Úvod Různé Rostou! Čas na pár receptů
Různé

Rostou! Čas na pár receptů

42

dynova s houbamiPlný košík představuje nejen konec příjemně strávených chvil v lese, ale může znamenat začátek kulinářského dobrodružství. Přinášíme Vám tři lahodné recepty, které potěší i toho nejnáročnějšího labužníka. Při přípravě jídel jsme se zaměřili na použití řepkového oleje. Proč? Protože řepkový olej je ideální zdroj prospěšných rostlinných tuků a do svého jídelníčku by jej měli pravidelně zařazovat děti i dospělí. Jeho výhodou je nízký obsah nasycených mastných kyselin a zároveň vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Řepkový olej tak není hrozbou pro náš kardiovaskulární systém. Naopak, může být cenným zdrojem esenciálních, tedy pro tělo nezbytných mastných kyselin řady omega 6 a především omega 3, jejichž příjem je v naší populaci nedostatečný. Doporučené denní množství je obsaženo v cca 50 g (60 ml) řepkového oleje, což jsou asi 4 polévkové lžíce.

Dýňová polévka s houbami

600 g dýně Hokaido, 200 g mrkve, 100 g kořenové petržele, 100 g celeru, 2 cibule, 200 g brambor, 4 lžíce řepkového oleje, 1,5 l zeleninového vývaru, 400 g hub (hříbky, lišky, žampiony…), muškátový oříšek, listová petrželka, sůl a pepř na dochucení

Dýni, zeleninu i brambory opláchneme a oloupeme. Vše nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme většinu oleje a orestujeme na něm kořenovou zeleninu. Po chvilce přidáme cibuli a dýni a restujeme, dokud není dýně úplně měkká. Přidáme brambory, osolíme, opepříme a zalijeme vývarem. Vaříme asi 30 minut. Mezitím si v pánvičce na zbylém oleji krátce podusíme houby a dáme si je stranou. Uvařenou polévku rozmixujeme dohladka a přidáme houby. Polévku podáváme ozdobenou listovou petrželkou.

quiche s houbami-1Miniquiche s houbami

Na těsto (4 porce):  200 g hladké mouky, 1 lžička soli, 1 žloutek, 120 g másla nakrájeného na kousky

Na náplň: 4-5 lžic řepkového oleje, 2-3 vejce, 250 g pevných lesních hub, sůl a mletý pepř, špetka drceného kmínu, 250 g zakysané smetany, 80-100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 2 lžíce nasekané pažitky

Mouku smícháme se solí a zapracujeme do ní máslo. Přidáme 1 žloutek a rychle zpracujeme v hladké těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme odležet v lednici. Troubu předehřejeme na 200 °C a formičky vymažeme máslem. Houby očistíme a nakrájíme na půlcentimetrové plátky. Osmažíme na oleji po každé straně asi 2 minuty. Pak osolíme, opepříme a pokmínujeme. Do kysané smetany rozšleháme zbylá vejce, vmícháme sýr, pažitku a osolíme. Těsto rozdělíme na 4 díly, rozválíme na placky a vtlačíme do připravených formiček. Propícháme vidličkou a pečeme na spodní mřížce 10-15 minut. Houby rozložíme na předpečené těsto, pár si necháme na ozdobu. Na ně rozetřeme smetanovou směs a poklademe zbylými houbami. Pečeme na spodní mřížce asi 10-20 minut, necháme chvíli odstát a teplé podáváme.

kure na liskachKuře na liškách

4 porce: 250 g lišek, 1 česnek, 1 cibule, 4 kuřecí stehna, 4 lžíce řepkového oleje, 150 ml bílého vína, 100 ml portského vína, 250 ml kuřecího vývaru, 1 lžíce třtinového cukru, 50 g másla, sůl a pepř na ochucení

Lišky očistíme. Cibuli oloupeme a překrojíme na půlky. Kuřecí stehna osolíme, opepříme a vložíme do rozpáleného oleje. Když jsou opečená dozlatova, tak je vyndáme a dáme stranou. Do oleje vložíme houby a orestujeme. Podlijeme vínem, které necháme téměř všechno odpařit. Přidáme vývar a necháme krátce přejít varem. Poté naskládáme stehna do pečící nádoby, přidáme neloupanou hlavičku česneku překrojenou na půlky, cibuli, přelijeme vývarem s houbami a dáme zakryté péct do trouby předehřáté na 200 °C. Po 15 minutách teplotu snížíme na 180 °C, přilijeme portské víno
a přidáme cukr. Pečeme, dokud není maso měkké, cca 1 hodinu. Posledních 10 minut pekáč odkryjeme. Šťávu zjemníme máslem. Podáváme s brambory.

 

 

 

 

Populární články

Související články

Různé

Domov s velkým D

Velká řada dnešních seniorů se potýká s nebývalými problémy, které přináší naše...

Různé

Maminkovské kabelky v ethno stylu

Elegantní, promyšlené a ekologické, takové jsou doplňky pro děti, maminky i tatínky...

MódaRůzné

Celeste Buckingham a 3D zrcadlo pro smartphony

Make-up Genius je nová aplikace vyvinutá značkou L´Oréal Paris. Od ledna 2015...

CelebrityRůzné

5. narozeniny Slunečního paprsku se S. Krainovou a H. Křížkovou

Občanské sdružení Sluneční paprsek, které organizuje prázdninové ozdravné pobyty pro děti s...