Úvod Knihy Jak se žije padesátkám…
Knihy

Jak se žije padesátkám…

27

Uzel+Kova_r_ova_Nakladatelství Mladá fronta zase jednou mělo čuch na tahavý titul. S troškou nadsázky by se dalo říci, že se po dlouhé době tvoří u knihkupeckých pultů fronty. Za pár týdnů prodeje se z představované publikace stejnojmenného názvu stal bestseller. Prodejní úspěch knihy jistí nejenom její dokumentárně-filozoficky-humoristický námět, ale též ostřílená, populární dvojice autorů Daniela Kolářová a Radim Uzel, pro tento rukopis jako stvořená.

…aneb čarodějnice neupalovat

Oč se jedná? Citujeme ze zadní obálky knihy: Vtipně, ironicky a politicky nekorektně pojatý výzkum mapující trudný osud žen, jež překročily padesátku.
Žena zralého věku to nemá ve světě plném mládí jednoduché, zvláště pokud ji ze všech stran sledují ostříží zraky dospívajících potomků, chátrajících matek, nedosažitelných mužů, zaujatých kolegů, okoukaných manželů s ponorkovým efektem, jiných závistivých žen i kritické společnosti, povrchně soudící, že zralá žena už má vše podstatné vlastně za sebou.
DSC_6047Proti tomu zkušení muži jistě namítnou (dámy prominou lidový humor), že „ polívka ze starý slepice je nejlepší“, nebo,  že „ na starém kole se jezdí nejlépe“ , oceňujíce mj., skutečnost, že až tak již nehrozí nebezpečí jiného stavu nebo přemrštěného tlaku na uzavření manželství, tolik děsící mladé muže životem teprve kráčejících.Pověru, že zralá či zrající žena má už vše podstatné za sebou, kniha „Jak se žije padesátkám“ vyvrací. A též potvrzuje, že i na „čarodějnici 50+“ ještě mnohé čeká.

Čtyřicet kapitolek na více jak dvou set stranách

Večery s touto knížkou v posteli jsou stoprocentně zábavnější než vynucené manželské povinnosti. O širokém tematickém záběru svědčí namátkou jmenované pasáže: Co je na ženě nejkrásnějšího, Manželská dekadence, Padesátnice a sex, Šaty dělají člověka, tím spíše ženu v letech, nebo třeba Potrava není jen jídlo, Potomci a jejich děti, Na přechodu pozor na červenou, Smrt jako cíl se rychle blíží, Praktická doporučení pro život či Murphyo zákony pro zralé ženy.
Autoři rovněž předkládají čtenářům řadu obdivuhodných výsledků ještě obdivuhodnějších vědecko-populárních výzkumů na různé téma, jako třeba Tělo je veličina relativní (jak odlišit muže a ženu), Rozdílná mužská a ženská strava (jak odlišit muže a ženu) nebo v neposlední řadě Mužská a ženská očekávání (jak odlišit muže a ženu).

Autoři, kteří o daném leccos vědí

Představovanou knihu příjemnou, mírně ironickou formou sepsala známá advokátka a věhlasný sexuolog, tedy lidé, kteří o ženách, mužích i strastech tohoto světa vědí z vlastní  odborné praxe až dost. Advokátka JUDr. Daniela Kovářová, spisovatelka a bývalá ministryně spravedlnosti, tisková mluvčí Obce spisovatelů ČR, se dlouhodobě zabývá právem rodiny a problematikou rodinných vztahů. Z její literární tvorby vzpomeňme alespoň Mrtvá z golfového hřiště, Smrt v justičním paláci nebo humoristicky laděnou publikaci Můj flirt s politikou nebo Advokátka v šoku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
MUDr. Radim Uzel, CSc. je známý gynekolog a sexuolog, též věnující se osvětě daného tématu, při čemž se neváhá vydávat i stopami předních televizních bavičů. Zlí jazykové tvrdí, že je grafoman: v ranku vědecko-výzkumných prací vydal 86 publikací v odborném tisku a 21 populárně naučných knih. Mj. Mýty a pověry v sexu, Antikoncepční kuchařka, Intimní slasti a strasti, nebo kupříkladu Nevěra a co s ní.
Radim Uzel je rovněž čestným členem řady lékařských společností a místopředsedou Obce spisovatelů České republiky, kde se v současné době snaží obnovit zašlou slávu našich spisovatelů. Usiluje o to, vrátit jim společenské uznání i přijatelné ohodnocení za literární práci, která je většinou vydavatelů dlouhodobě podceněna.

DSC_6049Závěrem

Zbývá dodat, že knížka Jak se žije padesátkám je zdařile vyvedená i z hlediska polygrafického. Čtenářovu dobrou náladu během čtení jistě podmíní i vtipné a pěkné ilustrace z autorské dílny talentované grafičky jménem Maja Balaž.

Ivan Černý
Foto Miroslav Feszanicz

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...

Knihy

Pouze pro silné nervy!

Jsou či nejsou? Toť otázka. Lidé mají pověrčivost v krvi. Od náboženských blouznivců...