Úvod Lifestyle Cestování Exkurze do světa křišťálu
CestováníKultura

Exkurze do světa křišťálu

33

 

DSC_9088

Je všeobecně známo, že český křišťál patří po staletí na přední pozice ve světě. Slávu českému sklu přinesly příhodné přírodní podmínky (hluboké lesy, kvalitní zdroje sklářského písku i potřebné množství vody) a především pak výborná řemeslná zručnost a tvořivost českých sklářů. I přes nejrůznější hospodářské potíže posledních dvaceti let se opět ruční práce našich mistrů vrací na přední příčky světového žebříčku. Kraluje jim legendární značka MOSER, jejíž dobré jméno budovalo od roku 1857 několik generací. Koho by nezajímala prohlídky sklárny, jejíž díla mj. zdobí tabule anglické či dánské královské rodiny. Co turisty v Karlových Varech, kde má od svého vzniku v 19. stol. společnost Moser nepřetržitě firmu a výrobní provozy, vlastně čeká, vám touto reportáží alespoň částečně načrtneme…
Slavné moserovské rytiny zdobí sídla nejbohatších lidí planety a jak nápojové kolekce tak i interiérové doplňky svou nadčasovou uměleckou a užitnou hodnotou tvoří nezaměnitelný životní styl. V neposlední řadě výsledky této ruční výroby luxusního křišťálu jsou i výhodnou investiční příležitostí. A takříkajíc přidanou manažérskou hodnotou je zpřístupnění sklárny široké veřejnosti coby produkt tzv. zážitkové turistiky.

Moserovo náměstí

Starý pán by se asi divil, jak se to zde změnilo, chce se konstatovat po příjezdu k areálu, který je v těsném sousedství s proslulou karlovarskou dostihovou dráhou. Vítá nás novotou vonící moderní areál, výsledek náročného procesu postupné rekonstrukce. Z parkoviště naše kroky vedou téměř lázeňskou promenádou před vstup do sklárny s charakteristickým fabrickým komínem, kterému by slušel křišťálový čáp.
DSC_9068Na továrním náměstí Ludwiga Mosera nás vítá manažerka společnosti Hana Wollerová, která nám bude pro tyto chvíle zasvěceným průvodcem. Přehlédnout nemůžeme efektní skleněný strom se skleněnými ptáčky ani křišťálovou fontánu, vyrobenou sklářskými mistry Moser podle návrhu Lukáše Jabůrka, šéfdesignera a uměleckého ředitele sklárny. Jedinečný je umělecký rozcestník a skleněné plastiky „Podzim“ a „Zima“ při vstupu do sklářské hutě. Po pravé ruce zve k relaxaci a příjemnému občerstvení nová kavárna „Café Moser“, kde se servíruje, jak jinak, než na místním skle. Zleva k návštěvě láká luxusní prodejní galerie se spoustou úžasných exemplářů křehké krásy, až oči přechází. Nás ale strhává proud zahraničních turistů. Cestou k muzeu slyšíme ruštinu, japonštinu i angličtinu.

Sklo králů

Moderně pojatá expozice začíná světelnou tabulí s historií manufaktury a společnosti Moser, kterou založil v roce 1857 vynikající rytec a nadaný obchodník Ludwig Moser, jedna z nejvýraznějších osobností historie sklářské výroby v Evropě. Již v krátké době po otevření vlastní sklárny ve Varech, se stal císařským dvorním dodavatelem Františka Josefa I., později pak perského šáha Musafferedina nebo anglického krále Eduarda VII. Moserův křišťál okouzlil i papeže Pia IX., který ve Vatikánu používal soubor 214 kusů nápojového skla. O pár desítek let později se firma Moser stala exkluzivním dodavatel skla pro česká velvyslanectví na světě. Obdivujeme původní práce umístěné v osvícených vitrínách i jejich pozdější vývoj, plně navazující na sortiment, nabízený návštěvníkům ke koupi v prodejní galerii.
„V sortimentu najdete nadčasová klasická díla, ale i odvážný současný design…“ připomíná nám Hana Wollerová.
Ve vitrínách nechybí ani takové skvosty, jako je kupříkladu ukázka prestižní ceny pro vítěze Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, křišťálový glóbus. Jeho výroba je složitým procesem, sestávajícím se z desítek operací, na jejichž konci se v rukou filmových tvůrců ocitne bronzová socha aktu dívky, zvedající křišťálovou kouli.
DSC_9060V ohromení turisté zůstávají před jednou z řady slavných moserovských rytin – Mona Lisa se stejně tak tajemně usmívá, jako na slavném obraze. A návštěvníci nahlas kvitují „galerii slavných“, kde na fotografiích vidíme světové osobnosti, zachycené s křišťálem Moser v ruce. Plejádě momentek kraluje exprezident Klaus s královnou Alžbětou, na jiné si americký prezident Obama přiťukává s bývalým ruským prezidentem Medvěděvem, nechybí ani další osobnosti ze světa politiky, kultury i sportu. K dispozici je v muzeu i filmová projekce v několika světových jazycích o historii i současnosti sklárny.

Vzhledem k tomu, že je na exkurzi a prohlídku celého objektu vyhrazena jedna hodina, spěcháme do historické budovy se žhnoucími pecemi. Na rozdíl od zahraničních turistů si ale nebereme sluchátka s překladem namluveným v sedmi světových jazycích. Jak nám připomíná Hana Wollerová, vypůjčení je v ceně vstupenky.

Tajemství zrození krásy

Půdorys původní sklárny je obdélníkový. Uprostřed jsou rozpálené pece, mrkající rudým plamenem na turisty, kteří jsou v zájmu bezpečnosti opticky odděleni od sklářů žlutými pruhy na podlaze. V uctivé vzdálenosti se ale i tak drží od dělníků, neboť foukači potřebují pro svá kouzla dosti místa, a odnášečky žhavých polotovarů do chladících boxů ještě více. Je mimořádně zajímavé pozorovat ten mistrovský koncert. Pro člověka, který je v takovémto provozu poprvé, je to obzvláště fantastický zážitek. V ohromení, co vše vidíme, snad ani nevnímáme horko, které tady vládne. Postaru ho skláři chladí fasovanou lahvovou sedmičkou a turisty snad ani nevnímají, pouze se soustředí na práci. Chybný pohyb či úkon by totiž znamenal sníženou kvalitu výrobku, který by pak nekompromisně putoval do bedny se střepy a zpět k tavení.
DSC_9082
„ Naše sklárna se zaměřuje výhradně na výrobu křišťálu bez příměsi olova,“ vysvětluje nám Hana Wollerová. „Jak sami vidíte, práce s touto sklovinou je náročná ale výsledek je nadmíru efektní. Bezolovnatý křišťál vyniká vysokým leskem, jiskřivostí a zejména tvrdostí, která umožňuje detailní broušení a rytí.“
Sklárna pracuje s tenkostěnným i silnostěnných sklem, ovládá techniky jemného zlacení, platinování a další náročné zušlechťovací postupy.
My máme možnost sledovat téměř celý výrobní postup, od tavby skloviny, přes ruční tvarování křišťálu až po jeho broušení. Jak nám řekl závěrem naší návštěvy sklárny mistr brusič příznačného jména František Moudrý: „Broušení skla je jako sochařina. Z hrubého polotovaru tvoříme dokonalý objekt.“
Oddělení uměleckého rytí a uměleckého zlacení křišťálu již není součástí exkurze, ale i tak jsme z velkolepé prohlídky byli nadšeni.
Zbývá dodat, že exkurze do sklárny Moser jsou součásti i nového turistického produktu Karlovarského kraje Fabrik Tour, který od začátku letošního dubna naviguje zájemce po stopách dlouholeté řemeslné tradice zlatých českých rukou, charakteristických pro tento západočeský kout naší země.
Více na: www.fabriktour.cz nebo www.moser-glass.com

Ivan Černý
Foto: Miroslav Feszanicz

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...