Úvod Společnost ČokoFest pro důstojnější život pěstitelů kakaa
SpolečnostTéma dne

ČokoFest pro důstojnější život pěstitelů kakaa

35

ČokoFest_24.8._Totál VokálNěkolik stovek návštěvníků ČokoFestu se dozvědělo o stinných stránkách tolik oblíbené pochoutky a vyjádřilo podporu evropské kampani Za férovou čokoládu! a farmářům v rozvojových zemích. „Čoko-auto“ vyráží na informační turné do dalších českých měst. Veze s sebou petici za férovější podmínky při produkci základní suroviny pro výrobu čokolády.
Praha hostila unikátní čoko-auto jako první v řadě zastávek v Česku. Na Nákladovém nádraží Žižkov se v neděli 24. 8. 2014 konal festival férové čokolády, který upozorňoval na nerovnosti v obchodě s kakaem a čokoládou. Návštěvníci se díky atrakcím mohli vcítit do nelehkého života pěstitelů, kteří mnohdy žijí na hranici chudby za zhruba 25 Kč na den. Většina farmářů ze západní Afriky, kde se pěstují téměř tři čtvrtiny světové produkce kakaa, navíc téměř nikdy nemá šanci čokoládu ochutnat. Zato zájemci o téma férové čokolády tuto lahodnou pochoutku mohli na ČokoFestu nejen mlsat, ale i přihlížet samotné výrobě přímo z kakaových bobů. Dále si například na kole štěstí mohli vytočit „osud“ pěstitele a na „vlastní kůži“ na chvíli okusit nepříznivé situace, které mají vliv na život farmářů: kolísání cen na trzích, neúroda či náchylnost kakaovníků k chorobám.

Kampaň probíhá v dalších zemích Evropy

„Díky Čoko-Tůr se spravedlivě obchodovaná čokoláda dostala z regálů do ulic a zabydluje se i v mysli lidí. Navíc mne příjemně překvapilo, jak pražství návštěvníci jevili enormní zájem o podepsání petice,“ komentuje ČokoFest koordinátor mezinátordního turné čoko-auta Sven Selbert z Berlína. Součástí mezinárodní kampaně Za férovou čokoládu! je totiž petice, prostřednictvím které mohou lidé požadovat po výrobcích své oblíbené čokolády, aby zajistili důstojný život farmářům a jejich rodinám. Čoko-Tůr začala na konci července v Německu a bude pokračovat i v dalších evropských zemích – například na Slovensku, v Maďarsku, v Rakousku, ale i ve Finsku.
„Lidé se nás také ptají, zda nás zpracovatelé čokolády neignorují. Já jim odpovídám, že naopak pečlivě sledují naše aktivity. Uvědomují si totiž, že jsou díky spotřebitelské síle zranitelní,“ říká Sven Selbert.
Čoko-auto také postupně zavítá do čtyř dalších měst v Česku: 3.9. do Olomouce, 6.9. do Ústí nad Labem, 9.9. do Mladé Boleslavi a 11.9. do Třebíče. Cílem je zapojovat spotřebitele do podpory větší spravedlnosti v globálním kakaovém a čokoládovém průmyslu. Doposud výzvu podpořilo téměř 41 tisíc lidí z celé Evropy. Petice bude předána zástupcům zpracovatelských firem v roce 2015. Kampaň Za férovou čokoládu! probíhá od roku 2013 do 2015 a účastní se jí 16 evropských zemí.
ČokoFest_24.8._kolo štěstí

 

 

Populární články

Související články

Společnost

Hold fotbalové legendě

Nové pražské nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí potěšilo (nejen) milovníky bezesporu...

KnihyTéma dne

Potlesk pro Antonína Kalinu

V roce 2013 vydalo pražské nakladatelství Rybka Publishers unikátní knihu televizního reportéra, badatele,...

KnihyTéma dne

Produkce takříkajíc samizdatová…

… to je hlavní náplní úspěšného slovenského nakladatelství TORDEN, jehož motto zní:...

SpolečnostUmění

Za jedinečnou krásou vitráží…

…  se můžeme vydat koncem měsíce září na Karlovarsko, do obce Lubenec...