Úvod Výstavy Unikátní výstava „90 let se státní tiskárnou cenin“
Výstavy

Unikátní výstava „90 let se státní tiskárnou cenin“

29

Ve Strahovském klášteře v Praze se do konce května tohoto roku koná jedinečná kulturní akce pod záštitou prezidenta České republiky, guvernéra České národní banky, ministryně financí ČR a ministra vnitra ČR. Vedle stého výročí vzniku samostatného československého státu a konstituování vlastní národní měny patří k historickým mezníkům také založení národní tiskárny bankovek a cenin, od něhož tento rok uplyne 90 let.

Momentka ze zahájení tiskové konference k vernisáži výstavy
Momentka ze zahájení tiskové konference k vernisáži výstavy

V souvislosti s tímto významných výročím Státní tiskárna cenin připravila ojedinělou výstavu. Široké veřejnosti se nabízí jedinečná příležitost nahlédnout do světa historie, vývoje a výroby českého oběživa, akcií, dluhopisů, osobních dokladů a dalších cenin.

Jak šel čas

Výstava je průřezem historií až po současnost, ve které se odráží historický, politický a kulturní vývoj České republiky. Návštěvníci mají pod dlouhém čase možnost se seznámit se zajímavými exponáty z období první republiky, například první vlastní čs. bankovky od výrazných výtvarných umělců té doby (Švabinský, Mucha, Mudruňka a mnoho dalších). Nechybí  bankovka z nejslavnějšího období tiskárny (1000 Kč s portrétem Palackého podle návrhu Švabinského), která získala ocenění na mezinárodní výstavě v Paříži. Pozoruhodné je srovnání originálních ryteckých kreseb tisícikorunové bankovky podle návrhu Švabinského, od našich nejlepších rytců té doby, Karla Wolfa a Bohumila Heinze. Výstava neopomíjí ani válečné období (protektorátní oběživo, jediná poštovní známka tištěná v naší tiskárně, peněžní poukázky pro koncentrační tábor v Terezíně a bankovky pro slovenský stát autora Aurela Kajlicha). Následují československá 50.-60. léta, před a porevoluční období až po současnost (např. autoři Svolinský, Medvecká, Hruška, Lukavský, Brunovský, Kulhánek).

Pohled do expozice
Pohled do expozice

Návštěvníci se seznámí s postupy zrodu současné bankovky od čistého papíru, stádia návrhu, ryteckého zpracování po detaily výroby. Unikátními exponáty jsou originální návrhy a rytiny bankovek, ať už vydaných do oběhu nebo navždy skryté v trezorech Státní tiskárny cenin. Raritou je bezesporu funkční gilošírovací stroj, který zapůjčila kromě mnoho dalších zajímavých exponátů Česká národní banka. Milovníky historie bezesporu potěší i řada dobových fotografií, krášlících tuto jedinečnou výstavu, která je bezesporu i jedinečným přínosem ke stoletému výročí vzniku naší republiky.
DSC_2206Vedle bankovek Strahovský klášter v prostorách zimního refektáře (celkem na 160 m2 s téměř 40 výstavními panely) představí další produkty Státní tiskárny cenin, které nás všechny provázejí celým životem. Ať už to jsou akcie, dluhopisy a další ceniny nebo osobní doklady, na kterých je zřetelný rozmach v designu, technologických postupech, trendech zpracování, kombinaci ochranných prvků a personalizaci. V interaktivní části výstavy se veřejnost mimo jiné poprvé seznámí s novými technologiemi občanských průkazů s čipem, které budou plošně vydávané od 1. července 2018 Ministerstvem vnitra. Návštěvníci nahlédnou do nitra občanského průkazu a budou si moci sami vyzkoušet a ověřit funkcionalitu implementovaného čipu.

Ivan Černý
Foto Zdeněk Hrabica a MFČR

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...