Úvod Kultura Helen Mirren zazáří ve filmu plném chutí a vůní
KulturaTipy DÁMY

Helen Mirren zazáří ve filmu plném chutí a vůní

27

Laska na kari - vizualVybraná francouzská kuchyně a atmosféra jižní Francie se střetává s pikantní a vášnivou kuchyní v barvách Indie ve filmu Láska na kari. Snímek plný vaření a života vznikl v produkci Oprah Winfrey a Stevena Spielberga, režisérem je Lasse Hallström, autor filmů Pravidla moštárny nebo Čokoláda.
Madame Mallory vede vyhlášenou restauraci se třpytem Michelinských hvězd, ale nestačí se divit, když do jejího městečka v jižní Francii přijede indická rodina a otevře si restauraci hned naproti přes ulici. Schyluje se k souboji dvou odlišných kultur a zcela odlišné skladby koření.
Film natočení podle románu Richarda Moraise má ve svém rodokmenu dvě velmi důležitá jména: jako producenti jsou pod ním podepsáni Steven Spielberg a Oprah Winfrey. Té kniha učarovala už v roce 2010, kdy ji prezentovala ve svém pořadu a časopise. „Od první chvíle, kdy jsem si přečetla scénář, jsem věděla, že tenhle film chci produkovat,“ konstatuje Oprah. „Jídlo pomáhá mísit různé kultury a dává nám schopnost zasáhnout do života druhých.“
Šéfkuchařské režie se ujal švédský tvůrce Lasse Hallström, který už divákům jednu okouzlující gurmánskou podívanou z francouzského maloměsta přinesl – film Čokoláda s Juliette Binoche a Johnnym Deppem v hlavních rolích. Majitelku francouzské restaurace hraje aristokraticky přísná Helen Mirren. Mladého indického šéfkuchaře ztvárnil Manish Dayal. Ten v rámci přípravy na svou roli strávil řadu týdnů návštěvami indických restaurací, nikoli jako host, ale jako učedník a kuchtík v jejich kuchyních. Zárukou, že ve filmu budou skutečně vonět ty nejautentičtější indické lahůdky, dává osobnost šéfkuchaře Floyda Cardoze, rodilého Inda, který se na filmu podílel jako konzultant.

Premiéra 4. září 2014

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...