Úvod Luxus Bižuterie Pod pokličku Natělo
Bižuterie

Pod pokličku Natělo

28
Bohdana Vydrová
Bohdana Vydrová

Mezi přední kumštýřské osobnosti, pracující s křehkým matriálem vyšších kategorii, určeným pro skleněné šperky, patří kvarteto z Nového Boru. Na rozdíl od hrdinů legendárního Dumasova románu jsou to však mušketýři v sukních. Volné designérské a šperkařské studio ve složení Karolína Kopřivová, Eva Ranšová, Bohdana Vydrová a Šárka Zikmundová spojuje láska ke sklu a k tradičním sklářským řemeslným technikám.

Náramek Bohdany Vydrové
Náramek Bohdany Vydrové

Připočítejme cit pro krásu, nápaditost, smysl pro nové tvary a odvahu prošlapávat si vlastní tvůrčí cestu a máme zde vysvětlení úspěchů tvorby této výtvarné skupiny. Důkazem je řada ocenění za jejich dílo, jako je kupříkladu tzv. Nejlepší regionální výrobek na EUREGION TOUR v Jablonci nad Nisou, nebo udělení regionální značky Lužické hory a Máchův kraj. Pravidelně se tyto tvůrčí ženy účastní FASHION a DIZAJN Marketů v Praze, Brně i na přehlídce Křehké krásy v Jablonci nad Nisou.

Karolína Kopřivová
Karolína Kopřivová

Ačkoliv každá z dam jde svou cestou, jedna ani druhá „neopisuje“ či nekopíruje nápady nebo tvůrčí nálady či směry druhé, mnohé mají společné. Především všechny čtyři pochází z Novoborska a v žilách jim koluje sklářská krev. Za „bé“  všechny čtyři absolvovaly, byť v různém čase, sklářské školy v Novém Boru či Kamenickém Šenově. Také v místních sklárnách pracovali až do okamžiku, kdy se za velkého třesku a zániku řady skláren v letech kolem 2010 rozhodli takříkajíc udělat pro sebe a založili jedinečné studio Natělo. A o tři roky později se již prezentovali na první společné výstavě na Veletrhu cestovního ruchu v Liberci.

Náramek Karolíny Kopřivové
Náramek Karolíny Kopřivové

Ta dělá to, a ta zas ono, a dohromady udělají moc…

Jak jsme si již řekli, každá ze jmenovaných žen má uměleckoprůmyslové vzdělání a zaměřuje se na originální, ruční zpracování ze skla, drahých kovů a bižuterie. Při výrobě šperků používají klasické technické postupy.
Šárka Zikmundová
Šárka Zikmundová

Kupříkladu Karolína Kopřivová dává vzniknout svým autorským šperkům ze skleněných vinutých perlí. Ty jsou duté, skleněné korálky foukané nad kahanem. Sklo výtvarnice kombinuje se stříbrem a efektivními komponenty z nerez oceli. Jak sama dodává, inspirací jsou pro ni orientální kultury a domorodý šperk. Ale tvůrčí potěšení nachází i v ranku minimalistické moderní formy.

Eva Ranšová je zaměřena na tvorbu skleněných šperků ve dvou polohách – tradiční, za využití bižuterních technik ručního tkaní s korálky, a originální, se skleněnými komponenty tvarovanými nad kahanem a vsazenými do stáčených a pletených šňůr.

Náramek Šárky Zikmundové
Náramek Šárky Zikmundové

Bohdana Vydrová ráda pracuje se zlatem, stříbrem a alpakou a zabývá se uměleckým zpracováním drahých kovů, skla a kamenů. Jedná se o bižuterii a šperkové zasazování do skla, polodrahokamů a rytých kamenů do obecných a drahých kovů. Autorka tak vytváří originální a tvarově rozmanité náhrdelníky, náušnice, prsteny i brože.

Šárka Zikmundová ponejvíce tvoří své šperky z hutně tvarovaných skleněných tyčí. Tento materiál autorka nejprve rozřeže diamantovou pilou na požadovaný tvar a poté obrousí a vyleští na brusných strojích. Vzniklé moderní kompozice širokého spektra barevné palety pak ze skleněných dílů lepí speciálním lepidlem a navléká na tzv. obojkové dráty. Ráda též experimentuje s řadou dalších nejrůznějších technik. Při vrtání, broušení, lepení nebo řezání a spékání objevuje nové a nové podoby skla a tím pádem i nové možnosti jeho funkčnosti a použité, zejména ve šperkařství a designu.

Eva Ranšová
Eva Ranšová

Kam za šperky pro moderní ženu

Kvarteto jmenovaných umělkyň nabízí jedinečné kolekce od tradičních až po moderní formu šperku včetně stříbra. Vše určené pro denní nošení, i večerní, nebo též na speciální, mimořádné kulturně-společenské akce, vyžadující reprezentativní róbu a kvalitní módní doplňky.
Výtvarnou skupinu Natělo spojuje fakt, že se umělkyně navzájem doplňují a podporují. Společně se prezentují nejenom na shora jmenovaných výstavách a veletrzích, ale i v minigalerii Natělo v centru města i jako stálý host prestižní pražské Tripartit Gallery Pačinek v Benediktské ulici. Přední český umělecký sklář Jiří Pačinek rád zařadil průřez zdařilou tvorbou skupiny Natělo mezi svůj sortiment, k čemuž Šárka Zikmundová dodává, že skláři jsou velká rodina a sklo, že je nádherný materiál, který spojuje lidi.

Náramek Evy Ranšové
Náramek Evy Ranšové

V rámci tzv. zážitkové turistiky je možné po telefonické objednávce navštívit i jednotlivé ateliéry každé umělkyně ze skupiny Natělo. Nový Bor není zas až tak veliký, aby cestu s možností nahlédnout pod pokličku samotné výroby jedinečného špeku nebo bižuterie nezvládli pěšky ani senioři. Komu se ostatně poštěstí koukat kumštýři přímo pod ruku, jak se rodí taková nevšední krása? Zvláště pak, když je i možnost nákupu krásného dárku a zároveň suvenýru z hezkého výletu za vstřícné ceny přímo od autorky?DSC_6154_

Více na: www.sperkynatelo.cz, kontakt: natelosperky@email.cz

Ivan Černý

Foto Miroslav Feszanic a archiv Natělo

Populární články

Související články

BižuterieKnihy

Mysterium výroby skleněných korálků

Letos slavíme Mezinárodní rok skla. V tomto oboru jsme tradičně jedni z nejlepších na...

BižuterieKnihyUmění

Módní a krásné – skleněné knoflíky

Kdo by to jen řekl, tato velká oděvní maličkost s námi existuje již...

Bižuterie

Výstava, která stojí za zhlédnutí

Jedinečné Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou připomíná, že se krátí...

BižuterieVýstavy

Cesta do Indie

Pouhých pár kilometrů dělí severočeský Jablonec od významných rekreačních středisek Bedřichov, Severák,...