Úvod Kultura Kubištovu tvorbu mapuje výstava v Ostravě
Kultura

Kubištovu tvorbu mapuje výstava v Ostravě

39

Kubista_banner_720Prestižní výstavní projekt „Zářivý krystal / Bohumil Kubišta a české umění / 1905-2013 / Průniky / Střety / Přesahy“ byla slavnostně zahájen ve čtvrtek 2. října 2014 v ostravském Domě umění. Galerie výtvarného umění v Ostravě jej připravovala ve spolupráci s Národní galerií v Praze a předními českými kurátory po 2 roky. Výsledkem je výstižně a zevrubně pojatá expozice, která důkladně mapuje nejenom tvorbu Bohumila Kubišty, ale také jeho vliv na české umění 20. století s přesahem do současnosti.
Expozice věnovaná Bohumilu Kubištovi, jeho současníkům a následovníkům bude v Ostravě k vidění do 4. ledna 2015. „Jedním z cílů výstavy je poukázat na Kubištovu vůdčí roli v rámci celého českého moderního umění 20. století, která byla vždy předpokládaná, ale nebyla nikdy výstavně prokázána,“ vysvětluje Karel Srp, který vedl kolektiv kurátorů, kteří projekt připravili.
Expozice mapuje život, dílo a kontext tvorby slavného malíře Bohumila Kubišty a jeho inspirační odkaz, jak se zrcadlí v dílech jeho souputníků i pokračovatelů. Prezentováno je celkem 223 uměleckých prací 46 umělců ve všech sálech Domu umění, z toho přibližně 130 prací Kubištových. Výstava skýtá mimořádnou příležitost prohlédnout si i díla ze soukromých sbírek běžně nepřístupná veřejnosti vedle děl zapůjčených do Ostravy z více než 36 galerií a veřejných institucí z celé České republiky. Vystaveny jsou malby, kresby, grafiky, plastiky i fotografie. „K mimořádným dílům patří například Koupání mužů (1911) nebo Svatý Šebestián (1912) Bohumila Kubišty,“ vysvětluje Jiří Jůza, ředitel GVUO, a doplňuje „Věřím, že tato expozice aspiruje na jeden z nejvýznamnějších projektů podzimní výstavní sezóny celé České republiky.“

 

Foto: Galerie výtvarného umění v Ostravě

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...