Úvod Společnost Dva žluté trabanty dobyly Afriku
Společnost

Dva žluté trabanty dobyly Afriku

29

Jsou tomu dva roky, co se Egu – žlutý bakelitový nezmar – vrátil z prachu cest střední Asie. 29. 11. 2009 dobyl v rámci expedice Trabantem napříč Afrikou ostřílený dvoutakt společně se svým dvojčetem trabantem Babu a partou dobrodruhů Afriku. 19 640 km z Prahy do Kapského města v Jihoafrické republice mělo znovu připomenout slávu českých cestovatelů první republiky, na které i přes jejich neuvěřitelné úspěchy s primitivními vozy padl komunistický prach zapomnění.

1

Expedice Trabantem napříč Afrikou vyjela za nemalého zájmu veřejnosti z Prahy 6. 9. 2009. Dva žluté trabanty nejprve překonaly Alpy, poté v Janově odrazily od evropského břehu, aby se mohly vylodit na nejsevernějším místě Afriky v Tunisu. Projely kontroverzní Libyí, jednomu z nich se zadřel motor a celá výprava se jeho resuscitací v kuchyni káhirské ambasády zdržela 14 dní.

7

18

Po vyřešení technických problémů pokračovala expedice k zapomenutým pyramidám tajemného Súdánu. Viděla pražení pravé etiopské kávy i kouř brzdového obložení při horských sjezdech. Navštívila školy s okny a vybavením, které zde staví Člověk v tísni, a v Keni překonala na korbě náklaďáku téměř 250 km šílených kamenitých a rozbahněných cest. Tanzánie přinesla dobrodruhům to pravé trabi safari, na okénka žlutých trabantů přibyly zářezy za slona, žirafu, lva a všechny další živé africké symboly. Nedaleko Viktoriiných vodopádů v Zambii navštívili cestovatelé prvního trabanta v Africe, projeli kolem delty Okavanga v Botswaně a pouští Kalahari nejrozvinutějšími státy Afriky do Namibie. Tam na ně čekaly neuvěřitelné pohyblivé písečné duny, opuštěné město diamantových dobyvatelů pomalu se utápějící v prachu a písku a další projekty Člověka v tísni bojující s HIV, kterým je tu nakažen každý pátý člověk.

8

13

Finále bylo velkolepé. Jihoafrická republika přivítala čtveřici dobrodruhů, kteří pokřtili koly svých dvou trabantů nejjižnější cíp Afriky, s otevřenou náručí místních vysokých funkcionářů, přítomen byl i český velvyslanec v JAR.
Cestou od severu k jihu napříč takovým kontinentem, jakým je Afrika, expedice Trabantem napříč Afrikou znovu dokázala, že když se chce, tak to jde. Pravé africké dobrodružství se dá zažít i bez GPS, ABS a 4×4.

21

24

Populární články

Související články

Společnost

Hold fotbalové legendě

Nové pražské nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí potěšilo (nejen) milovníky bezesporu...

SpolečnostUmění

Za jedinečnou krásou vitráží…

…  se můžeme vydat koncem měsíce září na Karlovarsko, do obce Lubenec...

DivadloHudbaKnihySpolečnostUmění

Ocenění nositelů dobré nálady

V mediální smršti kolem letošního ročníku Thálie, udělované od roku 1994 Hereckou asociací...

Společnost

Neuvěřitelná výdrž Jiřího Suchého

V roce 1931 u nás ještě vládl jako prezident Tomáš Garrigue Masaryk, v Duchcově...