Úvod Lifestyle Cestování Legendární Jindřišská věž
Cestování

Legendární Jindřišská věž

37

Hlavnímu městu Praze se nadarmo nepřezdívá Stověžatá.  Mezi ty nejpopulárnější a turisticky nejnavštěvovanější věže ale bezesporu patří elegantní krasavice v Jindřišské ulici. Původně sloužila jako zvonice kostela svatého Jindřicha a svaté Kunhuty, dnes domácí i zahraniční návštěvníky láká výstavními prostorami, výbornou restaurací, zvonkohrou a skvělým výhledem z výšky 65,7 metrů, chlubíce se prvenstvím nejvyšší volně stojící zvonice v Praze.

DSC_8377Jak nám řekla kastelánka Lucie Dolfi, zvonice byla postavena v gotickém slohu v letech 1472 – 1476 z pískovcových kvádrů, s dřevěnou střechou s břidlicovou krytinou. V té době patřila i s okolními pozemky k majetku řádu Křížovníků s červenou hvězdou. V roce 1577 do čela věže o deseti patrech byly zabudovány hodiny, které poctivě ukrajují čas dodnes. Jejich ciferník zdobí po stranách barevné znaky Starého a Nového města a zemí Koruny české, což snadno přehlédneme, pokud nemáme ostříží zrak nebo alespoň divadelní kukátko.
Své si zažila při obléhání Prahy Švédy v roce 1648, kdy byla pobořena dělostřelbou. K dalšímu poškození došlo v roce 1757, kdy po bitvě u Štěrbohol obléhala Prahu pruská vojska. Hodně jí též ohlodal zub času, takže bylo nutno v letech 1876 – 1879 přistoupit k důkladné rekonstrukci. Další obnovy se věž v Jindřišské ulici u Senovážného náměstí dočkala v 70. letech minulého století a zatím poslední, leč zásadní  úpravy se udělaly v roce 2001. Došlo k vestavbě nových pater a výtahu v jejích útrobách, v desátém patře byla vybudována vyhlídka na centrum města. Ve věži nechybí galerie, najdeme zde i Muzeum Pražských věží, které představuje návštěvníkům 120 nejznámějších pražských věží a svou interaktivní formou umožňuje seznámit se nejen s fakty o jednotlivých objektech a jejich historii, ale také nahlédnout do tajemství legend, jež se s místem pojí. Návštěvníky též láká expozice s kompletním výkladem o Jindřišské věži a velkou atrakcí je zvonkohra, která se rozezní po vhození desetikoruny do automatu.

Úžasná zvonohra

Turisty ale zajímají i věžní zvony. Nejstarším je 500 kg vážící Marie, kterou ulil v roce 1518 mistr Bartoloměj. Marie je desátým nejstarším zvonem v Praze. Před krátkým časem se před věží konal slavnostní koncert Zvonohry Petra Rudolfa Manouška k 500. výročí tohoto zvonu, pod taktovkou Mgr. Radka Rejška, při čemž nechyběla ani naše redakce. Největší z trojice zdejších zvonů je Jindřich z roku 1680, vážící 3350 kg. Poslední je benjamínek Dominik. Váží 1000 kg, v roce 1850 byl ulitý zvonařem Bellmanem.

Výstavy a akceDSC_8369

Tato historická dominanta centra města je velkým turistickým lákadlem. Pravidelně se zde pořádají i nejrůznější poutavé výstavy a akce, včetně autorských čtení. V současné době, až do 25.11 se ve třetím patře věže koná Výstava malířského řemesla, jako připomenutí, že letos je to právě 670 let, kdy se v době Karla IV., přesně roku 1348, ustanovil cech malířů. Expozice je tedy zaměřena na malířské řemeslo od středověku do současnosti. Část je věnována historii cechu, druhá část novodobému působení patnácti let cechu malířů, lakýrníků a tapetářů. Tradičně úspěšná je v Jindřišské věži kupříkladu pravidelná předvánoční výstava betlému z Třeště.
Je třeba dodat, že v Jindřišské věži je i stylová a jedinečná restaurace v horním patře, s posezením přímo pod historickými zvony, což už je zážitek sám o sobě, posléze korunovaný lahodnou krmí, bez které by hezký výlet nebyl hezkým výletem. Výtečnou kávu si můžeme dát hned v přízemí věže ve voňavé kavárně, milovníci originálních whisky pak jistě nevynechají možnost okoštovat některý ze 400 druhů originálů skotské, irské, kanadské nebo i japonské whisky v tzv. whisky koutku.

 

Více na: www.jindriskavez.cz

-red-
Foto Miroslav Feszanicz

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...