Úvod Lifestyle Představujeme vítězku Chivas master
Lifestyle

Představujeme vítězku Chivas master

26
Prestižní barmanská mixologická soutěž Chivas Masters, ve které se utkávají nejlepší barmani a barmanky z věhlasných podniků celého světa, zná lokálního vítěze. Českou republiku pojede na celosvětové finále do Londýna reprezentovat Barbora Švihlová z pražského baru L’Fleur Bar Mixology & Champagne.
Tématem letošního, v pořadí již 5. ročníku soutěže, která se zaměřuje nejenom na profesionální mixologii, ale také na utváření globální barmanské komunity, oslavu kreativitu, týmovou práci a barmanské dovednosti, je „Your Blend“.
Chivas Masters_2019
Namíchat originální drink vyprávějící příběh o tom, kdo jste, co vás motivuje, na co jste hrdí; do lokálního finále se se svým koktejlem na bázi whisky Chivas Regal probojovalo deset nejlepších barmanů a barmanek z Prahy, Hradce Králové, Brna a Olomouce. Devět jich vybrala porota během tzv. Chivas Masters Month, desátý finalista postoupil na základě hlasování na Facebooku. Během finálového souboje v pražském baru Crazy Daisy se soutěžící utkali ve dvou soutěžních disciplínách. Jejich výkony hodnotila odborná porota, ve které zasedl Rhys Wilson, globální whisky ambasador Chivas Regal, Zdeněk Kortyš, lokální ambasador značky a Filip Jančárek, loňský vítěz soutěže.
Bara Svihlova s porotou Chivas Masters
Vedle přípravy drinku, na základě kterého do finále postoupili, čekala finalisty Speed Highball Challenge, ve níž museli vymyslet přímo na místě drink ze surovin, které měli k dispozici. Základem pro koktejl byl jejich vlastní blend whisky, který si namíchali ve workshopu vedeného oběma ambasadory Chivas Regal před samotnou výzvou. Již zde vítězka Barbora Švihlová ukázala kreativitu a promyšlenost využitím kombinace whisky s Lilletem, doplněnou o Becherovku Cordial, absint a sodu, ozdobenou hroznovým vínem.
Soutezici Chivas Masters 2019
Svou sílu za barem předvedla i ve druhé finálové disciplíně, ve které měli soutěžící deset minut na to připravit a skvěle odprezentovat porotě svůj finálový drink na téma Your Blend. Barbora připravila drink s názvem Cooley, do kterého zakomponovala osmnáctiletou whisky Chivas Regal, vermut rosé, sherry moscatel a pomerančovo-grepové bitters Orange & Ruby Red Grapefruit Solution.  Originální servírování ve vinné sklence na kouli ledu Bára doplnila o garnish z malinového prachu na cukrovém rozvaru s infuzí Tonka Beans, skvěle propojující chuť a dodávající drinku osvěžení a ovocnost.
Barbora Svihlova_Chivas Masters 2019_II
 „I přesto, že jsem za barem relativně krátce, od roku 2017, už dlouho mě lákalo soutěžit. Jsem neskutečně vděčná, že jsem si svoji premiéru mohla odbít právě na Chivas Masters. Soutěžní drink, který jsem připravila, Cooley, je příběhem o mém, a tedy ženském postavení za barem ve světě, který je tolik vnímaný jako mužský,“ říká Bára Švihlová o svém vítězném drinku a dodává: „Je to příběh, kterým se snažím vyvrátit zažité předsudky o tom, že z rukou ženy vznikají sladké a jemné drinky. Právě naopak, Cooley je postavená tak, abyste ochutnali něco úplně jiného, než co od drinku na první pohled očekáváte, a aby vám to chutnalo o to více.“
Soutezici Chivas Masters 2019
„Ač to zní jako klišé, je vždy velmi těžké vybrat vítěze na této úrovni soutěže, neboť každý soutěžící přináší něco výjimečného. Jako porotci musíme hodnotit ty nejmenší detaily a právě ty rozhodly o tom, že Bára vyhrála,“ vysvětluje volbu vítěze Rhys Wilson, globální ambasador Chivas Regal a pokračuje: „V obou soutěžních disciplínách předvedla konzistentní výkon a namíchala dva opravdu výborné drinky s velmi silným příběhem. Zároveň to byla její osobnost, přístup, a zejména pohostinnost, kterou předvedla a o níž barmanství je, a to rozhodlo o jejím vítězství. Chivas Masters je totiž více než jen soutěž a skvělé koktejly. Věříme v pohostinnost, komunitu, velkorysost, bratrství a sdílení. Mám z její výhry velkou radost a věřím, že bude Českou republiku na globálním finále skvěle reprezentovat.“
Porota Chivas Masters
Globální finále soutěže Chivas Masters proběhne v srpnu ve Velké Británii, kde bude mít Bára Švihlová možnost rozvíjet své barmanské schopnosti a utkat se s těmi nejlepšími barmany a barmankami světa. Vedle Londýna zavítá také do palírny Strathisla Distillery, skotské domoviny značky Chivas Regal, kam se podívají také čtyři další finalisté soutěže, kteří porotu svými výkony zaujali: Lucie Bieglová, Vladimír Čech, Jan Šebek a Marek Vybíral. Soutěž Chivas Masters i letos pomohla dobré věci: na neziskovou organizaci Helppes putuje celkem 42.400 Kč. Polovina této částky byla vybrána z prodeje soutěžních drinků v rámci Chivas Masters Month, kdy bary věnovaly 5 % z každého prodaného soutěžního koktejlu. Podařilo se nashromáždit 21.176 Kč, stejnou částkou pak přispěla společnost Jan Becher–Pernod Ricard, která Chivas Regal na českém trhu zastupuje.

 

Populární články

Související články

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

Lifestyle

Moser strom v hotelu Mandarin Oriental

Křišťál Moser se letos poprvé ukazuje v novém kabátě. V rámci re-brandingu značky představila...

LifestyleMódaMódní trendyNákupy

Připravte se na období večírků a plesů se značkou Reserved

Reserved vítá sezónu vánočních večírků a novoročních plesů s capsule kolekcí, která...

LifestyleSpolečnost

Těhotná Petra Němcová na obálce lednové Vogue CS

Modelka, filantropka a ambasadorka udržitelného životního stylu Petra Němcová krátce před porodem...