Úvod Knihy Jan Žižka – český rek
Knihy

Jan Žižka – český rek

32

DSC_2602 (1)V roce 590. výročí úmrtí doslova národního hrdiny husitského hejtmana a vojevůdce Jana Žižky z Trocnova, oddaného kališníka, v předvečer  600. let od upálení Mistra Jana Husa katolíky před branami Kostnice, vydalo město Tábor reprezentativní publikaci z pera PhDr. Zdeňka Vybírala: Jan Žižka aneb o táborském hejtmanu a husitském vojevůdci.
Životním příběhem legendární postavy našich dějin se nepřestává zabývat mnoho odborníků i laiků, zamilovaných do husitských dějin. I přes současné snahy především katolických kruhů znevážit Husův a Žižkův odkaz je tato etapa naší historie slavnou kapitolou za spravedlivější společenský řád. Pravda zvítězí je motto nezpochybnitelné dodnes. Jan Žižka ( 1360 ? – 1424 ) byl bezesporu geniální vojevůdce schopný improvizovat, využít momentu překvapení i vojenské strategie v boji proti křižácké přesile. Stal se ale i synonymem slovanské válečnické zdatnosti a statečnosti. Připomeňme si kupříkladu, že pod jeho jménem bojovaly československé legie i fakt, že za druhé světové války čeští vlastenci schovávali model jeho pomníku na pražském Vítkově před nacisty, kteří ho vnímali jako symbol odboje. Doktor Zdeněk Vybíral ( nar. 1971, pracuje jako kurátor sbírek a vedoucí historického oddělení v Husitském muzeu v Táboře) přispěl svou objektivní prací bez emocí a vědecky k dlouhé řadě knih a publikací , vydaných během dlouhých let  k danému tématu, za což mu patří dík. Nepodlehl některým současným snahám líčit vojevůdce jako lapku a husity jako bandu drancovníků, vypalovačů a znásilňovatelů jeptišek, nýbrž se snaží o reálný obraz zakladatele města Tábor.
Koneckonců, svědčí o tom i názvy kapitol knihy: Zemanem v Trocnově, Mezi lapky a žoldnéři, Vojevůdce revoluce, Táborským hejtmanem nebo V čele nového bratrstva. Milovníky záhad pak jistě přitáhnou kapitoly, týkající se otazníků a mýtů kolem Žižky a neméně zajímavá je pětice kapitol Pomníky a nezapomníky. Jmenovanou knihu vydal Odbor kultury a cestovního ruchu města Tábor v druhé polovině letošního roku, kde si ji, lze objednat na adrese Žižkovo náměstí 2, 390 15 Tábor. Více na: www.taborcz.eu

 

Ivan Černý

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...

Knihy

Pouze pro silné nervy!

Jsou či nejsou? Toť otázka. Lidé mají pověrčivost v krvi. Od náboženských blouznivců...