Úvod Kultura Přehlídka slovenských filmů v kinech od 19. září
Kultura

Přehlídka slovenských filmů v kinech od 19. září

35

Nad Tatrou se blýská na lepší časy aneb přehlídka nejúspěšnějších současných slovenských dokumentárních a hraných filmů bude k vidění v našich kinech od 19. září.  Jedná se o kolekci pěti nejvýraznějších slovenských filmů loňského roku složenou ze tří celovečerních dokumentů (Krehká identita režisérky Zuzany Piussi, Nový život režiséra Adama Oĺhy a Kauza Cervanová režiséra Roberta Kirhoffa) a dvou celovečerních hraných filmů (Můj pes Killer režisérky Miry Fornayové a Ďakujem, dobre režiséra Matýáše Priklera).

„U nás se často tváříme, že slovenský film je tak trochu ,mladší brácha‘ toho českého. To už ale zdaleka neplatí. V posledních letech vznikají na Slovensku pozoruhodné filmy, které zatím trestuhodně míjejí českou distribuci, i když řada z nich má i české koproducenty. Jsou to snímky, které mimořádně rezonují na zahraničních filmových festivalech, ale i u domácího publika. Potenciál soudobé slovenské tvorby ukazuje i fakt, že třeba film Nový život získal diváckou cenu na festivalu v Jihlavě a Kauza Cervanová patří k nejnavštěvovanějším slovenským porevolučním dokumentům,“ říká k projektu ředitel Film Distribution Artcam Přemysl Martinek.

Ďakujem, dobre

Pozoruhodný snímek je intimní sondou do života tří různých rodin, z nichž každá je na jiném stupni společenského žebříčku, a každá se snaží nějak popasovat se změnami, které nám současnost přináší. Nepřikrášlený, ironický pohled na stav věcí v nejlepší tradici československých společensko-kritických filmů.

Můj pes Killer

Jeden z mála česko-slovenských filmů, který se pokouší ohledávat nejen autentické prostředí vinařského kraje na pomezí obou zemí, ale především ožehavé téma dospívání jednotlivce tváří v tvář lhostejné společnosti. Film získal hlavní cenu na festivalu v Rotterdamu.

Kauza Cervanová

Skutečný případ zavražděné studentky byl inspirací i pro hraný film F. A. Brabce Bolero. Režisér Kirchhoff poukazuje nejen na peripetie vyšetřování a následného soudního procesu v době normalizace, ale i na současný život aktérů případu. Jeden z nejkontroverznějších a divácky nejúspěšnějších slovenských dokumentů posledních desetiletí.

Krehká identita

Zuzana Piussi byla na sklonku loňského roku obviněna z několika trestných činů. Její dokument Krehká identita ukazuje proč. Neodbytně a se sžíravou ironií totiž sleduje národovecké slovenské hnutí a ukazuje nám, že nacionalistický patos je v zemích s pošramocenou kulturou sice směšný, ale rozhodně ne okrajový. Vydejme se tedy na pouť do kolébky civilizace, která je samozřejmě kolébkou slovenského národa…

Nový život

Tatínkové jsou někdy pěkní ,lumeni‘. Otec Adama Oĺhy, známý slovenský pedagog a filmař, se po letech společného života rozhodl opustit svou ženu a šest dětí a začít znova. Adam tak přejímá jeho místo a pouští se do zaznamenávání rodinných peripetií. Komický film o trapnosti, rodině, vztazích a únavě ze zodpovědnosti. Film získal diváckou cenu na festivalu v Jihlavě.

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...