Úvod Knihy Kam dojede karavana?
KnihyKultura

Kam dojede karavana?

29

Jak je jistě všeobecně známo, na závěr oslav stého výročí založení republiky udělil prezident Miloš Zeman čtyři desítky státních vyznamenání vybraným osobnostem. Z oblasti kultury to byla především investigativní žurnalistka Jana Lorencová, spisovatelka a signatářka Charty 77 Lenka Procházková a básník, spisovatel a novinář Karel Sýs. Návrh na jeho vyznamenání nemohla vydýchat tzv. pražská kavárna a od září na něho dělala doslova mediální hony ve snaze zlikvidovat ho společensky i osobně.

Zajímá nás, zda medaile Za zásluhy stála Karlovi Sýsovi vůbec za to…

V normálním demokratickém státě by taková otázka ani nemohla padnout. Prostě medaile, ocenění práce atd. Jenže v normálním státě nežijeme. Navíc já v normálním státě nežiju už třicet let, jsa občan druhé kategorie. A tak ta medaile za to stála, i když mi samozřejmě přinesla nejen potěšení, ale i další příkoří – například jsem byl zcela odříznut od distributorů knih. Nejsem hoden, abych mohl oslovit své čtenáře. Ale lze to i obrátit – čtenáři nejsou hodni, aby četli verše takového vyvrhele.

Na fotografii s malířem a přítelem Kamilem Lhotákem
Na fotografii s malířem a přítelem Kamilem Lhotákem

Kdyby to nebylo k pláči, tak je to k smíchu, že se do vás strefovali i tací trpaslíci a plkalové, kteří dokonce ani vaší tvorbu neznali, jak se přiznal v televizi jeden „kádrovák“ z Pirátů…

To je běžné. Neznalost skutkové podstaty ulehčuje vynesení rozsudku. Je jedno, z čeho jste byl obžalován, ale říkali v televizi, že jste zločinec. Ale abych byl spravedlivý: já taky nejím suši, ačkoli jsem ho nikdy neochutnal.

Ostatně, ten tlak na vás trvá již od převratu, neboť jako člověk, který se celý život pohybuje v kultuře a médiích, víte všechno o všech, aniž měníte svůj osobní či politický postoj. Proto především ležíte spoustě převlékačů kabátů v žaludku, neboť jste vlastně jejich černé svědomí…

Svědomí je hrozná věc. Nedá se utišit ani majetkem, ani posty. Ti pánové i dámy přece musí vědět, že jsou hlupáci, ale už vsadili na momentálně favorizovaného koně a nemůžou sesednout. A ten kůň poběží ještě pár let, až je nakonec vyhodí ze sedla.

I když jako básník disponujete silou slova, fyzicky nejste žádný Herkules. Jak a kdo, či co vám pomáhá snášet takové dlouhotrvající sprosté a lživé útoky?

Někdy si myslím, že to už opravdu nevydržím. Když se vrátil Jaroslav Marvan ze slavnosti udílení titulu národního umělce, ptala se ho manželka: „Jaroušku, a co z toho budeš mít?“ Odpověděl: „Jen ještě víc závisti.“ Asi to tak musí v Čechách být. Půlka národa stojí vždycky na hanbě, je vykázána za dveře, zbytek klečí na hrachu. A jen horních deset tisíc si za každého režimu užívá!
Kdo mi pomáhá? Rodina a zbylí kamarádi.cer 3

Vaše Golgota vyvrcholila druhý den po vyznamenání, když se na ČT 1 objevil dokument s komentářem, jak se vyjadřujete k podpisu Anticharty. Redaktor, který tento vstup připravoval si ani neověřil, jak to tenkrát vlastně všechno bylo, a kdo v Národním divadle z umělců napříč Múzami toto podepsal, včetně Wericha, Horníčka a dalších herců, zpěváků a novinářů…

Oni už melou z posledního. Totéž totiž vysílali někdy v létě, když vešlo ve známost, že jsem na „kandidátní listině“. V seznamech už jsou nejkřiklavější jména antichartistů vymazána. Odvolávám, co jsem odvolal. Anebo tam zůstala s komentářem, že to dělali „v zájmu svého chleba s máslem“, jak napsal Jan Beneš. Jenže historii ani kaviárem, natož máslem neošálíš.
Antichartu podepsalo více než 7000 umělců. Jména jsou zajímavá. Kromě Jana Wericha a Miroslava Horníčka například Dagmar Veškrnová, Ladislav Fuks, Josef Kemr, Miloš Kopecký, Radovan Lukavský, Jiří Sovák, Karel Hvížďala, Vladimír Páral, Bohumil Hrabal, Vladimír Neff, Zdeněk Svěrák… Až se srdce svírá! A jsem poctěn, abych to za signatáře-chlebaře a máselníky vyžral? Jenže to má háček – svůj podpis ani názory jsem neodvolal. Neukazují mě, jak přebírám cenu, ale jak mluvím v televizi o Antichartě. Díky tomu jsem omládl o jednačtyřicet let.

Závěrem, psi štěkají a karavana kráčí dál, jak říká jedno arabské přísloví. Všem svým nepřátelům jste opět řekl, co si o nich myslíte v právě vydané knize U snědeného státu, již pátém svazku, glosujícím popřevratový vývoj v ČR. Své čtenáře, přátele a obdivovatele jste naopak potěšil právě vydaným svazkem básní Deník nalezený pod kapotou – s Karlem Sýsem nad obrazy Kamila Lhotáka.

Snímek z předání státního vyznamenání
Snímek z předání státního vyznamenání

I v tomto případě však na jazyku ulpěla příchuť pelyňku, neboť oba tituly odmítl vzít kupříkladu Kosmas k distribuci. Kde tedy vaše publikace seženeme?

Karavana jde sice dál, ale v jakém stavu? Za chvíli toho budou mít plné zuby i velbloudi. Co se týče knih, prodává je výhradně nakladatelství FUTURA.

 

Básník, spisovatel, překladatel a novinář Karel Sýs se narodil 12. července 1946 v Rychnově nad Kněžnou. V jeho tvorbě dominuje poezie, ale v posledních pětadvaceti letech se též věnuje české historii (mj. vydal tituly Protektorát ve fotografii či Akce Heydrich) a satiře porevolučního politického vývoje v ČR. Vydal tři desítky knih, v současnosti je šéfredaktorem týdeníku LUK ( Literatura-Umění-Kultura).

 

Za rozhovor děkuje Ivan Černý

Foto archiv
Reprofoto v záhlaví: obálka právě vydaného svazku poezie

 

 

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...