Úvod Kultura Mekku sběratelů najdeme na pražských Vinohradech
Kultura

Mekku sběratelů najdeme na pražských Vinohradech

33

Mezi milovníky výtvarného umění, starožitností i kuriozit je mnoho žen. Buď sami sbírají a nakupují, nebo jsou oním příslovečným krkem, který kroutí manželovou hlavou. Leckdy mají vytříbenější vkus, než jejich partnerské poloviny a tak čím dál více plní aukční síně. Své o tom může vyprávět Galerie Mánesova 54, která nás v tento čas zve na svou první letošní aukci uměleckých předmětů, která se koná ve středu 7. ledna 2015 od 18.00.

DSC_0064Tak trochu jiná galerie

Lidově řečeno “Máneska“ vstupuje do druhého roku své činnosti a je zajímavé, že vedle organizování výstav výtvarného i užitého umění se snaží nabídnout zájemcům nejrůznější možnosti kulturního vyžití. Na programu má pravidelné koncerty vážné i populární hudby, besedy se zajímavými lidmi a osobnostmi nebo i večery, věnované kultuře jiných národů.
Galerie ale pravidelně pořádá i aukce výtvarného umění s širokým spektrem nabídky, od grafiky a obrazů přes plakáty i nejrůznější sběratelské obory či předměty životního stylu jako je porcelán nebo sklo, až po drobný dobový nábytek nebo stylová osvěcovala, včetně lustrů z nejrůznějších ušlechtilých materiálů. Jak říká galerista a licitátor Dr. Jiří Jaskmanický, širším smyslem dražeb je i přiblížení aukčního prostředí širokému spektru zájemců, včetně začínajících sběratelů nebo i lidí, kteří pouze hledají jednotlivý kousek pro doplnění svého interiéru, kteří by však rádi zažili nějaké aukce „na vlastní kůži“, ale zatím se ostýchají vejít do renomovaných aukčních síní, jako je třeba Dorotheum. „Chceme dát těmto zájemcům možnost zažít vzrušení z aukce a zároveň získat kvalitní umělecké dílo za přijatelnou či dokonce výhodnou cen u,“ dodává Jaskmanický.
V této souvislosti je nutné připomenout, že na aukci můžeme jak dobře nakoupit, tak i dobře prodat. Při výkupu ve starožitnostech či bazarech hrozí reálné ošizení prodávajícího, kdy je pod tlakem situace nucen jít s požadovanou cenou hluboko pod skutečnou hodnotu, což se na dražbě stát nemůže a celý obchod je průhledný jako sklenice vody.

DSC_0143Novinkou jsou „korunové“ aukce

Po zkušenosti z loňského července, kdy Galerie Mánesova překvapila své zákazníky po dvaceti letech prvně u nás tzv. korunovou aukcí, která měla velký úspěch, začíná letos celoročním řetězem pravidelných korunových aukcí a to vždy první středu v měsíci od 18 hodin. Proč korunové?
„Vysvětlení je jednoduché,“ usmívá se Jaskmanický. „Počáteční vyvolávací cena položek je jedna koruna. O atraktivitě tohoto kroku svědčí fakt, že ve zmiňovaném experimentu v červenci 2014 byly vydraženy všechny nabídnuté položky k oboustranné spokojenosti kupujících a prodávajících.“
Na první lednové korunové aukci je v nabídce 200 položek, mezi nimi takové lahůdky,  jako jsou díla kupříkladu Františka Tichého, Oty Janečka, Pabla Picassa a mnohých dalších domácích i zahraničních umělců. Předaukční prohlídka je v prostorách galerie 5. a 6. ledna od 10 do 18 hodin. Aukční položky jsou k nahlédnutí i na: www.manesova54.cz
Zbývá dodat, že prožitek z celého dražebního večera umocní možnost ochutnávky skvělého moku z vinařství Herzán z Čejkovic. Více na: www.vino-herzan.cz

 

Ivan Černý
Ilustrační foto: Jan Parkman

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...