Úvod Kultura Richard Clayderman, největší současný klavírní popularizátor v prosinci poprvé v České republice
Kultura

Richard Clayderman, největší současný klavírní popularizátor v prosinci poprvé v České republice

35

Richard Clayderman, vlastním jménem Philippe Pagès, se narodil v rodině učitele hudby a jeho profesionální dráha jako by tím byla předurčena. Již ve věku šesti let uměl noty plynuleji než mateřský jazyk. Ve dvanácti letech nastoupil na pařížskou konzervatoř, kde naprosto exceloval a vyhrál mnoho soutěží. V pubertě si prošel obdobím revolty a založil vlastní rockovou kapelu. Život v nočních klubech mu však nesvědčil a navíc vážně onemocněl jeho otec, který ho finančně podporoval. Mladý Philipe pochopil, že je čas vrátit se ke kořenům a především k tomu, co umí nejlépe – ke klavíru. Hrál v doprovodných kapelách francouzských hvězd, jako byli Michel Sardou, ThierryLeLuron and JohnnyHalliday.

Zlom v jeho kariéře nastartovalo setkání s producentsko-skladatelskou dvojicí Olivierem Toussaintem a Paulem de Senneville. Právě skladatel Paul de Senneville hledal klavíristu pro nahrání nové klavírní balady, kterou složil pro svoji dceru Adeline. Balady pro Adeline (YouTube ukázka) se v podání Richarda Claydermana prodalo dvacet dva miliónů kopií v třiceti osmi zemích světa. Richard Clayderman však nezůstal jen u klavíru a začal se věnovat také skladbě. Jeho dokonalý mix klasických klavírních skladeb s popem, vlastní romantické sonáty a originální interpretace světových skladatelů oslnily celý svět.

Podle Guinessovy knihy rekordů je Richard Clayderman vůbec nejúspěšnějším klavíristou světa. Prodal více než sto milionů desek. Nejvíce ze všeho však miluje vystupování na koncertech. Jak sám říká: „Bez živého vystupování a blízkého kontaktu s publikem si svůj život ani nedovedu představit.”Richard Clayderman dokázal odehrát až dvě stě koncertů během dvou set padesáti dnů. Němečtí žurnalisté ho dokonce označili za největšího popularizátora hry na piano od doby Ludwiga van Beethovena.

Album Romatique a současná tvorba

Na exkluzivním koncertu v Praze představí Richard Clayderman spolu se svým smyčcovým triem poslední album Romantique. Jistě však zazní i mnoho dalších nezapomenutelných skladeb včetně světoznámé Balady pro Adeline. Můžeme se tedy těšit na překrásný romantický zážitek, který prozáří předvánoční atmosféru.

Vstupenky na tento jedinečný koncert, který se uskuteční v sobotu 7.12.2013 od 20:00 hodin v Kongresovém centru v Praze, jsou právě v prodeji v ceně od 590 Kč v síti Ticketportal.

Oficiální web Richarda Claydermana

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...