Úvod Lifestyle Cestování Božský nektar z vinice sv. Kláry
CestováníLifestyleRůzné

Božský nektar z vinice sv. Kláry

33

DSC_3575V Botanické zahradě hl. m. Prahy proběhl jedinečný vinařský svátek. Na Klářině vinici, která je nedílnou součástí proslulé pražské botanické na levém břehu Vltavy, byly pokřtěny dva unikátní nápoje vyrobené ze zdejších hroznů. Jednalo se o slámové víno a vínovici, vyrobenou ze starších vín. Svatoklárský vinař Martin Beránek je odborník na slovo vzatý, který místní výpěstky dotáhl téměř až k dokonalosti, a tak byl křest obou pochoutek velkým gurmánským zážitkem.

Za kvalitními víny do pražské Troje

Vinice sv. Kláry byla založena již za vlády Václava II., plodila i v dobách Karla IV. V časech císaře Rudolfa II., kdy dosáhlo zdejší vinařství největšího rozkvětu, byla i díky jmenované vinici Praha přezdívána „městem vína“. Vinice sv. Kláry zažila dobré i špatné časy, ty nejhorší v době po Bílé hoře, ty nejlepší bezesporu od roku 1995, kdy je pod křídly Pražské botanické zahrady a je součástí přírodních expozic. Její ředitelství před krátkým časem ukončilo desetiletou rekonstrukci vinice a proměnilo ji v oblíbený cíl výletů a vycházek nejenom Pražáků, strávených u historického viničního altánu s výborným vínkem ve sklence a stejně tak báječným výhledem na romantické okolí, včetně Trojského zámku, Vltavy a Zoologické zahrady.
Vinař Martin Beránek (ročník 79) má za sebou studium na zemědělské univerzitě se zaměřením na exotické rostliny a původně dorazil na vinici sv. Kláry na krátkodobou studentskou brigádu při řezu révy. Práce mu učarovala, a že se měl k dílu, zalíbil se zase on vedení botanické. Slovo dalo slovo a dnes je z něho muž na pravém místě, jak svědčí řada ocenění jeho výpěstků z předních vinařských soutěží. Za všechny úspěchy alespoň jmenujme Rulandské šedé 2011 ve výběru z hroznů, které bylo vyznamenáno zlatou medailí na Prague winetrophy. Sedíme společně v hlavním sklepě vinice, v jejím chladu zde v nerezových tancích i dubových sudech z okolí francouzské vinařské oblasti Alier zrají takové dobroty, jako je kupříkladu Rulandské modré a Neronet. V regálech odpočívají a na svůj čas konzumace čekají i láhve se skleněnými zátkami, které úspěšně nahrazují ty korkové, kterých je na světovém trhu čím dál méně.
„Naší úspěšnou specialitou je ale cuvée s názvem Angelus,“ vysvětluje vinohradník Beránek. „ Je tvořeno Rulandským šedým, Muškátem moravským a Sauvignonem, při zpracování využíváme šetrný pneumatický lis a technologii řízeného kvašení…“
DSC_9648Návod na dobré víno? Znalost révy, pracovitost, dobré počasí i troška štěstí, říká sklepmistr Beránek

Vzhledem k tomu, že nás ale čeká samotný křest shora zmíněného slámového vína a vínovice, opouštíme reprezentativní klimatizovaný prostor prostorného sklepa s místností pro ochutnávky a návštěvnické exkurze a míříme vzhůru unikátní vinařskou naučnou stezkou k zrekonstruovanému historickému viničnímu domku s vinotékou a terasou s posezením. Tady to již žije. Mezi hosty, které osobně vítá ředitelka Botanické zahrady hl. města Prahy Věra Bidlová, vinaři a novináři nechybí ani pražský primátor Tomáš Hudeček.
Jak nám řekl Martin Beránek, hrozny pro výrobu koštovaného jedinečného vína byly sklizeny začátkem října 2011, ležely pak čtyři měsíce v malých bedýnkách vystlaných slámou na půdě viničního domku a následně byly lisovány.
„Jedná se o velmi robustní, tělnaté a extraktivní víno s čistou odrůdovou, kořenitou vůní po velmi vyzrálých hroznech, medu, citrusových plodech a růžích,“ konstatuje Beránek.
Usrkáváme, povalujeme tu vzácnou pochoutku po jazyku a skutečně, chuť je plná a chutná po citrusových plodech a hrozinkách.
Slámové víno bylo vyrobeno z hroznů Tramínu červeného a ryzlinku Vlašského. Botanická zahrada jím naplnila necelé dvě stovky dvoudecových lahví.

DSC_3597_Nápoj bohů

Toto slámové víno se hodí k čerstvému ovoci, dezertům a moučníkům, tučným sýrům či kachním nebo husím játrům, ovšem, jsou-li připravována na medu.
„ V souvislosti s naším slámovým vínem mě napadá slovo nektar,“ usmívá se Věra Bidlová, „je voňavé, sladké, výrazné a přitom jemné. Takhle nějak si představuji bájný nápoj z Olympu.“
Není možné jinak, než dát paní ředitelce botanické zahrady za pravdu. Jak známo, toto víno se ale nepije, pouze pocucává, na zbystření smyslů a povzbuzení chuti, jednu, maximálně dvě deci.
Velmi kvalitní a velmi dobrá byla i křtěná vínovice. Pálenku z ročníku 2013 pro Botanickou zahradu hl. města Prahy ji vyprodukovali v pěstitelské pálenici a lihovaru Střední valtické vinařské školy, ovšem, že za osobního dohledu Martina Beránka. Obsahuje 45,6 procent alkoholu, je chuťově jemná a má příjemně nevtíravou chuť. Protože je ale slámového vína i vínovice k dispozici omezený počet lahví těchto dobrot, a ještě navíc pouze k dostání na vinici sv. Kláry, připomínáme, že viniční domek s vinotékou je otevřen denně. Od pondělí do čtvrtka od 13 h, v pátek, o víkendech a státních svátcích již od 11 h. Více na: www.botanicka.cz

DSC_9605Ředitelka botanické Věra Bidlová při ochutnávce slámového vína s pražským primátorem  Tomáškem Hudečkem

 

Víte, že:

V současné době je vinice sv. Kláry s rozlohou 3,5 ha druhou největší vinicí v Praze?
Že se zde produkují jak vína odrůdová, tak přívlastková, která jsou odrůdově typická, lehká, svěží, harmonická a chuťově čistá?
Že je zde od roku 2004 budována nová vinařská naučná stezka, která je určena jak pro laickou veřejnost, tak i pro odborníky, takže za poznáním a poučením ohledné vinné révy nemusíme cestovat až na Moravu?
Že součástí naučné stezky jsou i informace o zásadách správné degustace a hodnocení vína? Nechybí ani staré vinařské nástroje a náčiní, včetně lisů, kádí a sudů. Ve viničním domku s vinotékou, usměvavým personálem a širokým spektrem nabídky jsou rovněž vystaveny i historické fotografie. Více na tel.: 234 148 136 nebo 736 621 702.

Ivan Černý
Foto: Miroslav Feszanic

 

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...