Úvod Lifestyle Cestování Což takhle dopřát si – Maroko
CestováníKnihy

Což takhle dopřát si – Maroko

34

DSC_2600Svého času se marocká říše rozpínala od Senegalu až k severnímu Španělsku. V dobách koloniálních si ji rozdělila Francie se španělskou korunou, k vyhlášení marocké nezávislosti došlo v roce 1956. Současné Maroko má rozlohu okolo 730 000 čtverečních kilometrů včetně Západní Sahary. Takřka 99 procent Maročanů jsou muslimové, hlavními jazyky jsou arabština, berberština a francouzština. V turistických střediscích personál většinou hovoří anglicky. Počet obyvatel, z nichž je polovina mladší dvaceti let, přesahuje 32 milionů lidí. Maroko je už i u nás oblíbenou turistickou destinací a řada cestovních kanceláří sem dopravuje své klienty na relaxační i zážitkové a poznávací zájezdy.

Kam a kdy

Co nás čeká? Záleží na výběru. Každý si dle svého zájmu jistě vybere. V nabídce jsou skvosty arabské kultury – královská města Fés, Marrakéš i přírodně velmi atraktivní oblasti – kaňony v pohoří Atlas, pouštní oblasti s oázami, berberské osady či pobřeží Atlantického oceánu i Středozemního moře, s výbornou rekreační infrastrukturou.
Co se týče podnebí, je vhodné si naplánovat návštěvu jihu – nebo přinejmenším cestování po pouštních trasách – mimo období uprostřed léta, kdy je povětšinou příliš horko i na nenáročné turistické přesuny. Červenec a srpen, nejteplejší měsíce v roce, mohou naopak být velmi příjemné nejenom na mořském pobřeží, kde neustále profukuje chladící vánek, ale i v horách.
Naprosto nejpříhodnější čas k návštěvě a pobytu v Maroku je čas mezi dubnem a květnem. Na jihu a v horách vládne již letní klima a voda je již dostatečně prohřátá na koupání. Zima se zase může hodit pro pobyt na marockém jihu, ale je nutné připomenout, že noci na poušti bývají být velmi chladné a tak při balení zavazadel není dobré zapomenout na svetr či prošívanou větrovku…
Zeměpisně lze Maroko rozdělit na čtyři základní oblasti: středomořské a atlantské pobřeží, velká města v nížinách, pohoří Rif a Atlas. Nezapomeňme na pouště předsaharských oblastí a samotnou Sahary. Znalci tvrdí, že nejpříjemnější částí marockého pobřeží je oblast na severu okolo Tangeru, města, z něhož dosud nevyvanul duch starobylého mezinárodního přístavu. Vůbec nejpohotovější přímořská letoviska jsou Essaouira či Sidi Ifni.

Bez tištěného průvodce to nejde

Internet je internet, ale pořád ještě vedou v nepsané informační soutěži knižní rukojeti. Mezi prvotřídní vydavatele turistických průvodců patří Nakladatelství JOTA z Brna.V edičním plánu tohoto roku patří i skvělá publikace MAROKO s podtitulkem turistický průvodce odborný – obsáhlý – přehledný. A jak my dodáváme, praktický a při návštěvě tohoto území na severu Afriky doslova  – nepostradatelný. Na téměř šesti stech stranách textu, s řadou mapek a fotografií, najdeme kompletní informace včetně itinerářů doporučovaných turistických cest a tras. Nechybí slovníček ani rejstřík, takže, pokud hledáme něco speciálního, snadno se v průvodci orientujeme.

Více na: www.jota.cz      www.facebook.com/JOTA.nakladatelstvi

Ivan Černý , foto archiv nakladatelství JOTA

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...