Úvod Luxus Šperky Z Novoborska do Prahy
Šperky

Z Novoborska do Prahy

25
????????????????????????????????????
Elegantním módním doplňkem je červené srdíčko na bílém svetříku s červeným kostýmem
Elegantním módním doplňkem je červené srdíčko na bílém svetříku s červeným kostýmem

Majitelka a šperkařka Miroslava Havelková nabízí ve vršovickém minikrálovství nádherného českého skla ruční výroby výhradně zboží, které vyrábí Florianova huť v Častalovicích za Českou Lípou. Vybrat si z úžasné nabídky džbánů a džbánečků, půllitrů, váz či mís i misek, nejrůznějších pohárů a skleniček, včetně těch na víno, těžítek, aroma lam, zvířátek ba i petrolejových lamp a dalších dekorativních i reklamních předmětů, včetně obrovského spektra suvenýrů, není snadné. Třešničkou na příslovečném dortu je pak široká paleta módních doplňků, včetně skleněných šperků, náhrdelníků a přívěšků, pro všechny věkové kategorie.

Až na ty šperky a přívěšky vše vyrábí se svým synem Lukášem sklář tělem i duší, amatérský historik a sběratel starožitných petrolejových lamp, rodák z České Lípy – Petr Červený. Srdcař, který všechny své síly a životní energii zasvětil záchraně tradiční ruční výrobě českého skla. Stalo se tak v 90. letech minulého století, kdy naše velké sklářské podniky začínaly houfně zanikat a soukromých subjektů mnoho nebylo. Po krachu jedné z ohromných novoborských skláren, zaměstnávajících několik stovek sklářů, se rozhodl zkusit to v rodné chalupě po svém.  Během tří desítek let zažil ledacos. Ale dnes je takříkajíc z nejhoršího venku a jeho sklo s logem sv. Floriánka, jak světci zdrobněle říká, znají a odebírají leckde ve světě, včetně Nizozemska, Belgie či USA.

Od historického skla až po moderní design

Unikátní série džbánků podle sklářských receptur dvě stě let starých
Unikátní série džbánků podle sklářských receptur dvě stě let starých

Florianova huť má ve svém repertoáru neuvěřitelný počet tvarů a druhů, který čítá 4 000 originálních vzorků! Neexistuje nic skleněného, co by zde nedokázali udělat. Prsty na obou rukou nám nestačí k vypočítání základního sortimentu, začínaje užitkovým a dekorativním sklem, sklem malovaným i pískovaným a broušeným. Místními majstrštychy je historické sklo lesní s ohromným množstvím kategorií, dále pak secesní sklo a sklo tzv. studiové, vyráběné bez použití forem. Jedná se o předměty z různobarevného skla, zpracované různými technikami a technologiemi, používanými při ruční výrobě skla podle vlastních návrhů, fantazie skláře a historického skla, které je zdrojem inspirace. Floriánova huť má v této kategorii také těžítka, nejrůznější zvířátka, aroma lampy a další dárková skla či suvenýry.

Vchod do prodejny – račte si vybrat
Vchod do prodejny – račte si vybrat

Další ze specialit Floriánovy hutě jsou dobové petrolejové lampy a umělecké i užitkové předměty s kombinací skla a cínu, včetně nejrůznějších džbánů, korbelů nebo půllitrů s cínovými pokličkami nebo zdobením. Bezkonkurenční jsou cínové repliky secesních a barokních montur nejrůznějších tvarů, obepínajících a zdobících historické sklo velkého spektra tvarů.

Za všechno může Josef Rindskopf

Většina výrobků, které opouští Floriánovu huť, je vytvořena podle německého sklářského mistra, který byl na přelomu 19. a 20. století považován na Teplicku za sklářského guru. Ladné křivky jeho lamp, mís, váz a pohárů jsou atraktivní pro zákazníky z celého světa i dnes. Vzhledem k tomu, že Petr Červený miluje historii, zejména styl secese a poté art deco, byli mu staří sklářští mistři vždy velkou inspirací. A tak, když zjistil, že v roce 1995 končí výroba ve sklárnách v Košťanech na Teplicku, které v době secese patřily k nejznámějším u nás i ve světě, rozjel se tam zachránit, co se dalo. Téměř z korby náklaďáku na poslední chvíli sundával unikátní, prastaré dokumenty, plné detailních návrhů a náčrtů včetně barevných zobrazení i postupů sklářské výroby. Zachránil tak čtyři desítky objemných foliantů vzorníků nesmírné historické a dokumentační hodnoty, které by jinak skončily ve sběrně. Protože ale Košťanská sklárna tradičně mimo mís, váz a pohárů vyráběla mj. i svítidla, získal tak jakousi sklářskou kuchařku z časů přelomu 19. a 20. století, z níž dnes vaří takříkajíc každý den. Jak sám říká, ladné tvary a zdobné křivky se mu prý nikdy neokoukají.

Jedna z kolekcí přívěšků
Jedna z kolekcí přívěšků
Legendární tzv. zelené sklo je mimořádně vhodné pro výrobu sklenic, pohárů a v neposlední řadě i nejrůznějších džbánků
Legendární tzv. zelené sklo je mimořádně vhodné pro výrobu sklenic, pohárů a v neposlední řadě i nejrůznějších džbánků

Není sám, jak svědčí velký zákaznický zájem o výrobky z Častolovic, včetně turistů, kterým po exkurzi ve jmenované sklářské manufaktuře jen zrak v prodejní galerii přebíhá z kousku na kousek. Více na: www.florianovahut.cz

Široký výběr, ceny mírné, usměvavá obsluha

To vše a ještě více se návštěvník dozví od šperkařky Miroslavy Havelkové během prohlídky vystaveného zboží v prodejně Sklárna Floriánova huť v Praze 10, Moskevská 58 ve Vršovicích, kde lidé nakupují nejenom drobné dárky, ale i luxusní design výrobky. Jak často sami zákazníci říkají, jdou si sem potěšit oko a duši, jako do galerie. Muže většinou nejvíce zajímají korbele s cínovými víčky, dívky a ženy zase pošilhávají po přívěšcích na řetízku, či kožené šňůrce z tvůrčí dílny Miroslavy Havelkové. Každý její kousek je jedinečným originálem, výtvarnice zákaznicím též ráda poradí, který motiv, velikost i barva se hodí k jejich oblečení, vizáži i k jaké příležitosti se hodí nosit. Více na: www.glass-sklo.cz

Ivan Černý
Foto Miroslav Feszanic

 

 

 

Populární články

Související články

AmbasadořiŠperky

Natálie tančí s Kubistik

Romantickému vzezření šperků, na které jsme povětšinou zvyklí, se vymyká kolekce Kubistik...

KnihyŠperky

Granatus Bohemicus: Co vše bychom měli vědět o českých granátech

Řeč je o nerostech, jedinečných červených kamenech, které patří mezi nejstarší známé...

NákupyŠperky

Kampaň značky Tous s Emmou Roberts je tu!

Slavnostní období se blíží a všichni hledají ten perfektní dárek. Tous to...

LuxusŠperky

Chanel představuje novou kolekci šperků COCO CRUSH

Kolekce, v níž najdeme jednoduché prsteny a náramky, je inspirování pro Chanel...