Úvod Lifestyle Cestování Pohádky pro malé i velké sportovce
CestováníKnihyKulturaLifestyle

Pohádky pro malé i velké sportovce

32

Prapodivné cesty Nezmarů z pera Daniela Polmana je sympatická a netradičně napsaná knížka, která svého čtenáře takříkajíc „chytí“ už od první kapitoly. Musíme říci, že se jedná o moderní četbu, která nemá s klasickými princeznami a draky nic společného. Již podle zdařilé a zvědavost vyvolávající obálky tušíme, že se značně liší od běžné knižní produkce této kategorie. Ale nemylme se, že by se snad jednalo o nějakou modernu ala Jak si tunel vyšel na procházku a přejela ho povidla. Jejím obsahem jsou totiž fantastické světy, napínavé příběhy, kamarádství, a dokonce sport, fair play a pomoc druhým.

1_titulka_final (1)Ilustrace Jany Soběslavové

Za všechny popisy pak hovoří názvy kapitol, jako kupříkladu Do vodního světa s Bárou, Ukradené kolo, Země vysokých hor, Do kouřové země s rodiči nebo Záchrana babičky či Výlet do Ameriky po stopách dědy. Knížka Prapodivné cesty Nezmarů se dobře čte, pobaví, často na našich rtech vyloudí úsměv, neboť ji nechybí smysl pro humor a navíc, je laskavá, aniž by záměrně a prvoplánově brnkala na rodinnou srdeční strunku. Nestydí se říkat „maminka“ a „taťka“ či „babička“ a leckomu z nás dává i příklad, jak by měla hezká rodina vypadat. Též o sportovním duchu knížky nelze pochybovat, zvláště když víme, že její autor je nejenom báječným tátou párku děvčátek, ale i špičkovým cyklistou. Zbývá dodat, že je publikace mimořádně dobře ilustrovaná Janou Soběslavovou, což se v současné době o každé publikaci na domácím knihkupeckém trhu říci nedá.
Prapodivné cesty Nezmarů vydalo Vydavatelství horské literatury ALPY. Více na: www.alpy.cz

Portret_v cili Salzkammergut Trophy_2Autor rekordman

Daniel Polman pracuje jako šéfredaktor časopisu lidé a HORY. Aktivně se věnuje několika sportům, zejména pak cyklistice, v níž oslavil několik úspěchů na závodech. Ve švýcarském Schὃtzu zajel v roce 2010 český rekord v cyklistické čtyřiadvacetihodinovce: 880 km. V roce 2009 uskutečnil projekt „Velký Benátčan“, kdy pomocí vlastních sil (silniční kolo, MTB a pěšky) propojil italské Benátky a rakouský vrchol Grobvenediger 3674 m. Celkem 310 dlouhou trasu s převýšením 6000 m zvládl bez přestávky za méně než 17 hodin. V roce 2012 navázal projektem „Knock the Glock“, z Vídně na nejvyšší vrchol Rakouska – Grossglockner (37898 m). Celkem 500 km na silničním a horském kole a lezecký výstup na vrchol před hřeben Stὓdlgraf (celkové převýšení 7400 m) zvládl v čase 22 hodin a 15 minut. Polman vydal dva knižní cyklistické průvodce „Alpentour –  Štýrsko“ (ALPY, 2007) a „Salzkammergut – nejhezčí MTB trasy v solné komoře“ (ALPY, 2013).
Jana Soběslavová , ilustrátorka, vystudovala Střední uměleckou školu v liberci, dnes vede vlastní ateliér Jeedesign. Věnuje se keramice, malbě, grafickým návrhům a další výtvarné činnosti.

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...