Úvod Výstavy Výstava, o které se mluví
Výstavy

Výstava, o které se mluví

27

ZIK-27Střed Starého Města Pražského praská takříkajíc ve švech pod náporem domácích i zahraničních návštěvníků našeho hlavního města. Většinu z nich lákají památky, mnozí však touží vidět něco mimořádného z oblasti umění. Doslova fotografickou lahůdku světoznámého mistra černé bedýnky v letním čase nabízí populární Galerie Art PRAHA. Její výstavní síň najdeme na čísle Staroměstské náměstí 20.

Procházíme výstavním sálem jmenovaného Aukčního domu. Pod klenbami historického paláce obdivujeme téměř stovku mimořádných černobílých fotoobrazů od jednoho z našich nejlepších současných uměleckých fotografů. Jeho dílům kraluje motiv nejpopulárnější a nejoblíbenější (ale i nejtěžší) – akty. Adolf Zika se umí na ženskou krásu dívat neotřelým zrakem a vždy nás, slovy předního českého znalce fotografie, Dr. Jiřího Jaskmanického, zas znovu, překvapuje tvůrčím přístupem k neotřelému pohledu hledáčku fotoaparátu ze všech úhlů záběru. O nic horší nejsougap-prclanek-investice-do-umeni-3 ani jeho snímky z prostředí motorismu, silných motorů a závodní dráhy. Vystavované umění je ze soukromé sbírky, k dispozici milovníkům fotoumění je v Galerii Art Praha i nabídka skvělých Zikových fotopublikací.

Adolf Zika – seznamte se

Tento talentovaný umělec se narodil v roce 1972 v jihočeských Prachaticích a vystudoval střední pedagogickou školu. V mládí se věnoval především judu, ve kterém také získal titul juniorského mistra republiky. V roce 1990 odcestoval za studiem a tréninkem juda do Japonska, po svém návratu s judem však bez udání oficiálního důvodu ze dne na den přestal.
Fotografování se začal věnovat v roce 1994 a rok na to zvítězil v prvním ročníku fotografické soutěže Czech Press Photo. V roce 2000 byl vybrán mezi šest světových fotografů, prezentovaných značkou Leica na světové výstavě Photokina v Kolíně nad Rýnem. Jeho fotografie se prodávají po celém světě a za svůj život již stihl vydat mnoho fotografických publikací, které prezentují jeho uměleckou tvorbu. Mezi jeho charakteristické fotografické vyjádření patří, jak jsme si již řekli, především různé druhy uměleckých aktů a portréty. K tomu Zika říká:

„Žena je symbol života a nepřestává mne fascinovat a přitahovat…“

Podle zahraničních kritiků je mimo jiné na Zikových fotografiích zajímavá jejich časová nezařaditelnost. Tím, že zásadně na nich nejsou zachyceny předměty ani budovy, naznačující vznik snímku. Adolf Zika přikyvuje:
„Z mých černobílých aktů nepoznáte, jestli jsou z roku 1949, 1960 nebo 2000. A tuhle linii aktů, poloaktů a ženských portrétů se snažím držet dál i tím, že zásadně fotím v zahraničí, v exotických místech, které na mě mají úžasný vliv. Chci, aby v nich vždy zůstalo něco tajemného…“
Mimo fotografování se Adolf Zika věnuje také filmu. Doposud již natočil několik dokumentárních filmů, které byly oceněny na mezinárodních filmových festivalech. Za zmínku stojí například dokument o Janu Saudkovi V pekle svých vášní či o automobilovém závodě 24 hodin Le Mans. Zika je muž práce, milovník rychlých kol, muzikant, cestovatel i reklamní režisér, ale především fotograf, který se zdráhá o sobě hovořit jako o umělci.galerie_4

Sběratelská Mekka

Galerie ART PRAHA je prestižní svatostánek výtvarného umění, který prezentuje především významné české a slovenské malíře 19. a 20. století. Součástí její činnosti je i poradenství v oblasti investic do umění a sběratelství. Klientům jsou k dispozici špičkový znalci. Galerie se na aukce a prodej uměleckých děl specializuje již dvě desítky let.
Představovaná výstava Adolfa Ziky prezentuje výběr fotografií z posledních 20ti let autorovy umělecké tvorby. Na výstavě jsou k vidění a také k prodeji velkoplošné fotografie, adjustované – zarámované fotografie a autorské tisky fotografií Nákup je možné též prostřednictvím webových stránek galerie. K dispozici je i velká kolekce Zikových snímků, vyvedená jako umělecký pohled, což jistě potěší sběratele tohoto drobného kumštu. Více na: www.galerie-art-praha.cz

 

Ivan Černý
Foto archiv galerie

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...