Úvod Lifestyle Cestování Dětský ráj jménem Legoland
Cestování

Dětský ráj jménem Legoland

32

DSC_6990Mezi hračkami pro naše ratolesti od tří do třinácti let stojí na přední příčce dnes již legendární LEGO kostka. Naše kovová stavebnice MERKUR není sice o nic horší, ale vlastní Merkurland, na rozdíl od Legolandu, nemá. Jeden z největších, nejzajímavějších a nejhezčích v Evropě najdeme v Německu, mezi Mnichovem a Ingolstadtem. V Legolandu městečka Gὒnzburg se dá s celou rodinou prožít nejenom jednodenní výlet, ale třeba i prodloužený víkend. Romantické leč pohodlné ubytování nabízí mj. ještě novotou vonící stylový středověký hrad Kὃnigsburg ve vesničce Feriendorf areálu Legolendu, který po loňské sezóně, věnované starému Egyptu a faraónům, letos žije ve znamení oblíbené hollywoodské filmové série hvězdných válek – Star Wars.
Jak známo, LEGO kostka přišla na svět již v roce 1949. Dnes je z ní řada stavebnicových produktů, vyráběných rodinnou dánskou společností LEGO Group. Mnohé z našich čtenářů jistě překvapí fakt, že největší středoevropská továrna na lego funguje na Kladně. Vlajkovým produktem společnosti je původní série stavebnic, obsahující tzv. Lego bricks, malé legové kostičky, které se dají libovolně skládat dohromady. Ty jsou doplněny velkým množstvím dalších různobarevných dílů, minifigurkami a spoustami dalšího vzájemně kompatibilního materiálu. Z Lega se dá postavit model čehokoli. Automobilů, letounů,vlaků, domů, hradů či zámků, soch i funkčních robotů a vesmírných plavidel. Letošním trhákem je hala s raketovou základnou, která skrývá gigantický X – Wing Starfiger. Nejenom dětem tady takříkajíc lezou oči z důlků, atmosféru okamžiku podtrhují kouřové efekty a hra světel. Nechybí tady ani živé figury ze známého filmového seriálů. Od bytostí z nejrůznějších planet a hrdinů „klaďasů“ v bílých kombinézách astronautů až po černého ničemu, žijícího myšlenkou likvidace naší Země, se kterým si můžete potřást i rukou a nechat se při tom nafotit.

DSC_6847Z Kladna do San Diega a pak Gὓnzburgu

K popisu samotných atrakcí a zážitků, které německý Legoland svým návštěvníkům nabízí, se ještě dostaneme. Nyní je ale čas na trhák, který se nikde jinde nevidí. Meziplanetární letoun, hrající v americkém kultovním seriálů hvězdných válek hlavní roli, byl v přepravních bednách do Gὒnzburku dopraven k zahájení nové turistické sezóny 2014. Tento obří model byl původně postaven ve výrobním provozu Lego v českém městě Kladno. Váží více než 20 000 kg, je přes 3 metry vysoký a 12 metrů dlouhý. Stavěl se téměř 4 měsíce, je z komerčně běžně dostupných lego kostiček a vytvářel ho tým 32 modelových designéru České republiky. Trvalo jim to celkem 17 336 pracovních hodin. Výsledek ale stojí za to. V kalifornském Legolandu v San Diegu při jeho premiéře propukla davová hysterie a bulvár se pásl na tragédii, že dvě děti byly zvědavým davem při přestižení pásky ušlapány. I ve všední dny se na jeho prohlídku tvořily nekonečné fronty. V německém Legolandu bude dětem s rodiči pózovat do 2. listopadu tohoto roku, pak se opět vrací do kalifornského Legoland Resortu. Milou pozorností podniku je fakt, že je zde fotografování povoleno.

DSC_6899Návod, jak zažít pravé dobrodružství

Jsme 115 kilometrů od Mnichova, v areálů o velikosti 26 fotbalových hřišť. Dopravit se sem můžete osobním vozem, nebo bezstarostí komfortním autobusem pražské Thomas Cook-Neckermann CK. Legoland se dělí na osm tématických oblastí, kde se rozhodně nebude nudit ani to nejrozmazlenější dítě. Zábavný park nabízí přes půl stovky poutavých atrakcí a tisíce modelů z více jak 55 milionů Lego kostek. V jednotlivých tématických oblastech zážitkového areálu je možné zažít dobrodružství pirátů nebo středověkých rytířů, děti i s rodiči se mohou zúčastnit Kanu – expedition, africké Safari nebo se projet horskou dráhou v oblasti parku Land der Ritter, při čemž i leckterému milovníku adrenalinu máčí pot strachu záda. Lepší to není ani na Flying Ninjango, kde zažijeme turbulenci ve výšce 22 metrů. Perfektní je vodní atrakce na lodi v Land der Abendreuer, kdy cesta vede i přes temné jeskyně a okolo fascinujících lego zvířat. Vrcholem cesty je dvanáct metrů dlouhý tobogán, který vede strmě dolů do sopečného vrcholu v laguně. Pro ty, kteří se nemohou adrenalinu nabažit, je k dispozici LEGO X-TREME – divoká a 18 metrů vysoká atrakce pro starší děti. Přitažlivost této jízdy nespočívá jen v ostrých zatáčkách, ale i strmých otáčkách nahoru a dolů. Nebo máte nervy na Power Builder, jedinečnou atrakci, druhou svého druhu na světě s robotnickými rameny, která lze naprogramovat?
Nejrůznější doplňkové zábavné programy, 4D kino, workshopy a pestrý kalendář eventů pak dokresluje nabídku nejoblíbenějších atrakcí v Bavorsku a je třeba dodat, že v Legolandu nechybí ani výrobna kostek s interaktivní hernou, kde si děti mohou stavět dle své fantasie z legokostiček nejrůznější figury či modely.

DSC_7045

MINILAND

Třešničkou na příslovečném dortu je pak srdce parku s procházkou mezi modely známých měst v Evropě v měřítku 1 : 2O. Města ohromují precizností a vyvedením, nechybí detaily, na které si především rodiče ukazují, tak jako jejich ratolesti, v nadšení ukazováčky.Benátky, Londýn, Paříž a mnoho dalších slavných metropolí, leckde i s letišti a železničními uzly, také STAR WARS Universum, vše z více než 25 milionů Lego kostek, vystavěno se smyslem pro preciznost na detail.
Kupodivu zde ale nenajdeme stověžatou Prahu, o Kladnu ani nemluvě. Ten by si to především zasloužil, vždyť mnohé z kostiček, které tady byly použity, jsou z továrny u nás. No, snad tedy až příště…

Více na: www. ckneckermann.cz

Ivan Černý
Foto: Miroslav Feszanicz

 

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...