví...

Krása a zdravíTrendy zdraví a krásyWellness

Nechte se hýčkat

Hotel Mandarin Oriental, Prague nabízí ve svém SPA exkluzivní světoznámou britskou kosmetiku značky...