Úvod Kultura Památník Karla Čapka vás zve na výstavy, venkovní divadlo, promítání z archivu
KulturaTipy DÁMY

Památník Karla Čapka vás zve na výstavy, venkovní divadlo, promítání z archivu

34

Už jste se byli podívat v Památníku Karla Čapka ve Strži (Staré Huti u Dobříše)? Pokud ne, mohu vám to vřele doporučit.

Stálé expozice

V první řadě bych Vás ráda pozvala na velmi pěkně koncipovanou stálou výstavu, kde se dozvíte mnohé o životě a díle jednoho z našich největších velikánů. Kromě toho je zde též část věnovaná jeho ženě Olze Schönpflugové a spisovateli Ferdinandu Peroutkovi.

„Karel Čapek narozený 9. 1. 1890 byl významným českým spisovatelem, dramatikem, novinářem a filozofem. Pro své filosofické názory, příklon k demokracii, humanismu a přátelské kontakty s řadou domácích i světových kulturních a politických osobností byl umlčován totalitními režimy, které bránily vydávání jeho děl. “ uvádí výstavy Památník na svých stránkách http://www.pamatnik-karelcapek.cz/

Za zmínku stojí i materiály, fotografie či drobné upomínky, které lze v pamítníku zakoupit. Za včechny si dovoluji upozornit na brožurku Karel Čapek 21. století, kde je velmi citlivě a výstižně zpracován výbor citátů a úryvků z díla Karla Čapka.

Památník obklopuje velmi příjemné venkovní prostředí s krásnými vzrostlými stromy a jemnou, ale poutavou zahradní úpravou, takže si na své přijdou i lidé z města, kteří touží po pobytu v přírodě.

V průběhu roku pro vás pracovníci Památníku připravují různé zajímavé akce, či promítání z archivu.

Připravované akce

Již od zítřka 26. července můžete shlédnout Výstavu fotografií a venkovních soch k poctě Karla Čapka. Vernisáž výstavy fotografií Matěje Mlčocha a soch Michaela Stránského bude zahájena v 16 hodin. Na Strž se tentokrát podívají známí umělci ze skupiny 3:1. Sochy Michaela Stránského doplní příjemné prostředí zahrady Památníku a jistě přispějí k romantické atmosféře. Fotografie Matěje Mlčocha budou k vidění ve výstavní síni Památníku. Na vernisáži nebude chybět malé občerstvení ani povídání s autory. Mimochodem, pokud navštěvujete Strž pravidelně, určitě jste si všimli Pomníčku Dášeňce. Jeho autorem je právě Michael Stránský. Výstava bude k vidění až do 20. září.
Další akce včetně divadelních představení na letní scéně jsou k dispozici na stránkách Památníku Připravujeme na rok 2013

Víkendová promítání z archivu

27. a 28. 7. Pozdrav Památníku – film Ondřeje Kepky (Ctnost ticha)
Zachycuje vzpomínky a výpovědi jednotlivých osobností úzce spojených s Památníkem Karla Čapka. Česko, 2013, 30 min.

10. a 11. 8. Olga Scheinpflugová Romeo a Julie – film
Dokumentární film o režijní a herecké inscenaci Shakespearova díla na ND. Dokument nabízí jedinečnou možnost, jak nahlédnout do zákulisí přípravy jednoho z nejznámějších dramat Williama Shakespeara. Československo, 1964, 47 min. Režie Radúz Činčera, hudba Jan Klusák. Hrají Otomar Krejča st., Marie Tomášová, Olga Scheinpflugová, Jan Tříska, Luděk Munzar, Jan Libíček, František Filipovský.

24. a 25. 8. Obsluhovala jsem Karla Čapka – film
Dokumentární film zachycující vzpomínky Alžběty Motlové, rozené Venhodové, která byla služebnou v domácnosti Karla Čapka. Byla to ona, která pomáhala Čapkovi při fotografování Dášeňky tím, že ji honila po zahradě. Byla to ona, která prostírala všem výjimečným návštěvám jako prezidentu Masarykovi nebo jeho synu Janovi. Měla svého zaměstnavatele velmi ráda a prožívala s ním všechny krásné i kritické chvíle, které život přinesl. Vzpomínky ženy natočila Helena Třeštíková, režisérka posedlá fenoménem uplývajícího času. Česko, 2003, 28 min. Režie: Helena Třeštíková

7. a 8. 9. Neznámé osudy známých – film
Dokumentární film, kterým provází Saskia Burešová, mapuje život Karla Čapka a zaměřuje se především na období po seznámení s Olgou Scheinpflugovou a zachycuje tak mnohdy vypjaté okamžiky jejich společného života. Česko, 1995, 14 min.

28. a 29. 9. Naučná stezka Karla Čapka – film

Veškeré výstavy, akce včetně venkovních divadelních představení a další podrobné informace najdete na stránkách Památníku.

Památník je dostupný pěknou procházkou od železniční stanice Stará Huť u Dobříše.


Cestou k památníku …

Foto: autorka

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...