Úvod Lifestyle Cestování Labe z ptačí perspektivy
CestováníKnihy

Labe z ptačí perspektivy

26

Babí léto je v plném proudu. K pěším výletům však láká i blížící se podzim. Kam se podívat, a co shlédnout? Žádný problém.

IMG_9809
Na výlet k soutoku Vltavy s Labem můžeme vyrazit i v zimních měsících, ostatně, to bývá nejlepší viditelnost.

Mimořádně lákavé cíle nám totiž nabízí nová knížka z vydavatelství Grada Publishing. Na mysli máme výborného turistického průvodce Ivana Klichy, který se specializuje na vyhlídky. Po úspěšné publikaci „Vltavské vyhlídky“ se zaměřil na jednapadesát vyhlídkových míst na řece Labi – od jeho soutoku s Vltavou pod Mělníkem, až po saské město Pirna.
Vyhlídku si prosím nepleťme s rozhlednou či výhlednou. Není to věž či jiná podobná výšková stavba, ale tak či onak vyhlídkové místo, ať již na nějaké skále, vyvýšenině nebo třeba ploše, uzpůsobené k posezení, třeba i před nějakým penzionem nebo na odpočinkovém místě hradu či zříceniny. Většinou se jedná o vyhlídky opatřené zábradlím, lavičkou k odpočinku a informační tabulí.

Kouzlo vyhlídek na řeku

Malou kuriozitou je fakt, že Labe je jednou z velice mála českých řek, jejíž jméno je jiné, než ženského rodu. Labe pramení na Labské louce v Krkonoších a z jeho toku o celkové délce 1 094 km však připadá na Českou republiku pouze 370 km. Zbytek pak protéká pod názvem Elbe územím Spolkové republiky Německo. Labe je tedy řekou česko-německou. A jeho povodí dokonce česko-německo-polsko-rakouským. Autor publikace Ivan Klicha je turista na slovo vzatý a nikdy by se nesnížil o nějaký kompilát při své práci na tak specializovaném turistickém průvodci. Všechna popisovaná místa (a nejenom ta, vybíral jen ty nejatraktivnější) osobně prochodil, zmapoval i nafotografoval. Však také v úvodu publikace připomíná, že většina vyhlídek v knize je přístupná po turistických trasách nebo naučných stezkách, k některým se výletníci dostanou pouze s popisem trasy nebo díky souřadnicím, které též v textu uvádí. A dodává, že „všechny vyhlídky mají své kouzlo, přitahují vyznavače rodinné i individuální turistiky nebo jsou dokonce cílem zamilovaných párů a nejrůznějších romantiků, amatérské a profesionální fotografy nevyjímaje…“DSC_4063Hurá po proudu Labe

První kapitola je věnována, jak jinak, vyhlídce z mělnického zámku a tzv. Vrázově vyhlídce. A pak se na nás doslova hrnou další tipy na výlety, přes vyhlídky z hradu Střekova a Pastýřskou stěnu v Děčíně, po Spálenisko, Dolní Věž a Růžovou, následuje Hřensko a Bad Schandau. Svou pouť Ivan Kalich končí až v Kleine Bastel s výhledem na Labe, omývající Pirnu.
U každého zastavení v téměř dvousetstránkové publikaci s bohatou fotodokumentací najdeme kromě hodnotného textu i výřez z turistické mapy, souřadnice místa, popis přístupu k vyhlídce (vozem, autobusem, na kole či pěšky) a dokonce i zajímavosti v okolí.
Více na: www.grada.cz

-ič-
Foto archiv

 

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...