Úvod Knihy Vyzkoušejte recepty operních hvězd
KnihyLifestyle

Vyzkoušejte recepty operních hvězd

33

Kdyz_vari_muzy_obalkaJe libo kuskus podle Dagmar Peckové? Bramborovou placku à la Libor Pešek? Operní hvězdy přivítaly do života netradiční kuchařku Když vaří múzy. Mezzosopranistka, harfistka, violistka, houslistka, dvě sopranistky a tři dirigenti pokřtili v pražské Galerii Vinohradská 12 kuchařku, která je na českém knižním trhu ojedinělá. Kniha v ušlechtilém provedení KDYŽ VAŘÍ MÚZY přináší kromě receptů 16 rozhovorů s výraznými osobnostmi klasické hudby.

Nejen recepty, ale také životy umělců

Na čem si pochutná operní diva? Vymění někdy dirigent taktovku za vařečku? Kdo je vyhlášený labužník? Radek Baborák, Jiří Bělohlávek, Kateřina Englichová, Marie Fajtová, Jitka Hosprová, Simona Houda Šaturová, Jakub Hrůša, Marko Ivanović, Roman Janál, Ondrej Lenárd, Štefan Margita, Dagmar Pecková, Libor Pešek, Leoš Svárovský, Magdalena Švecová, Ivan Ženatý o jídle a vaření. Hlavním tématem je vaření, ale nahlédneme také pod pokličku soukromého života umělců. Objevíme, že vztah k jídlu až překvapivě koresponduje s jejich charaktery a s přístupem k hudbě a životu jako takovému. Z obdivovaných postav pódia se nad prostřeným stolem stávají bytosti sympaticky blízké. Zpovídané umělce spojuje jejich účinkování na festivalu Smetanova Litomyšl. Rozhovory doplňují snímky z nezapomenutelných koncertů. Autorkou fotografií pokrmů je Alena Hrbková, patřící ke špičkovým fotografům jídla.

_MG_9661Kuskus s granátovým jablkem Dagmar Peckové

Recept pro 4 osoby
250 g instantního kuskusu, sůl, 1 červená cibule, 1/2 granátového jablka, 50 g piniových oříšků, 1 menší salátová okurka, 4 lžíce velmi kvalitního olivového oleje, 1 lžička medu, 2–3 lžíce bílého balzamikového octa, 2 větší větvičky čerstvé máty, čerstvě mletý pepř, špetka mleté skořice
(Druhou půlku granátového jablka, které prý udržuje mládí, si můžeme později sníst „jen tak“ nebo přidat do müsli či šampaňského.)
Kuskus zalijte 300 ml vroucí osolené vody a nechte odstát 5 minut. Mezitím oloupejte a nadrobno nakrájejte červenou cibuli, z půlky granátového jablka odstraňte jádra, okurku oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Piniové oříšky opražte na pánvi, leč prosím nasucho (bez oleje). 2 lžíce oleje rozehřejte na pánvičce, osmažte cibuli, přimíchejte med, přilejte ocet, odstavte z vařiče a nechte částečně vychladnout. Do kuskusu (pozor, všechna voda se musí vstřebat) dobře zamíchejte 2 lžíce oleje. Kuskus by se neměl lepit a měl by mít „vzdušnou“ strukturu. Potom přimíchejte zbylé ingredience – zkaramelizovanou cibuli, nadrobno nasekanou mátu, opražené piniové oříšky, okurku a granátové jablko. Salát dochuťte solí, pepřem a špetkou skořice. „Možná to napoprvé zní složitě, ale salát je opravdu hotový v cuku letu. Já osobně bych ho mohla jíst po metrácích jen tak, bez ničeho, ale s grilovaným lososem, který je také hned hotový, je to opět rychlý a vynikající (třeba i nedělní) oběd,“ prozrazuje Dagmar Pecková.

Jitka Novotná, foto Andrea Filičková (portréty), Alena Hrbková (recepty), František Renza;
nakladatelství Verzone a Smetanova Litomyšl o.p.s.; počet stran 240

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...