BižuterieVýstavy

Cesta do Indie

29

7 Cesta do IndiePouhých pár kilometrů dělí severočeský Jablonec od významných rekreačních středisek Bedřichov, Severák, Špičák, Jizerka nebo Harrachov. V zimě se tady turisté vyřádí při sjezdovém lyžování, na sáňkách, bobech nebo běžkách. V létě nás zase krásná příroda Jizerských hor zve k výletům pěším i na kole. Ve chvílích odpočinku pak rekreanti mohou zhlédnout spoustu místních památek a zajímavostí. Těm kraluje jedinečné jablonecké kulturní zařízení – legendární Muzeum skla a bižuterie. Tento sklářský svatostánek s bohatými sbírkami a expozicemi je též jedním z partnerů nového turistického projektu Libereckého kraje – Křišťálové údolí.

V této chvíli se ale soustřeďme na novou výstavu, ve které nám v tento čas připomíná jablonecké muzeum jednu z neobyčejných kapitol zdejší bižutérní produkce a zahraničního obchodu, jehož základem se na dlouhou dobu staly skleněné náramkové kroužky, zvané bangle.6b Cesta do Indie

Bižuterie, šperk a sklo

Na konci 19. století začala jablonecká bižuterie dobývat trhy koloniální Britské Indie. Své místo zde našly především metalizované foukané perle a bangle – skleněné náramky pro hinduistické ženy, které Jablonec nad Nisou v tomto exotickém regionu na dlouhou dobu proslavily. Kolekce těchto skleněných náramkových kroužků je ve sbírce muzea rozsáhlá. Dokumentuje všechny typy zde vyvinutých technologií a nesmírnou vynalézavost zdejších výrobců v jejich dekorování a uměleckém zpracování. Fungující obchodní vztahy vedly ke snaze nabídnout indickým zákazníkům i další typy bižuterie.
„Návštěvníci nové výstavy čekají ukázky luxusních ozdob se skleněnými kameny, meditační i náboženské pomůcky, nebo i upomínkové předměty s vyobrazením božstev a indických osobností, například politika Mahátma Gándhího, zvaného Otec národa…“ vysvětluje kurátorka výstavy Kateřina Hrušková.
5c Cesta do IndieNa výstavě Cesta do Indie  však nechybí ani z Indie dovezené dovezené šperky, bižuterie i dekorační předměty, zakoupené jako suvenýry nebo vzorky a ukázky výrobků japonské, čínské i indické konkurence. Dlouhá léta budované obchodní vztahy přerušila až druhá světová válka. Po ní se začaly do Indie ve velkém vyvážet perle, perličky i skleněné kameny. Jak dodává kurátorka Hrušková, tuto kapitolu zastupují především luxusní předměty, prezentující použití českých perliček v rámci indického oděvního průmyslu v 60.-80. letech minulého století.
Cenné exponáty doprovází originální výprava, která návštěvníky zavede do přístavu zámořských lodí i rušného indického tržiště. Tam si může každý zájemce vyzkoušet jak se kupříkladu obléká sárí, nebo se proměnit v maháradžu v turbanu, či se seznámit s indickým písmem. A samozřejmě tu najdeme i připomínku parníku Gablonz, který se stal symbolem obchodu s banglemi před první světovou válkou.

Pro malé i velké cestovatele…2 Cesta do Indie

…je po celou dobu výpravy připraven doprovodný program v podobě hry, která je celou expozici provede. „Rovněž ale máme připraveny i další doprovodné akce – odborné přednášky, workshop zaměřený na indické odívání i tvůrčí dílny pro všechny generace a v neposlední řadě i komentované prohlídky výstavou,“ končí informační servis muzejní pedagožka Milena Zachařová.
Výstava je k vidění od 16. května do 20. října tohoto roku.
Více na: www.msb-jablonec.cz

Ivan Černý
Foto archiv muzea

 

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...