Úvod Lifestyle Cestování Za Kubou na pražský Žižkov
CestováníKulturaSpolečnost

Za Kubou na pražský Žižkov

33

P1270057Populární  Latin bar La Vega ve Vlkově ulici č. 19  zve v tento čas milovníky reportážní i umělecké fotografie na výstavu tří desítek snímků. Umělecké i dokumentární fotografie z krásné země v Karibiku vznikly v květnu tohoto roku, kde se v Havaně konal Veletrh Turismu Kuba  2014. Mezinárodní akci pro 250 novinářů a fotoreportérů z celého světa pod názvem FIT CUBA 2014 zorganizovala a financovala kubánská strana, z České republiky se jí zúčastnil umělecký fotograf profesor Jan Parkman a redaktor a fotoreportér Raúl Sorrosa Arrata, žijící a tvořící v Praze.
Bar La Vega ₰ Cafe snadno najdeme v první ulici do leva v kopci na stadionem Viktorka Žižkov, mezi kostelem sv. Prokopa a Vysokou školou ekonomickou. Pohodlně se sem dostaneme tramvají č. 9, 20, 5, 26, nebo nočními linkami 55 a 58. Vládne tady příjemná atmosféra uvolnění a optimismu, tolik charakteristická pro Latinoameričany žijící a studující v Praze. Rádi sem ale chodí i Španělé nebo Portugalci, takže obsluha hovoří především španělsky, bez potíží se ale dohodnete s usměvavým personálem i po našem. Znalci připomínají současnou Prahu k Paříži 20. let minulého století, právě tak jako ona tenkrát dnes naše Stověžatá žije básníky, spisovateli, muzikanty i výtvarníky, je však dobře vědět, kudy za tím kosmopolitním hemžení. A Bar La Vega je tím pravým místem. Střídají se tady saxofony s kytarami, nechybí ani produkce flamenca. Tančí se tady i jen třeba ta báječný temperamentní muzika poslouchá, ale hlavně se zde diskutuje a baví se. Hosté rozhodně nesedí takříkajíc „na suchu“. K dispozici mají vynikající kávu vlastní značky MiCafé, dováženou z Hondurasu a Kostariky. Lehké občerstvení v podobě tapas či  Sandwich Burrito nebo Quesadilla, doplněné čerstvou zeleninou a lahodnými omáčkami ostrých chutí, potěší každého labužníka. Zapíjet můžeme široko nabídkou vín z Argentiny, Chile, Itálie i Španělska a Francie, mezi nimi není žádným outsiderem moravské od rodinného vinařství Adámků, které filmoví znalci znají z populárních vinařských veseloher Bobule a 2Bobule. Vyznavače tvrdého alkoholu jistě potěší mj. skvostný výběr světových rumů, kterým kralují značky jako třeba Zacapa, Diplomatico nebo Pyrat. A objemný barový humidor skýtá široký výběr značek doutníků z mnoha zemí latinské Ameriky. A protože je lepší jednou vidět než desetkrát slyšet, přijďte posedět… Více na: www.lavega-events.cz

P1260975Byli jsme na Kubě

Tato jedinečná fotografická výstava Jana Parkmana a Raúla Sorrosy v Baru La Vega, přibližující nám současný život na Kubě, o které toho díky informačnímu vakuu českých medií příliš nevíme, navazuje na nedávnou úspěšnou výstavu originálů kubánského filmového plakátu, která se konala v Galerii Mánesova 54 a po téměř pětadvaceti letech přetrhla mlčení kolem života kubánských umělců. Jakoby ani neexistovala jejich tvorba, se kterou sklízí úspěchy dokonce i v samotné Americe. Parkman se Sorrosou nám na své jedinečné výstavě představují lidi i přírodu Kuby. Velkoplošné umělecké fotografie i menší reportážní snímky nic nekašírují ani nelakují na růžovo. Úsměvy a rozzářené oči i přátelská gesta portrétovaných lidí nepředstírají „povinný optimismus a spokojenost s revolučními výdobytky“ a na fotografiích jsou upřímné. Nikdo nezastírá, že Kubánci mají  i své starosti, ale upřímně řečeno, kdo je nemá? Koneckonců, poděkovat za řadu z nich mohou mnohaletým ekonomickým sankcím USA.
P1260929„Během týdne jsme měli možnost vidět nejenom Starou i Novou Havanu,“ vzpomíná Jan Parkman, „ale spoustu dalších míst. Byli jsme v Santa Clare, Cienfuegose i na Cayo Santa Clare. Fotili jsme karneval i divadelní představení, běžné občany i dělníky na třtinových plantážích, nádherné jsou přírodní záběry i klasika – od Náměstí revoluce až po místní specialitku, velké množství unikátních autoveteránů, pořád jezdících…“ „Každý jsme nafotili mnohem víc, než tisícovku záběrů,“ doplňuje kolegu Sorrosa. „Tady v Baru La Vega jsou jich ale pouhé tři desítky…“
„Výběr byl velmi složitý,  víc se jich sem bohužel zkrátka nevešlo,“ přikyvuje Parkman. „Jedná se však o takovou malou generálku na velkou putovní výstavu, o kterou má zájem již několik velkých galerií výtvarného umění i mimo Prahu,“ informuje nás Raůl Sorrosa. „První bude zjara v Galerii Mánesova 54 na Vinohradech, odtud se bude přesouvat dál…“ Zbývá dodat, že výstavu, která se koná do konce roku 2014, podpořilo Kubánské Velvyslanectví v Praze spolu s národním turistickým úřadem Kuby, deník Correo Publicitario a Odborový svaz novinářů a pracovníků médií České republiky.

 

Ivan Černý,  snímky jmenovaní autoři

 

Vernisáže se mj. zúčastnil i kubánský velvyslanec Felix León (vlevo), v tmavém saku vidíme konzula Angela Suárezé
DSC_0277

 

 

 

 

 

 

Snímek nám představuje fotoreportéry Raúla Sorrosu a Jana Parkmana
výstava 1(1)

 

 

 

 

 

 

V Baru La Vega je příjemné a kumštýřské posezení
DSC_0029

 

 

 

 

 

 

Kubánský velvyslanec Felix León
DSC_0018

 

 

Populární články

Související články

Společnost

Hold fotbalové legendě

Nové pražské nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí potěšilo (nejen) milovníky bezesporu...

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...