Úvod Knihy Dokážeme si vládnout sami
Knihy

Dokážeme si vládnout sami

25

Nakladatelství Olympia před krátkým časem vydalo druhý svazek rozhovorů s prezidentem Milošem Zemanem z pera novináře Parlamentních listů Radima Panenky. Po čtenářsky úspěšné knize Tato zem je naše, která vyšla právě před rokem, s nadšením listujeme novými rozhovory s hlavou státu. Jako v případě prvního svazku i nyní se člověk od textu neodpoutá a knihu zvládne takříkajíc na jedno posezení. Proč, je jasné! Na každou, byť třeba i nepříjemnou otázku odpovídá přímo a nebojí se říkat i nelichotivou pravdu. V duchu slov Karly Šlechtové, která se ujala úvodního slova knihy, konstatujeme, že tato publikace každou svou stránkou otevírá oči i dosud nevěřícím Tomášům.

Komu čest, tomu čest

Miloš Zeman v prezidentské roli má právě za sebou první funkční období, zasvěcené především obhajobě českých národních zájmů. Nemalé nasazení ale též věnoval tento historicky první přímo zvolený prezident řešení domácích politických krizí, včetně varování před nastolením novodobé cenzury médií nebo kritice rostoucího vlivu nevolených nátlakových politických neziskových organizací.

DSC_5166Dvě desítky kapitol rozhovorů

Jejich záběr je od září 2016 do září 2017. Odehrávaly se převážně během služebních cest, kdy Radim Panenka doprovázel prezidenta republiky na krajských i zahraničních cestách. Jejich názvy plně vystihují daná témata, jako kupříkladu: Dejte uprchlíkům langusty, šampaňské, kaviár…, USA do Sýrie nikdo nezval, fiasko je jejich vina. Umírněná opozice tam neexistuje. Havlovy oslavy? Urážka jeho odkazu…, ČT je zkažené maso a hlásná trouba, pořád je tam Kalousek…, S přijetím Turecka do EU už nikdo vážně nepočítá…, nebo třeba: George Soros a rozvracení světa, čistka v ČSSD a milost pro Kájínka…,Chovancova tajná policie používá slovník z komunistického režimu…, nebo závěrečný zvláště šťavnatý rozhovor s názvem: Donald Trump mě zklamal, nedodržel důležitý slib. Teroristka v europarlamentu? Evropa je zbabělá…
Miloš Zeman si rozhodně nebere servítky a říká věci, jak jsou. Mimo domácí problematiky, jejíž kauzy od OKD, přes zpravodajskou hru kolem Čapího hnízda a strmého pádu ČSSD  pod vedením bývalého premiéra Sobotky, které máme všichni ještě v čerstvé paměti, vzpomíná Miloš Zeman též na setkání s britskou královnou i prezidenty USA, Ruska a Číny. Jeho názory, postřehy a fakta, zvláště ta, která se rozchází s „oficiálním zpravodajským televizním proudem“ chápavým čtenářům nalévají čistého vína.

Ministerský lhář

Čtenářky jistě bude přednostně zajímat, jak to vlastně bylo s kauzou Brady (dajly nedajly medajly) a co na veřejnost vynesl dnes již exministr kultury Daniel Herman. K samotnému nevyznamenání se Miloš Zeman mj. vyjádřil:
„Nechci podléhat konspiračním teoriím, které vidí za každým krokem připravenou provokaci. Nicméně mohu konstatovat to, co se již potvrdilo. Pan Brady nemohl být vyškrtnut ze seznamu vyznamenaných, protože na takovém definitivním seznamu nikdy nebyl. A když se občas někdo zeptá, proč pan Brady nedostal státní vyznamenání, odpovídám, že ze stejných důvodů, proč mu ho nedal ani Václav Havel, ani Václav Klaus…“
Jde o to, že jmenovaný Brady, přeživší jako mnozí vyhlazovací koncentrační tábor, je Hermanův strýc, který chtěl jeho vyznamenání protlačit za každou cenu. Vzhledem k tomu, že se tak nestalo, rozjel Herman lživou kampaň, že je to Zemanova pomsta za to, že ministr kultury (bez souhlasu vlády!), přijal dalajlámu navzdory Zemanovým diplomatickým aktivitám s ČLR. Dokonce se z toho vyvinula řízená protizemanovská demonstrace na Staroměstském náměstí s neúspěšnými politiky a druhořadými umělci v čele. Ta plynule přešla v předvolební kampaň jak parlamentní, tak prezidentskou, kde exceloval Michal Horáček v žoldu hnutí STAN a jisté univerzity, která za uspořádání této akce zaplatila Horáčkově firmě statisíce korun.
Na přímou Panenkovu otázku o Hermanových lžích Miloš Zeman v knize odpovídá:
„Uvedu pouze dva konkrétní příklady. Herman tvrdil, že jsem mu na slovenské ambasádě řekl, že když se setká s dalajlámou, nedostane jeho strýc státní vyznamenání. A odvolal se na tři svědky. Tito tři svědci však na televizní kamery řekli, že k ničemu takovému nedošlo. A lež číslo 2: Pan Herman veřejně prohlásil, že nikdy neloboval za svého strýce. Prezidentská kancelář ale má dopis z 29. července 2016, kde ministr kultury píše prezidentu republiky se žádostí o vyznamenání svého strýce, aniž mimochodem uvádí tuto příbuzenskou vazbu. Takže, když lže někdo dvakrát, je velmi pravděpodobné, že lže i potřetí!“

Pokusy o jakýsi pražský Majdan

Kauza Brady vyvolala další záležitosti, například vyostřené vystoupení některých umělců a bývalých politiků v pořadu Show Jana Krauze, kde Jan Ruml vyzval parlament, aby Miloše Zemana zbavil funkce. Herci Vojtěch Dyk a Jiří Bartoška zase vyzývali občany k týdnům občanských nepokojů, demonstracím a případně i stávkám, v neposlední řadě jim na Zemanovy vadilo, že nás údajně “…táhne do Číny“. Zajímavé je, že Bartoškův karlovarský filmový festival měl jako jednoho ze sponzorů pivovary Lobkowitz, které vlastní Číňané!
Miloš Zeman v odpovědi novináři:
„Pan Bartoška dělá snobský filmový festival a já sice respektuji jeho názor, že táhnu zemi do Číny, ale z důvodů, které jste právě uvedl, bych ho mohl stejně tak obvinit, že on táhne zemi do Číny, a neučiním to, protože bych si jinak připadal jako pitomec.
Do třetice všeho dobrého
Tak jako v prvním svazku, tak i ve druhé knize rozhovorů s prezidentem ČR Milošem Zemanem každou z kapitol vtipně glosuje jeho tiskový mluvčí, novinář Jiří Ovčáček.  Závěr publikace je pak věnován vybraným projevům Miloše Zemana i zahraničním cestám a návštěvám prezidenta republiky. Nechybí ani jeho životní příběh. Knihu ilustruje řada zdařilých snímků prvního muže ČR od talentované fotografky Hany Brožíkové.
A již nyní bychom rádi doufali, že opět za rok, nebo dva, se můžeme těšit na třetí knihu rozhovorů s člověkem, který, jak v úvodu zdůraznila Karla Šlechtová, je moudrý, sečtělý, vzdělaný. Velký stratég, prognostik. Mediátor a vlastenec, kterému jednoduše „ o nás jde“.

Ivan Černý
Foto archiv nakl. Olympia

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...

Knihy

Pouze pro silné nervy!

Jsou či nejsou? Toť otázka. Lidé mají pověrčivost v krvi. Od náboženských blouznivců...