Úvod Kultura Drive: Zločin, láska a rychlá kola
Kultura

Drive: Zločin, láska a rychlá kola

38
Řidič - Ryan Gosling
Řidič - Ryan Gosling

Říkají mu Řidič (Ryan Gosling). Přes den je automechanik a příležitostně riskuje život jako kaskadér ve filmech, v noci má však nebezpečného koníčka – dělá řidiče mafiánům. Platí jasná pravidla, jeho „klienti“ mají pět minut na provedení akce, pak mizí – s nimi, nebo bez nich. Tenhle podivínský samotář nebezpečí a risk viditelně zbožňuje. Až do doby, než pozná krásnou Irene (Carey Mulliganová) a jejího syna Benicia (Kaden Leos). Najednou je tu někdo, na kom mu záleží. Všechno se však zlomí ve chvíli, kdy se vrací Irenin manžel Standard (Oscar Isaac) z vězení. Tichý Řidič se stáhne do ústraní. Jenže Standard se dostal do úzkých a potřebuje pomoc. Musí gangsterům splatit dluhy. Řidič neváhá a nabídne se mu. V Los Angeles ročně dojde ke 2 000 zločinům a Řidič se Standardem se zrovna připletou k tomu nejhoršímu – ukrást milion dolarů velké mafiánské rodině se nevyplácí. A jak známo, kdo se potýká s mafií, živý z toho nikdy nevyjde. Tím se spustí domino zvratů, podrazů a vystřelených kulek.

 

Režisér Nicolas Winding Refn připravil mix lásky, zábavy a akce, který podkresluje atmosférická a skvěle padnoucí hudba Cliffa Martineze. Snímek odsýpá jako hodinky, první rozvláčnější půle se skokem přelije do rychlé smršti. Jenže Drive není jen o akci a útočí i na city. Nesmělý Řidič Irene miluje, byť se jí bojí jen dotknout. Navíc je tu její muž. Zdá se, že láska těch dvou nedojde nikdy naplnění. Jenže není čas na sbližování, po obou jde mafie a Řidič se snaží Irene i Benicia ochránit.

Některé může překvapit naturalistické ztvárnění násilných scén. Zde režisér Nicolas Refn možná trochu přestřelil, protože umělou krví rozhodně nešetřil. Scéna ve výtahu téměř až lyricky propojuje Řidičovu lásku k Irene a jeho překvapivou brutálnost a chladnokrevnost s kterou po polibku zneškodní nájemného vraha. Podobně umělecky je ztvárněn celý film. Podmanivá hudba, která vás vtáhne do děje, se mísí s perfektní kamerou a střihem. Herci vzali svou úlohu s opravdovou ctí a nenajdete postavu, která by nebyla něčím zajímavá.

Drive je velmi dobrý film, byť místy zbytečně krvavý a nepřipravené to může zaskočit. Děj je skvěle vyprávěný a rozhodně stojí se na něj jít podívat.

 

Premiéra: 15. září

Délka: 100 minut

Režie: Nicolas Winding Refn

Hudba: Cliff Martinez

Hrají: Ryan Gosling, Christina Hendricksová, Ron Perlman, Bryan Cranston, Carey Mulliganová, Oscar Isaac, Albert Brooks, Chris Muto a další.

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...