Úvod Výstavy Za skvělými akty musíme do Želče
Výstavy

Za skvělými akty musíme do Želče

27
??

Popularita jihočeské galerie Špejchar v Želeči nedaleko lázní Bechyně dávno překonala hranice kraje. Její letošní prázdninový výstava však zaznamenala návštěvnický rekord a mezi návštěvníky jsou i milovníci umění nejenom z Budějovic či Prahy, ale i z druhého konce republiky. Není se co divit, když se zde prezentuje krása ženského těla očima umělců zvučných jmen – malířů a grafiků, fotografů i sochařů. Kunsthistorik a kurátor, ba i spisovatel a publicista Pavel Šmidrkal opět posunul laťku kvality želečské galerie o pěkný kus výše.

20190702_121640Linie touhy

Návštěvníky galerie, dychtící po zázraku nahého těla něžného pohlaví, čeká 49 obrazů starých mistrů, 80 fotografií, 5 soch a 110 grafických listů od autorů, jejichž jména najdeme ve slovnících výtvarného umění. Vernisáž výstavy se konala v sobotu 13. července, vyšperkovaná koncertem smyčcového kvarteta Epoque Quartet v rámci 14. ročníku Jihočeského komorního festivalu. Příslovečnou třešinkou na dortu pak byl křest publikace Linie touhy, vydanou za přispěním obce Želeč, kterou zájemcům podepisovali přítomní umělci z oboru grafiky, malby, sochařství a fotografie Gunter Hujber, Jaromír Másler, Josef Dudek, Tomáš Hřivnáč, Tomáš Jungvirt, Robert Muller a Jan Mlčoch.

Ve jmenované publikaci, stejně jako na výstavě originálů, jsou vedle současných děl i 20190713_190643reprodukce z téměř stoletého časového období.

Jak jsme si již řekli, výstava opěvuje krásu ženského těla, pro doplnění však je vystaven i jeden akt mužský.

Na vernisáži byl přítomen mj. i vnuk spisovatele, malíře, ilustrátora a tvůrce loutek Jiřího Trnky. Pravý okamžik k tomu, aby se s kurátorem výstavy Linie touhy Pavlem Šmidrkalem dohodli na dlouho zamýšlené výstavě Náš umělec Jiří Trnka a jeho nadaná rodina. Na výstavu s20190713_203311e můžeme těšit v první polovině příštího roku.

Výstava aktů v Želeči se koná až do konce září tohoto roku.

 

Ivan Černý
Foto archiv Galerie Špejchar

 

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...