Úvod Lifestyle Flamenko – tanec pro každou ženu
Lifestyle

Flamenko – tanec pro každou ženu

32

Jana Drdácká foto Miroslav Kučera 8 nahledTančete. Nejlépe každý den. Je známou pravdou, že pohyb prospívá tělu i mysli, vyplavuje do těla hormony štěstí, a tanec je pro ženy jedním z nejpřirozenějších pohybů. Můžete prostě jen vstát ze židle a rozhýbat tělo v rytmu oblíbené písničky. Anebo zkusit flamenko. Tanec plný energie a emocí, spolehlivě rozvíjející ženskost, přirozený půvab a ladnost pohybů.
„Pravidelné lekce flamenka ženám zlepší fyzickou kondici, zpevní a zformují postavu, narovnají záda, vytříbí koordinaci, přinesou radost do života, psychický odpočinek od problémů v práci nebo v rodině. Flamenko je relativně náročné a je třeba se na něj opravdu soustředit, to znamená, že se aspoň na chvíli od všeho odstřihnete. Starosti zkrátka zůstávají před dveřmi tanečního studia,“ potvrzuje Jana Drdácká, temperamentní žena považovaná za nejlepší tanečnici, choreografku a lektorku flamenka v České republice. Podle jejích letitých zkušeností nejsou k tomu, abyste začali tančit flamenko, zapotřebí žádné speciální předpoklady: „Tento, původně lidový, tanec vychází z přirozených pohybů, takže k němu může mít stejně blízko mamka od plotny jako baletka. K tanci je třeba pohodlný oděv a pevná obuv (flamenková bota má tvar lodičky na nižším pevném podpatku, s řemínkem přes nárt). Časem si dámy pořizují sukně a šaty, které jim pomáhají více se do tance vcítit a které dotvářejí pohyb.“

Tablao září 2013_nZkušenosti z Andalusie

Jana Drdácká  v roce 2002 založila v Praze vlastní taneční studio a mezi prvními u nás začala vyučovat flamenko na profesionální úrovni, s vlastní pečlivě propracovanou metodikou. Díky ní se flamenko stalo pro české ženy srozumitelné a snadno zvládnutelné. „V době, kdy jsem začínala jezdit do Andalusie učit se flamenko, nebylo v Čechách mnoho možností se tomuto stylu tance věnovat a hlavně chyběl někdo, kdo by dokázal objasnit jeho taje. Španělštinu jsem vystudovala, takže v jazyku problém nebyl, ale technika, styl pohybu a komplikované rytmy pro mne byly velkou neznámou. Musela jsem vše postupně analyzovat, pitvat, hledat přirovnání k pohybům ve věcech, které by pro nás byly pochopitelné, a tak vlastně vznikala moje metodika.  Ale stále je co zdokonalovat, stále hledám efektivnější způsoby předávání mých znalostí, aby se studentky při flamenku nemusely trápit jako já ze začátku a mohly si ho co nejdříve naplno užívat. Do lekcí proto, vedle osvojování si techniky dupů, práce paží a koordinace pohybů, často pro uvolnění a relaxaci zařazuji taneční improvizace, kde nemusíte na nic myslet a jen nechat prostor vlně energie a expresivity,“ vysvětluje Jana Drdácká.

Tablao Jana Drdácká_nZapomeňte na přeplněná fitcentra!

Flamenko v podání Jany Drdácké a jejích studentek různých úrovní – od začátečnic až po pokročilé můžete vidět při pravidelných hudebně-tanečních představeních Tablao en Praga ve studiu Element (Opletalova 27, Praha 1) – www.flamencoelement.cz. Vedle tance, živé hudby a zpěvu nechybí ani skvělé španělské víno a malé občerstvení…. V listopadu se tablao koná 1. 11. – spolu s Janou Drdáckou se představí tanečnice z  Companía Element a skupina Caminando v čele s kytaristou Akbarem Nicolasem. Následuje tablao 30. 11. s hosty: brilantním Eduardem Zubákem, tanečním partnerem Jany Drdácké, a plzeňskou skupinou Fabrica Flamenca v čele s kytaristou Zdeňkem Martínkem.
Flamenco je intenzívní, doslova magnetická, zkušenost. Zapomeňte na přeplněná fitcentra a propocené tepláky. Je čas obléknout dlouhé sukně s volány, boty na podpatku, do vlasů vetknout květinu, do ruky vzít vějíř a začít tančit flamenko!

Populární články

Související články

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

Lifestyle

Moser strom v hotelu Mandarin Oriental

Křišťál Moser se letos poprvé ukazuje v novém kabátě. V rámci re-brandingu značky představila...

LifestyleMódaMódní trendyNákupy

Připravte se na období večírků a plesů se značkou Reserved

Reserved vítá sezónu vánočních večírků a novoročních plesů s capsule kolekcí, která...

LifestyleSpolečnost

Těhotná Petra Němcová na obálce lednové Vogue CS

Modelka, filantropka a ambasadorka udržitelného životního stylu Petra Němcová krátce před porodem...