Úvod Výstavy Do galerie U Korychů za potomky našich osobností
Výstavy

Do galerie U Korychů za potomky našich osobností

26
Syn Jana Wericha
Syn Jana Wericha

Originální výstava čtyř desítek portrétních fotografií přímých příbuzných slavných lidí z tvůrčí dílny známého pražského fotografa Romana Blaška, se koná od  5. října tohoto roku ve Velkých Přílepech na Praze Západ, v populární galerii zvané U Korychů. Snadno se tam dostaneme městským autobusem číslo 316 ze stanice Bořislavka, nebo linkou 350 ze stanice Dejvická.

Na vystavených fotografiích se zde setkáme s potomky takříkajíc z první řady, jako je kupříkladu rodná krev Jana Wericha, Jaroslava Haška, Pepíčka Ladů či Gustava Frištenského nebo třeba Karla Černocha. Ale Roman

Potomek J. A. Komenského
Potomek J. A. Komenského

Blaško vyfotografoval i potomky osobností s rodokmenem mnohem starším, jako je kupříkladu přímý příbuzný Aloise Jiráska nebo třeba Jana Amose Komenského!
To všechno vzniklo pod vedením otce slavného pražského knihomola a spisovatele, otce myšlenky a garanta celého projektu Vráti Ebra. I on patří k potomkům slavných, neboť jeho maminka byla jako sestra parašutisty Josefa Valčíka fašisty popravena. Vratislav Ebr, dnes autor 43 knížek, archivář a moderátor, se takříkajíc narodil doslova na popravišti.

Vnuk Jaroslava Haška
Vnuk Jaroslava Haška

Výstava potrvá do konce listopadu

Výstava se koná až do konce listopadu pod záštitou starostky Ing. Věry Čermákové, za pomoci Českého centra fotografie a obchodního partnera novináře a fotografa Karla Neumanna, jenž sám je rovněž potomkem slavných, neboť jeho děd jménem Šlechta vynalezl mj. první zvukovou kameru v Československu.
Závěrem naší zprávy jsme se zeptali tvůrce snímků Romana Blaška, fotografa a publicisty, kdo z fotografovaných ho zaujal nejvíce?

Vratislav Ebr, synovec parašutisty Josefa Valčíka
Vratislav Ebr, synovec parašutisty Josefa Valčík

„To se nedá tak říci. Obecně mě přitahují osobnosti, co něco sami umí, ať už jsou známy, nebo ne. To je totiž velmi relativní.  Pak mám rád osobnosti s rozumnou dávkou pokory v sobě. No, a v neposlední řadě osobnosti, které přinesli, nebo dokonce obětovali něco společnosti a jejímu rozvoji. A co se týká jejích potomků, tedy těch čtyřiceti, co jsem měl tu čest fotografovat, tak mohu říci, že je zajímavé, že právě v jejich případě nepadá jablko daleko od stromu. Všichni dělají rodovému jménu čest! Mám-li to vzít ale z pohledu časomíry, tak mne především zaujal potomek Jana Amose Komenského, Čecha světového formátu, na kterého se v poslední době jaksi zapomíná, a pokud ano, tak jen v souvislosti se školstvím i přes to, že to byl významně politicky činný Evropan.“

Na snímku v záhlaví (zleva) Roman Blaško též nazývaný Čarodějův učeň, který byl pět let asistentem Jana Saudka

Ivan Černý
Foto: Roman Blaško

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...