Úvod Vztahy Děti Nastydlá strašidla aneb Nová audiokniha pro nejmladší čtenáře
DětiSpolečnost

Nastydlá strašidla aneb Nová audiokniha pro nejmladší čtenáře

39
????????????????????????????????????

Správně by asi mělo být řečeno – pro nejmladší posluchače. Nehrajme si však se slovíčky. Důležité je, že se v dětech může pěstovat láska ke knihám již odmalička. A to tou nejjednodušší cestou, prostřednictvím poslechu audioknih. Rodičům, i babičkám s dědou sice odpadne radost z předčítání svým potomkům, ale i společný poslech má něco do sebe. Audioknih pro nejmenší, stimulující představivost, není nikdy dost, abychom s radostí nepřivítali každou povedenou novinku. Zvláště pak, když je z tvůrčí dílny spisovatelky, básnířky, výtvarnice, flétnistky a arteterapeutky Petry Vychytilové.

audiostrasidla_bookletJe to právě tři roky, co na literární kolbiště současných českých autorů literatury pro děti vstoupila nová tvář – Petra Vychytilová (nar. v Karlových Varech 1974), žijící a tvořící v Praze. Její debut vydaný v edici Miracuum Octavum Mundi (Kutná Hora 2015) tehdy zaujal jak rodiče, hledající pro své ratolesti „něco hezkého ke čtení“, tak i odbornou kritiku. Velkoformátová publikace s autorčinými krásnými ilustracemi a přitažlivým názvem Nastydlá strašidla se ihned zařadila mezi to nejlepší pro děti na prvním školním stupni, co v ten čas vyšlo. Nyní kniha spatřila světlo světa pod stejným názvem v audioverzi, což je nejmodernější vydavatelský trend. Před krátkým časem se konal křest tohoto pohádkového cd ve známé umělecké kavárně Café Faux Pas na Královských Vinohradech v Praze.

Křehká hranice dětské fantazie : mezi sny a realitou

Obsahem audioknihy je, tak jako v tištěné verzi, série příběhů sedmileté Anetky a jejího mladšího brášky Honzíka. Rodina Podzimkova se přestěhovala z původního bydliště na Papírové náměstí a zádumčivé děvčátko se ještě nesžilo s dětmi z okolí. Zde je zřejmá paralela s autorčiným životem, kdy ona sama ve stejném věku jako její literární Anetka přišla do nového prostředí. Anetka se tedy noří do svého světa, kam dospělí sotva mohou nahlédnout. A že nemá kamarády? Ale má a jaké! Je obklopena mnoha bytostmi ze světa, který s ní mohou sdílet pouze ti, kteří se dívají srdcem a dovedou vidět zdánlivě neviditelné a slyšet zdánlivě neslyšitelné. Draky a princezny mezi Anetky kamarády sice nenajdeme, ale nechybí šípková víla Větružka, dobrácký vodník Škvejchla, trošku bojácná meluzína Zina nebo bílá paní Alena z Blaumberka.

Kmotry představeného titulu byli režisér Zdeněk Troška, herečka a zpěvačka Dita Hořínková, dětské herecké hvězdy Filip Antonio a Viktor Antonio.
Kmotry představeného titulu byli režisér Zdeněk Troška, herečka a zpěvačka Dita Hořínková, dětské herecké hvězdy Filip Antonio a Viktor Antonio.

Ti všichni s Anetkou a Honzíkem prožívají čtvero ročních období. Co měsíc, to jiný příběh a nové zážitky. Jak říkají literární recenzenti, autorka Petra Vychytilová vytvořila svébytný, avšak uvěřitelný pohádkový svět, jenž se nenásilně a plynule prolíná s tím naším, reálným. Oživila ho známými pohádkovými bytostmi i těmi, které pro tento svět zvaný Průhledno stvořila, jako jsou například teneové, makové strašidlo, pampeliškový mužíček nebo veonetka. Příběh vyzdobila vlastními ilustracemi a proložila perličkami básniček, které se v audioverzi díky okouzlující hudbě Richarda Pachmana proměnily na písničky.

Excelující Jan Přeučil a Eva Hrušková

Audiokniha je jak známo nahrávka mluveného slova. V případě Nastydlých strašidel se v roli vypravěčů střídali herci Eva Hrušková a Jan Přeučil, muž medového hlasu. Ten brilantním způsobem ztvárnil postavy pana Podzimu, vodníka Škvejchly, služebného brnění, věčný Čas a hradního ducha na Blaumberku. Jeho životní partnerka a herecká kolegyně Eva Hrušková dovedla k dokonalosti kromě holčičky Anetky a šípkové víly Větružky i duchy ročních období teney, tužkového skřítka Pišpiše, bílou paní, meluzínu Zinu, makové strašidlo Makůvka, čarodějku Kandrafůru, Pampeliána, znuděnou slunečnici a mnohé další.

Jan Přeučil (herec, dabér a vysokoškolský pedagog kurzů rétoriky): „Člověk má takovou váhu, jakou váhu má jeho slovo. A tady toto slovo má velikou váhu. Velikou představivost, velikou fantazii a podtrhuje krásu českého jazyka. Autorčiny texty oplývají mj. Nádhernou češtinou. Vážím si krásy českého jazyka a rád s ním pracuji. I proto si myslím, že je velice důležité, že tato audioknížka vyšla, protože děvčata a chlapci, a pochopitelně i rodiče, kteří budou poslouchat, by si měli v dnešní době internetu a sociálních sítí uvědomit, jakou magičnost a moc má slovo a jakou krásu nese naše úžasná libozvučná čeština…“
Jan Přeučil (herec, dabér a vysokoškolský pedagog kurzů rétoriky): „Člověk má takovou váhu, jakou váhu má jeho slovo. A tady toto slovo má velikou váhu. Velikou představivost, velikou fantazii a podtrhuje krásu českého jazyka. Autorčiny texty oplývají mj. Nádhernou češtinou. Vážím si krásy českého jazyka a rád s ním pracuji. I proto si myslím, že je velice důležité, že tato audioknížka vyšla, protože děvčata a chlapci, a pochopitelně i rodiče, kteří budou poslouchat, by si měli v dnešní době internetu a sociálních sítí uvědomit, jakou magičnost a moc má slovo a jakou krásu nese naše úžasná libozvučná čeština…“

Několik hodin čtení zpestřuje 41 poetických básniček zakomponovaných do textu a proměněných v písničky skvělou hudbou skladatele, zpěváka, malíře a spisovatele Richarda Pachmana. Známe ho především jako autora duchovní a relaxační hudby, přezdívá se mu český Vangelis. Dále je autorem například muzikálu Babička nebo scénického oratoria Mistr Jan Hus. Dětská sóla a sbory nazpívali členové Kühnova dětského sboru pod vedením hlasové pedagožky Elišky Hrubé-Toperczerové. Dětská dívčí sóla (Anetku, Andělku Sněžnou) nazpívala Kačenka Jechová. Není bez zajímavosti, že chlapecká sóla (Meluzián, vánek Ivánek) barevně nazpíval desetiletý Honzík Vychytil, syn autorky, která sama nahrála party zobcové flétny.

DSC_0327Polštář v pyžamu

Petra Vychytilová se všemi dalšími umělci na zmíněném projektu pracovala takřka rok, ale výsledek je úžasný. Nastydlá strašidla potěší, zaujmou i pobaví. Navíc má jmenované dílo pochopení pro dětskou duši, která zejména v čase prvních školních starostí a povinností potřebuje pohlazení, pochopení, zklidnění i podporu od svých nejdražších.  Autorka, sama maminka tří ratolestí a specialistka na práci s dětmi různých věkových skupin, od miminek šestinedělňátek po středoškoláky, jako arteterapeutka o tom ví své. I proto vznikla popisovaná audioverze moderní pohádkové knížky plné fantazie a krásné kultivované češtiny.
V současné době Petra Vychytilová dokončuje další pohádkovou publikaci pro děti nesoucí název Polštář v pyžamu, kterou rovněž sama ilustrovala. Můžeme se jen těšit, že se co nejdříve i tato kniha promění v hudebně-pohádkové cd. To už ale bude námět na další článek. Ale ještě dříve než se dočkáme Polštáře v pyžamu, vyjde básničková vodnická knížečka  Proč bydlíš v rybníku, vodníku? Hravé básničky pro děti, akvarelové (jak jinak u vodníků) obrázky a i nějaká ta notička pro malé flétnisty se najde (autorka kromě jiného působí jako lektorka hry na zobcovou a příčnou flétnu). Literárních plánů má autorka samozřejmě mnohem více.
Zbývá už jen dodat, že audioknihy jsou skvělou pomůckou pro děti, které se učí číst, neboť jim pomáhají rozvíjet porozumění psanému textu a vyvolávají touhu po samotném čtení příběhů, rozvíjejí fantazii a zvou do zcela jiného světa, než je ten aktuální materiální a často neosobní.

CD Nastydlá strašidla vydalo nakladatelství Globus International. Více na: www.art-tour.cz .

 

Ivan Černý
Foto ze křtu CD Miroslav Malec

 

 

 

 

Populární články

Související články

Společnost

Hold fotbalové legendě

Nové pražské nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí potěšilo (nejen) milovníky bezesporu...

SpolečnostUmění

Za jedinečnou krásou vitráží…

…  se můžeme vydat koncem měsíce září na Karlovarsko, do obce Lubenec...

DivadloHudbaKnihySpolečnostUmění

Ocenění nositelů dobré nálady

V mediální smršti kolem letošního ročníku Thálie, udělované od roku 1994 Hereckou asociací...

Společnost

Neuvěřitelná výdrž Jiřího Suchého

V roce 1931 u nás ještě vládl jako prezident Tomáš Garrigue Masaryk, v Duchcově...