Úvod Kultura Preciosa a Mistři křišťálu
KulturaRůzné

Preciosa a Mistři křišťálu

38

DSC_2321Při vyslovení názvu jednoho z předních světových zpracovatelů křišťálového i barevného skla se dámy rozzáří a s obdivem špitnou „překrásná bižuterie“. Vyznavači životního stylu pak licitují „bezkonkurenční designové osvětlení a dekorace“, přední  vinaři a milovníci božského moku zase ani nezaváhají při konstatování – „skvělé skleněné zátky Vinolok“.
Zkrátka, všichni vědí, o co jde. Všeobecně méně je ale známo, že společnost Preciosa již tradičně pořádá unikátní soutěž mladých designéru Mistr křišťálu. Letos se konalo slavnostní vyhlášení vítězů již po sedmé. V Praze se tak stalo ve čtvrtek 9. října v Showroomu Preciosa, Jáchymova 2, Praha 1. 

Ing. Pavla Řezníčková ze společnosti Preciosa: „Bohužel letos nebylo uděleno první místo v kategorii Preciosa – lustry…“

„Obory, ve kterých Preciosa podniká, často vyžaduje speciální know-how i unikátní technologie. Proto je významnou součástí naší personální strategie i výchova absolventů a talentů v uměleckých oborech. A právě proto jsme před šesti lety hledali další způsob a cesty, jak být v úzkém kontaktu se školami, a především mladými lidmi, studenty i absolventy a získat je pro dlouhodobou spolupráci. Ukázat jim, že Preciosa je ta správná volba pro jejich profesní i kariérní růst,“ řekla na tiskové konferenci novinářům personální ředitelka společnosti preciosa, a.s Mgr. Jana Havlíčková.

DSC_2325Momentka z tiskové konference, kde bylo mj. konstatováno, že odborná porota, složená ze zástupců Preciosy, Muzea skla a Bižuterie a České sklářské společnosti měla velmi těžké rozhodování 

Do sedmého ročníku jmenované soutěže poslali účastníci na padesát výtvarných děl. Soutěžilo se v řadě kategorií ( kupř. Preciosa Ornela, Preciosa komponenty nebo Preciosy Figurky) na téma Back to the future. Náhrdelník z přihrádek, Jizerský šperk nebo kupříkladu Geometry of glass – to jsou jen některé názvy uměleckých děl, přihlášených do tohoto ročníku soutěže Mistr křišťálu 2014. Soutěžící se rekrutovali především z řad středních a vysokých uměleckých škol, zájem byl ale tradičně i mezi jejich absolventy.Vítězkami ve svých kategoriích se stala trojice talentovaných děvčat: Denisa Petrová ( SUPŠS Železný Brod), Lucie Hýšková (SUPŠ a VOŠ Jablonec nad Nisou) a Kristýna Jachurová (SUPŠ a VOŠ Jablonec nad Nisou). Marek Holováč (Vysoké učení technické v Brně) vyhrál cenu organizátorů i cenu České sklářské společnosti. Mistry křišťálu s originálním dílem, nazvaným Jizerský šperk, se stala dvojice úspěšných mladých umělců Jakub Neufuss a Jan Salanský, kteří studují enviromental design na fakultě umění a architektury TUL v Liberce. DSC_2333Tito mladí muži mají společně studio SKUBB a na podzim je čeká výstava v Praze. Jakuba při tvorbě inspiruje příroda, Jan hledá motivaci v lidech a prostředí, které ho obklopuje. Tato úspěšná návrhářská dvojice získala za své ocenění zájezd na Milano Design Week. Tzv. Jizerský šperk navíc uvidí v expozici společnosti Preciosa návštěvníci tří světových veleterhů v Paříži, Miláně a Hong Kongu. V České republice bude jejich jedinečné dílo k vidění v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou ve výstavní sezóně 2015-2016.

Mistři křišťálu 2014 –  Jan Salanský a Jakub Neufuss

Preciosa – seznamte se prosím 

Jak jsme již naznačili, společnost Preciosa se sídlem v Liberci patří mezi přední světové zpracovatele křišťálového i barevného skla. Skupinu Preciosa tvoří tyto hlavní subjekty:
Preciosa je světovým dodavatelem širokého sortimentu strojně broušených křišťálových polotovarů a kubické zirkonie pro módní průmysl. Preciosa Lighting je známá jako unikátní světový dodavatel kompletního řešení v oblasti designového osvětlení. Preciosa beauty se specializuje na návrhy a výrobu exkluzivní bižuterie, křišťálových trofejí, dárků a dekorací. Preciosa Ornela je pak největším světovým výrobcem perliček. Preciosa GR je dodavatelem unikátních patentovaných skleněných zátek Vinilo, které pro svou praktičnost, snadnou manipulací a ekologickým přínosem celosvětovému vinařství nahradí po dlouhá staletí decimované korkovníky.

Ivan Černý
Foto: Miroslav Feszanicz

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...