Úvod Knihy Prostý začátek, obdivuhodný rozkvět i překvapivý konec říše Inků
KnihyKultura

Prostý začátek, obdivuhodný rozkvět i překvapivý konec říše Inků

42

Peru už dávno není nepoznanou a dalekou zemí ani pro české cestovatele. Mnozí z nás ho již navštívili, nebo se tam chystají. Tato destinace láká hlavně svou nedotčenou přírodou, ale také tisíciletou historií. Ať už se tam vydáváte, nebo vás jen zajímá tajemná říše Inků, neměli byste si nechat ujít knihu autorky, která v Peru žila a stále se tam vrací. Poutavým vyprávěním čtenáři předává množství historických faktů o jednom z důležitých období ve vývoji země.

Badatelka a vystudovaná archeoložka Eva Farfánová Barriosová přichází s knihou, která detailně seznamuje s civilizací Inků, od úplného vzniku až po příchod evropských dobyvatelů. Sleduje množství důležitých aspektů, které celou říši formovaly. Přečíst si tak můžete o organizaci společnosti, obchodech i zemědělství, o rituálech a obřadech, víře a lidských obětech, právu, vědě i kultuře. Kniha tak nabízí komplexní přehled informací.

20190807_134801

Ačkoliv se jedná o odborný text, nenajdeme v něm bibliografické poznámky. Autorka si je dobře vědoma, že právě ty by odradily běžného čtenáře, pro kterého je kniha svou formou a stylem také určena. Na samotném konci samozřejmě nechybí široká bibliografie v různých jazycích, kterou si čtenář může vyhledat, a své znalosti ještě více prohloubit. Pokud se o civilizaci Inků zajímáte, v této knize najdete cenný souhrn všech faktů.

20190807_134858

Kniha ovšem také výrazně přispívá k tomu, abychom pohlíželi na Peruánce tohoto období jako na lidi z masa a kostí, na lidi, kteří mají své touhy, přání, potřeby, obavy i nedostatky. Nejsou odlišní od obyvatel jiných kontinentů, i oni běžně pracovali na poli, starali se o děti, připravovali se do boje a umírali. Díky knize Synové boha Slunce se tak můžeme vydat na cestu jednoho národa, který sice začal skromně, ale dosáhl obdivuhodného rozkvětu. O to nečekanější byl jeho zánik.

20190807_134638

Do vyprávění knihy se ponoříte téměř okamžitě, celý text je pojat velice čtivě a poutavě, najdete v něm spoustu přitažlivých příběhů a informací. Kniha vás nepřestane překvapovat množstvím podrobností, které se o samotných Incích můžete dozvědět. Čtenáře tak nečeká jen dobře známý příběh mladého Američana Hirama Binghama, který se vydal zkoumat divoký kraj And a objevil bájné město Machu Picchu, ale dozví se také detailní informace o konkrétní podobě inckých staveb, o náboženských rituálech, jejichž hlavním zájmem bylo zajistit dostatek potravin a udržet zdraví lidí, o fungování trestního práva i nejtěžších zločinech.

To je ovšem jen špetka toho, co tato kniha může nabídnout. Eva Farfánová Barriosová vytvořila text, který je nejen čtivý, ale také bohatý na důležitá fakta a informace, které uchvátí a zaujmou každého, kdo se jen trochu zajímá o říši Inků nebo samotné Peru.

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...